Selvitimme, miten Suvivirsi kuuluu Pirkanmaan kouluissa - Pirkanmaa - Aamulehti

Yksi kevättraditio herättää vuosittain sellaisen keskustelun, että siihen liittyen laadittiin oma ohjeistus – Selvitimme, miten Suvivirsi kuuluu Pirkanmaan kouluissa: ”Osa kulttuuriperintöämme”

Neljä vuotta sitten kevätjuhlassa Härmälän koululla veisattiin Suvivirttä.

16.5.2019 8:00

Aamulehti

Koulujen päättäjäiset sekä niihin liittyvät traditiot siintävät jo horisontissa. Yksi perinteisimmistä ja lähivuosina eniten keskustelua herättäneistä juhlien ohjelmanumeroista on Suvivirsi, joka kajahtaa ilmoille reilun kahden viikon kuluttua tuhansissa suomalaiskouluissa.

Mikä on tilanne Pirkanmaan kouluissa? Missä kunnissa oppilaat lähtevät viettämään kesälomaa Suvivirren päätteeksi? Entä onko perinne lakaistu joissakin kunnissa maton alle?

Opetushallituksen mahdollistajapalveluiden hallintojohtaja Matti Lahtinen kertoo, että kysymyksiä sekä kevät- että joulujuhlien sisällöistä tulee tasaisesti vuosittain.

Lahtisen mukaan kysymystulva on kuitenkin laantunut Opetushallituksen tammikuussa 2018 laatiman uskonnon opetusta koskevan ohjeistuksen myötä, jossa käsitellään omana osionaan myös perusopetuksen uskonnollisia tilaisuuksia.

Lahtisen mukaan suurin osa Opetushallituksen huoltajilta saamista kysymyksistä koskee sitä, onko vanhempia informoitu juhlan sisällöstä riittävästi etukäteen. Myös kysymyksiä vaihtoehtoisen ohjelman järjestämisestä tulee silloin tällöin.

Yksi virsi ei tee tilaisuudesta uskonnollista

Lahtinen kertoo, että vähintäänkin vuosikymmeniä suomalaisten koulujen kevätjuhlissa laulettu Suvivirsi on edelleen pääosin odotettu ohjelmanumero.

– Sellainen tuntuma minulla on, että Suvivirsi mielletään edelleen vahvaksi suomalaiseksi perinteeksi, josta halutaan pitää kiinni.

Opetushallituksen ohjeistuksen mukaan yksi virsi ei tee tilaisuudesta uskonnollista. Tästä huolimatta sellaisilla lapsilla ja heidän huoltajillaan on oikeus poistua juhlasta Suvivirren ajaksi, jotka eivät halua olla paikalla virren laulamisen aikana.

Aamulehden osalle Pirkanmaan kunnista tekemän kyselyn mukaan Suvivirsi on edelleen tiivis osa kevätjuhlaperinnettä, josta halutaan pitää kiinni.

Lue alta missä ja miksi Suvivirsi lauletaan näissä seitsemässä kunnassa.

Näitä kysyimme: 1. Lauletaanko kuntanne kevätjuhlissa Suvivirsi? 2. Miten päädytään siihen, lauletaanko Suvivirsi vai ei? 3. Kuka päättää viime kädessä, lauletaanko virttä? 4. Millaista palautetta olette saaneet vanhemmilta?

Kasvatus- ja opetusjohtaja Kristiina Järvelä / Tampere

1. Tampereen koulujen päättäjäisten ja kevätjuhlien ohjelma on Opetushallituksen linjausten sisällä vapaasti valittavissa. Käsitykseni on, että Suvivirsi kajahtaa yleisesti ottaen kaikissa Tampereen kouluissa.

2. Jos päättäjäisten ohjelmaan ei sovi yhteislaulu esimerkiksi juhlapaikan tai toiminnallisen ohjelman vuoksi, niin sitten voisin ajatella, että Suvivirsi jää pois. Suvivirren brändi kesän aloittajana ja koulutyön päättäjänä on niin vahva ja perinteinen, että todella harvoin se jätetään pois. Suvivirsi on osa kulttuuriperintöämme.

3. Koulun rehtori.

4. Tästä ei ole tullut palautetta. Viime aikojen palautteet ovat yleensä liittyneet kysymyksiin uskonnollisten tilaisuuksien järjestämisestä erityisesti jouluna ja pääsiäisenä.

Opetuspäällikkö Merja Lehtonen / Kangasala

1. Suvivirsi kuuluu yleensä perinteisesti kevätjuhlaohjelmistoon.

2. Suvivirsi mielletään voimakkaasti suomalaisena perinteenä ja kesäloman alun merkkinä. Mikäli kevätjuhla kuitenkin järjestetään perinteistä poikkeavalla tavalla esimerkiksi toiminnallisesti, saattaa suvivirsi jäädä laulamatta.

3. Koulun henkilöstö päättää kevätjuhlan ohjelmasta oppilaita osallistaen.

4. Suvivirrestä ei ole tullut juurikaan palautetta. Sitä on toivottu pidettävän ohjelmistossa edelleen.

Sivistysjohtaja Pauliina Pikka / Nokia

1. Kaikissa Nokian kaupungin perusopetuksen kouluissa lauletaan Suvivirsi kevätjuhlassa. suurimmassa osassa juhlan lopuksi. Koulujen mukaan Suvivirsi kuuluu suomalaisen koulun kulttuuriperintöön, jota kouluissa halutaan vaalia.

2. -

3.Rehtori päättää viime kädessä koulunsa juhlan sisällöstä.

4. Vanhemmilta ei ole tullut asiasta negatiivista palautetta.

Sivistysjohtaja Harri Rönnholm / Pirkkala

1. Suvivirsi on osa suomalaisen koululaitoksen kulttuuria. Pirkkalan koulut noudattavat asiassa Opetushallituksen ohjeistusta.

2. Koulut tiedottavat etukäteen juhlan ohjelmasta huoltajia. Laulu lauletaan joko juhlan alkuun tai loppuun, jolloin huoltajille ja oppilaille tarjotaan mahdollisuus olla osallistumatta Suvivirren laulamiseen.

3. Koulun rehtori päättää.

4. Perheiltä ei ole tullut palautetta Suvivirren laulamisesta suuntaan tai toiseen.

Opetuspäällikkö Marko Lahtinen / Lempäälä

1. Lempäälän kunnan kouluissa lauletaan Suvivirsi.

2. Lempäälän kunnassa Suvivirren laulaminen nähdään osana suomalaista kulttuuriperintöä. Jos joku kokee laulun uskonnon harjoittamisena, on hänellä mahdollisuus poistua juhlasta sen ajaksi.

3. Päätös tehdään koulutasolla.

4. Palaute on ollut myönteistä. Monet uskontokunnasta riippumatta kokevat, että koulu ei lopu ilman Suvivirttä.

Opetuspäällikkö Tarja Suhonen / Ylöjärvi

1.Kaikissa kaupungin peruskouluissa lauletaan kevätjuhlassa Suvivirren ensimmäiset säkeistöt.

2. Suvivirren laulaminen nähdään Ylöjärvellä suomalaisena kulttuuriperintönä.

3. -

4. Yksikään huoltaja ei ole ottanut minuun yhteyttä Suvivirren laulamiseen liittyen. Negatiivista palautetta ei ole myöskään tullut kouluilta, joten näin ollen olemme jatkaneet perinnettä.

Sivistysjohtaja Kimmo Levänen / Hämeenkyrö

1.Hämeenkyrön kouluissa lauletaan Suvivirsi Opetushallituksen antaman ohjeistuksen mukaisesti.

2. -

3.Koulun rehtori on vastuussa koulun päätöksistä.

4. Vanhemmilta ei ole tullut aiheeseen liittyviä kysymyksiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut