Hyvät harrastukset auttavat nuoria jaksamaan - Pirkanmaa - Aamulehti

Hyvät harrastukset auttavat nuoria jaksamaan – ”Sirkus on tuonut ystäviä ja iloa elämääni”

Nuoret arvelevat, että sosiaalinen media on keskeinen syy tyttöjen pahoinvointiin.

Kuusi vuotta sirkusta harrastanut Pinja Kosonen toimii Sorin sirkuksen välituntisirkuksen ohjaajana. Tiistaina temppuiltiin Hatanpään koulun pihalla.­

26.9.2019 8:02 | Päivitetty 26.9.2019 10:21

Aamulehti

Tampereen Hatanpään koulussa on puolilta päivin alkanut pitkä välitunti.

Pinja Kosonen, 15, temppuilee pihalla renkaan kanssa. Kuusi vuotta sirkusta harrastanut Kosonen toimii välituntisirkuksen ohjaajana Sorin sirkuksen ammattilaisten apuna työelämään tutustumisjaksollaan.

Sorin sirkus järjestää välituntisirkusta Hatanpään, Juhannuskylän ja Etelä-Hervannan kouluissa. Ajatuksena on innostaa nuoria harrastuksen pariin.

Kosonen kokee itse saaneensa harrastukselta paljon.

– Sirkus on tuonut ystäviä, yhteisöllisyyttä ja iloa elämääni. Parhaat kaverini löytyvät sirkuksesta.

Kosonen harrastaa sirkusta kuutena päivänä viikossa noin puolitoista tuntia kerrallaan, joten harrastus on iso osa elämää.

Kosonen käy Kaukajärven koulun 9. luokkaa. Hän tunnistaa nuorten kovat suoriutumispaineet.

– Koulussa pitää pärjätä hyvin. Minulla on ollut hyviä numeroita ja haluan saada niitä jatkossakin. Ihmisiltä odotetaan niin paljon nykyään.

Välituntisirkuksen ohjaaja Aleksi Matilainen teki pallotemppuja. Sirkusta harrastava Matilainen on itse Kangasalan Pitkäjärven koulun 9. luokalla.­

Some lisää paineita

Välituntisirkuksen toisena apuohjaajana toimii Aleksi Matilainen, joka käy itse Kangasalan Pitkäjärven koulun 9. luokkaa.

– Harrastus tuo ystäviä ja motivaatiota lähteä liikkeelle, ettei jää vain kotiin makaamaan.

Kososen ja Matilaisen mukaan sosiaalinen media on keskeinen syy tyttöjen pahoinvointiin.

– Tytöillä varsinkin ulkonäköpaineet ovat suuret. Moni miettii, että enkö minä nyt kelpaakaan tällaisena kuin olen. Ehkä pojat eivät ota siitä niin isoa painetta, Matilainen miettii.

Hatanpään koulun 8. luokkaa käyvät Sanna Vainikainen (vas.) ja Bahra Khudhur ovat kavereita.­

Hatanpään koulun 8-luokkalaiset Sanna Vainikainen, Mimouni Nour ja Bahra Khudhur myöntävät, että koulunkäynti välillä väsyttää.

– Varsinkin näin syksyllä helposti tuntuu siltä ja voi tulla stressiäkin. Siihen kyllä tottuu, mutta tilannetta voi helpottaa järjestämällä omia aikataulujaan niin, että asiat tulevat tehdyksi, tytöt miettivät.

Nykynuoriso on ihailtavan kunnollista. Matilaisen mukaan alkoholin juominen tai tupakan polttaminen ei vain kiinnosta.

– Se ei enää ole mitenkään hienoa.

– Joskus seiskaluokalla tulee se vaihe, että moni vähän kokeilee. Me emme ole edes kokeilleet mitään päihteitä, Vainikainen, Nour ja Khudur sanovat.

Edit 26.9. kello 10.18: Lisätty tieto, että Pinja Kosonen ja Aleksi Matilainen toimivat välituntisirkuksen ohjaajina Sorin sirkuksen ammattilaisten apuna TET-jaksollaan (työelämään tutustuminen).

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?