Kiersimme Haverin kultakaivoksella – tällainen paikka se on - Pirkanmaa - Aamulehti

Haverin 21-metrinen torni on vallattu ja pirkanmaalaista historiaa aukeaa katsojalleen sameana – kiersimme kultakaivoksen mailla ja tätä kaikkea löytyi

Haverin kaivoskylällä on värikäs, aavistuksen traaginenkin historia. Avolouhosten turkooseihin vesiin on hukkunut vuosien varrella neljä sukeltajaa. Jatkosodan aikana kaivoksella on toiminut lahtareina ja apureina kolmisenkymmentä venäläistä vankia. Aamulehti kävi kiertelemässä historiallisia paikkoja Haverin kaivoksen opastetulla kierroksella.

Haverin suuri avolouhos levittäytyy valtavaksi turkoosiksi lammeksi. Vihertävä sävy johtuu kuparista. Haverin louhokseen on hukkunut tiettävästi neljä sukeltajaa 1980- ja 1990-lukujen aikana.­

27.7.2020 6:04

Aamulehti

Sateen jälkeinen tuoksu leijailee ilmassa. Edessä siintää sameavetinen lampi, jonka takana kohoaa sammaleen peittämä jyrkänne. Tämä lampi on pala Pirkanmaan historiaa, nimittäin kruuvo eli avolouhos 1800-luvulta.

Kaivosmuseon opas Pirkko Vuolle kertoo, että Haverin kaivoksen historia ulottuu 1700-luvulle rautamalmiajalle. Malmia louhittiin 1800-luvulle saakka, vaikka alkuaikoina louhintaa haittasivat kiisut eli epäpuhtaudet.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?