Katso hellyttävät kuvat: Huoli siilien määrän vähenemisestä sai lukijat jakamaan muistonsa - Pirkanmaa - Aamulehti

Kymmeniä viestejä ja kuvia: Huoli siilien määrän vähenemisestä sai lukijat jakamaan siilihavaintojaan Tampereelta ja kauempaa – ”Vuosikymmen sitten piipahtivat jopa kynnyksellä asti”

Aamulehti uutisoi keskiviikkona, että siilien määrä on vähentynyt Pirkanmaalla. Lukijat innostuivat jakamaan kommenttikentässä omia havaintojaan ja otoksiaan siileistä.

Siili iltapalalla Lempäälän Vanattarassa sijaitsevassa pihassa.

11.7.2019 20:26

Aamulehti

Siilien määrän pieneneminen herätti Aamulehden lukijoissa paitsi huolta, myös tukun muistoja kohtaamisista luonnonvaraisen eläimen kanssa.

Keskiviikkona julkaistussa uutisessa haastatellut asiantuntijat arvioivat, että siilikanta on pienentynyt Pirkanmaalla. Siilien tarkasta määrästä ei ole tietoa.

Lue lisää: Koska viimeksi näit siiliin? Määrä on pienentynyt koko Pirkanmaalla – Näillä vinkeillä varmistat, ettet pienennä kantaa entisestään

Facebook-sivulle jaetun uutisen kommenttikenttä täyttyi keskiviikon aikana siilihavainnoista ja kuvista. Niiden perusteella siileihin on törmätty hiljattain eri puolilla Tamperetta Nekalaa, Härmälää, Amuria, Linnainmaata ja Ikuria myöten.

Tasanteen kaupunginosassa asuva Elina Westergren-Erkkilä kertoi tavanneensa siilin viimeksi viime viikolla kotipihassaan, kun naapuri löysi siilin kotipihan kompostista.

Havaintoja jaettiin myös Pirkanmaan rajojen ulkopuolelta. Pieksämäellä asuva Eija Kilpeläinen ihmetteli tiistai-iltana, miksi normaalisti hiljainen koira haukkuu kotipihassa. Selvisi, että koira oli nähnyt siilin. Kilpeläinen kertoo, että koira otettiin sisälle, jotta siili sai olla rauhassa.

– Vuosiin emme ole siiliä nähneet, hän sanoo.

Siili ja koira ihmettelivät toisiaan pieksämäkeläisellä kotipihalla tiistaina.

Tämä siilikaksikko ikuistettiin tällä viikolla pihanurmikolla Siilinjärvellä.

Nämä siilit odottavat joka ilta ruokaa kello 22:n maissa, kertoo Esa Piispa. ”Hyvin maistuu iltapala ja tuore vesikin tuntuu kelpaavan.”

Siili nähty viimeksi 40 vuotta sitten

Lukijat jakoivat muistojaan lämpimään sävyyn. Moni on kohdannut siilin hiljattain, osan edellisestä kohtaamisesta siilin kanssa on kulunut jo pitkä tovi.

Joku kertoi törmänneensä siiliin edellisen kerran 40 vuotta sitten, toinen 1990-luvun lopulla. Moni kommentoija myönsi, ettei muista, koska on viimeksi nähnyt siilin.

– Vuosia on pirkanmaalaisen siilin näkemisestä kulunut, eräs kiteytti.

Huolta lukijoissa herätti siilien asema liikenteessä. Useampi lukija oli hiljattain törmännyt auton alle jääneeseen siiliin.

Osa arvioi, että menneinä vuosina siilejä tapasi Tampereella useammin.

– Hävinneet ovat meidän nurkilta. Kolmeen vuoteen ei ole näkynyt siilejä, ja niitä oli paljon aikoinaan, eräs kertoi.

– Vuosikymmen sitten piipahtivatkin usein jopa kynnyksellä asti, kun kissanruokaa oli tarjolla ulkona, toinen kirjoitti.

Vanhempiensa pihassa Lempäälässä siilin kuvannut Henna Laineenoja kertoo, että siili on pihassa tavattu ensimmäisen kerran viikko sitten tänä kesänä. Myös aiempina kesinä pihassa on nähty siili, mutta varmuutta siitä, onko kyseessä sama yksilö, ei ole.

– Asumme itse Ylöjärvellä. Täälläkin asusteli pari kesää sitten siilejä, mutta nykyisin ei ole näkynyt, Laineenoja kertoo.

Elina Westergren-Erkkilä kuvasi siilin Tampereella Tasanteen kaupunginosassa. Westergren-Erkkilän naapuri löysi siilin kotipihan kompostista.

Tämä siili asustaa kantahämäläisen omakotitalon pihassa. Minna Shipley kertoo, että viime vuonna pihassa näkyi poikanenkin.

Siili lähdössä iltalenkille, kertoo kuvaaja Minna Shipley.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut