Pohjoinen puhuri kylmetti Kihniön: Kunnan kaikki teollisuus pysähtyi Aapelin kourissa - Pirkanmaa - Aamulehti

Pohjoinen puhuri kylmetti Kihniön: Kunnan kaikki teollisuus pysähtyi Aapelin kourissa

Ari Haapalan arktinen hysteria, vuorokausi putkeen täyden työpäivän jälkeen hikeä ja hyytävää viimaa.

2.1.2019 20:53 | Päivitetty 3.1.2019 10:16

Asentaja Ari Haapala kiipesi kohmeessa auton korinosturiin. Oli keskiviikko noin kello 14 jossakin Parkanon ja Kihniön rajamailla, yksinäisen korpitalon maisemassa.

Jäätävä pohjatuuli riipoi naamaa, hiki valui hytistäen selkäpiitä, jalat pistelivät märissä saappaissa.

Hänellä ei ollut enää mitään mielikuvaa, monesko kiipeäminen se oli keskellä arktista hysteriaa. Siihen mennessä hän oli kompuroinut sähköpylväiden välejä edellisillan kahdeksasta ja koettanut hakea otsalampun tuikussa sähköjohdoille kaatuneita puita. Sahat ulvoivat kuin epätoivoiset hukat joka suunnassa, mönkijöiden uristessa lisää "musiikkia". Paikoin pajukko ei kerta kaikkiaan päästänyt läpi.

Lämmin nostinauton hytti huusi luokseen.

Niitä kumartavia koivuja, juuristaan revenneitä männynroikaleita ja hirveitä kuusia oli nojollaan käytännössä jokaisen erotinmuuntajan välissä Parkanosta Kihniöön, Kuruun, Karviaan, Jämijärvelle. Keskiviikon aamuun asti niitä rojahteli koko ajan lisää.

Haapala oli yksi yli 40 Leppäkosken Sähkön miehistä, jolle uudenvuoden päivä alkoi omina töinä aamusta, ja kello 20 jälkeen jatkui ja jatkui.

Kihniön jokikyläläinen Mirkka Joensuu (keskellä) päivitteli krkonkylän Merja Haavistolle, että aamukahvista ilman vettä ei ollut tietoakaan ja pellettikattilakin sammui.

Kankarin Kalusteen pihassa Kihniössä myyntitykki Heikki Mäkinen noitui keskiviikon aamupimeässä ennen kello kuutta kourat syvällä taskussa itsekseen. Hän oli palauttanut aamuvuorolaiset lämmittelemään omaa pirttiään, sillä mikään kalustetehtaassa ei toiminut. Toinenkin vuoro meni samalla lailla pommiin iltapäivästä. Yli 60 kaappiammattilaista puhalteli kynsiinsä.

Lue myös:

Leena ja Usko Nurmisella oli talossaan Valkeakoskella lämmintä, mutta kahvit keitettiin kaasupullon päällä – myrsky katkaisi sähköt keskiviikkona kello 03

Tässä koonti päivän tapahtumista: Näin Aapeli-myrsky runteli Suomessa ja laittoi ennätyksiä uusiksi, Ylöjärvi ja Parkano kärsivät eniten Pirkanmaalla

Aapeli laittoi Näsijärven rannan hyrskynmyrskyn Tampereella – katso upeat ja hyiset kuvat sekä video

–Tätä on blackout. En voinut edes soittaa tai vastata puhelimeen työntekijöille saatikka asiakkaille, kun kännyköiden tukiasematkin pimenivät aamulla. En päässyt vastaamaan sähköpostiin, lastauslaiturit eivät toimineet, tavarantuojien kuittaus oli tehtävä jollekin paperille. Kylmää vettä olisi ollut aamukahviksi, sillä Kankarin vesiosuuskunta käynnisti aggregaatin. Polttoaine autoihin oli haettava Parkanosta, kun täällä pumput eivät toimineet. Siellä keskustasta saattoi jopa soittaa puhelimella, Mäkinen henkäisi iltapäivällä.

–Kaksi yli 6 000 neliömetrin hallia alkoi kylmetä, kun joulutauon jälkeen piti olla töitä tiiviit kolme päivää. Laitteiden ja ohjelmistojen käynnistys vie torstain, sillä varavoima alkoi loppua. Kankarin tehtaalle sähkö tuli hiukan ennen kello 17:ää, Nokiantien tehtaalle vasta kello 18:n jälkeen. Sitten aloin käynnistellä hakekattiloitamme.

Ei toimi puhelin, ei sähköposti, ei lastaussilta, ei lämmitys, ei tule vettä. Heikki Mäkinen (vas.) ja Tomi Kärki joutuivat palauttamaan Kankarin Kalusteen yli 60 työntekijää kotiin molemmista keskiviikon työvuoroista.

Sama kohtalo oli koko Kihniön teollisuudella, konepajoilla ja höyläämöillä. Kirkonkylän seudulle ja Nerkoolle höyläämöineen sähkö sentään tuli puoliltapäivin. Kankari, Ratikylä, Jokikylä ja siitä länteen Parkanoon sähköttömiä savuja oli vielä lähes tuhat iltakahdeksalta.

–Kauheaa.

Niin pelkistetty oli kihniöläisten Merja Haaviston ja Mirkka Joensuun toteamus marketin kassalla. Joensuun Jokikylään hän sai odottaa sähköä vielä illalla, kirkolla Haavisto sentään pysyi lämpimänä kunnan hakevoimalan käynnistyttyä.

Edes mönkijällä ei pääse taimikkoa tuhoamatta. Valtteri Kaupin oli jätettävä kulkuvälineensä satojen metrien päähän langalle nojaavasta kuusenrohjosta.

Jopa K-market oli aamun kiinni. Kaappimallin pakastimet sentään pitivät ruuat kunnossa tarvittavat yhdeksän tuntia.

–Vaan mitenhän vanhat yhä sähköttöminä sivukylillä, kun ei voi edes soittaa apua. Jos eivät jaksa lämmittää uuneja. Meilläkin Jokikylässä pellettikattila sammui, ja vesi on haettava kaupasta, Joensuu pohti.

Oikaisu 3.1.2018 kello 10.15: korjattu Mirkka Joensuun nimi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: