Aapeli-myrsky tuiversi Suomeen uudet ennätyslukemat - Pirkanmaa - Aamulehti

Tässä koonti päivän tapahtumista: Näin Aapeli-myrsky runteli Suomessa ja laittoi ennätyksiä uusiksi, Ylöjärvi ja Parkano kärsivät eniten Pirkanmaalla

Myrsky näkyi myös Näsijärvellä. Kuva on otettu keskiviikkona päivällä Koukkuniemen rannassa.

2.1.2019 16:07 | Päivitetty 2.1.2019 18:25

Keskiviikon vastaisena yönä Suomeen iskenyt Aapeli-myrsky katkoi sähköjä, keinutti laivoja, myöhästytti junia ja katkoi kännykkäyhteyksiä laajalla alueella Etelä- ja Keski-Suomessa.

Yksin Pirkanmaalla oli keskiviikkoaamuna pahimmillaan lähes 20 000 taloutta ilman sähköä. Puoleenpäivään mennessä sähköjä on palautunut niin, että vailla sähköä on noin 13 500 pirkanmaalaista taloutta. Iltapäivällä kello 16:n aikaan sähköttömiä talouksia Pirkanmaalla oli joitakin tuhansia.

Tilanne oli vaikea etenkin Ylöjärvellä, jossa sähköttömien asiakkaiden määrä lähenteli aamulla seitsemäätuhatta. Parkanossa keskusta oli illalla ja yöllä jonkin aikaa pimeänä.

Ylöjärven kaupunki tiedotti keskiviikkona iltapäivällä, että Kurun alueella sähköverkossa on huomattavia vaurioita. Kaupunki sanoi, että korjaaminen saattaa mennä torstain puolelle.

Jos tviitti ei näy oikein, pääset näkemään sen tästä.

Energiateollisuuden sähkökatkotilastojen mukaan sähköttömien asiakkaiden määrä lähenteli aamuyön ja aamun aikana sataatuhatta koko Suomessa, mutta todellinen määrä on voinut olla tätäkin suurempi. Keskiviikkona iltapäivällä vikakartalla näytti siltä, että viat ovat keskittyneet erityisesti Keski-Suomen ja Pirkanmaan alueelle.

Keskiviikkona kello 18 sähköttömiä asiakkaita oli koko maassa vielä yli 22 000.

–Taajamat ovat saaneet sähkönsä. Sähköttömät ovat reuna-alueilla, ja kohteista on onneksi osa vapaa-ajanasuntoja, joissa ei ole ketään sisällä. Veikkaisin, että puolet on pysyviä asuntoja, sanoo verkoista vastaava johtaja Kenneth Hänninen Energiateollisuudesta.

Elenia-yhtiön viestintäjohtaja Heini Kuusela-Opas arvioi, että sähkökatkojen korjaaminen eri puolilla Pirkanmaata kestää joissakin tapauksissa jopa torstaihin asti. Hänen mukaansa raju talvimyrsky toteutui sekä voimakkaana tuulena että runsaana lumentulona.

Tampereella suosittu Rauhaniemen kansankylpylä kertoi Facebook-sivullaan keskiviikkona iltapäivällä, että avantoon ei toistaiseksi pääse myrskyn jälkeensä jättämän jäisen aallokon vuoksi.

Lue myös:

Aamulehti seurasi: Aapeli-myrsky rikkoi useita ennätyksiä – Edelleen yli 13 000 taloutta on Pirkanmaalla ilman sähköä, vikojen korjaaminen voi kestää torstain puolelle

Ruotsin-laivalla ripustettiin oksennuspusseja hyttikäytäville – Viking Linen tiedottaja Ahvenanmaan hurjasta kelistä: ”Vastaavasta myrskystä on 10 tai 15 vuotta”

Selkämeren yöllinen aallokko hipoo kaikkien aikojen ennätystä – Estonia upposi merkittävästi paremmissa olosuhteissa

”Ihan järkyttävä rysähdys” – Myrskytuuli kaatoi suuren kuusen parvekkeelle Kangasalla

Ahvenanmaalla suositellaan pysyttelemään nyt sisätiloissa: Puita kaatuu, jätesäiliöitä ja trampoliineja lentää

Aapeli sai laivoja pysymään satamissa – myrsky passitti sähköyhtiöiden sadat korjaajat metsiin

Suomen merialueilla tuuli yltyi keskiviikon vastaisena yönä lähes hirmumyrskyksi.

Ilmatieteen laitoksen mukaan Kökarin Bogskärissä mitattu kymmenen minuutin keskiarvo tuulen nopeudesta oli 32,5 m/s. Tämä ylittää entisen Suomen ennätyksen 31 m/s, mikä on mitattu vuosina 1971, kahdesti 1975 ja 1995.

Hirmumyrskyn raja on 33 m/s. Puuskissa tuuli oli kovimmillaan merellä 41,6 m/s.

Tältä myrsky näytti Näsijärvellä keskiviikkona päivällä:

Selkämerellä mitattiin aaltopoijun kahdeksanvuotisen mittaushistorian suurin aallonkorkeus. Alustavien tietojen mukaan merkitsevä aallonkorkeus oli 7,9 metriä. Korkein yksittäinen aalto löi yön aikana 14,1-metrisenä.

Tapani-myrskyn aikaan Selkämeren korkein aalto oli vajaa 12-metrinen, eli entinen ennätys lienee mennyt komeasti rikki..

Selkämeren ennätysaalto hipoo jopa koko Itämeren ennätystä, sillä varsinaisella Itämerellä aiemmin havaitun korkeimman yksittäisen aallon on arvioitu olevan noin 14 metriä.

Leppäkosken sähkön Jani Mansukoski joutui korjaustöihin Parkanon Jaakkolankylässä.

Ari Haavisto Leppäkosken Sähköstä maadoitti linjan Parkanon Uusimaan erotinasemalla. Miehet ovat kolunneet linjoja tiistain iltakahdeksasta.

Maa-alueilla tuuli oli puuskissa maan länsiosassa paikoin yli 20 m/s. Manner-Suomen kovin puuska oli Vaasan Klemettilässä mitattu 32,8 m/s. Maarianhaminan lentoasemalla mitattiin 29,8 m/s.

Tampere-Pirkkalan lentoasemalla mitattiin 18 m/s tuulenpuuska keskiviikkona hieman ennen aamuneljää.

Lunta kertyi Pirkanmaalta Pohjois-Karjalaan ulottuvalla alueella noin 20 senttimetriä.

Lue myös:

Myrskyn sähkövaarat: Nollavika voi yllättää eikä puita kannata lähteä raivaamaan omin päin sähköjohdoilta

Puuskatuulet tekivät viime yönä uuden Suomen ennätyksen

Aamulehti jaetaan myöhässä myrskyn ja lumisateen vuoksi

Myrsky sekoitti pahanpäiväisesti myös junaliikenteen. Keskiviikkoiltapäivänä kolmen jälkeen kaukoliikenteen junista vain 40 prosenttia oli aikataulussaan, ja jotkut junat olivat myöhässä toista tuntia.

Sähkökatkot ovat haitanneet myös kaikkien kolmen teleoperaattorin matkapuhelinliikennettä. Tilanne korjaantuu sitä mukaa, kun sähkötkin palaavat.

Lue myös:

Teleoperaattoreiden mobiiliverkossa häiriöitä Pirkanmaalla ja suuressa osassa Suomea

VR ongelmissa Aapeli-myrskyn vuoksi – kaukoliikenteen junista aikataulussa vain 42 prosenttia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut