Tällaiset ovat joukkoliikenteen hinnat ja edut Tampereen seudulla vuonna 2021 - Pirkanmaa - Aamulehti

Käteismaksu pysyy toistaiseksi ja opiskelijaedut laajenevat 17-vuotiaille asti – Näin joukkoliikenteen hinnat ja edut muuttuvat ensi vuonna

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta teki päätöksen Nysse-liikenteen hinnoista, lipuista ja maksukäytännöistä vuodelle 2021. Lopullinen päätös erosi monilta osin siitä, mitä lautakunnalle esitettiin.

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päätti keskiviikkona 28. lokakuuta pidetyssä kokouksessaan joukkoliikenteen hinnoista, lipuista ja maksukäytännöstä vuodelle 2021.­

28.10.2020 20:45 | Päivitetty 28.10.2020 21:49

Aamulehti

Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteeseen suunniteltujen muutosten yksityiskohdat muuttuivat monilta osin joukkoliikennelautakunnan käsittelyssä. Lautakunta käsitteli asiaa kokouksessaan keskiviikkona 28. lokakuuta.

Suurin muutos tehtiin maksupolitiikkaan. Alkuperäisen esityksen mukaan käteismaksusta olisi luovuttu Tampereen seudun joukkoliikenteessä kokonaan. Nyt käteismaksun mahdollisuus päätettiin jättää käyttöön vielä toistaiseksi.

Lippuvalikoimaan päätettiin lisätä uutena maksutapana lähimaksaminen. Lisäksi jälleenmyyntipisteisiin tulee myyntiin QR-koodillisia kertalippuja, joihin ei tosin sisälly vaihto-oikeutta.

Lautakunta päätti siirtää opiskelija-alennukset kokonaan matkakortilta mobiiliin alkuperäisen esityksen tavoin. Opiskelijaetua ei saa tammikuusta lähtien enää kertalipulle, vaan opiskelijaedun saadakseen opiskelijan on ostettava 30 vuorokauden lippu.

Lautakunta lisäsi opiskelija-alennuksen kattavuutta siten, että opiskelija-alennukset koskevat jatkossa 17 vuotta täyttäneitä aiemman 25 vuoden ikärajan sijaan.

Joukkoliikennelautakunnan kokous kajosi myös kaavailtuihin hinnankorotuksiin. Keskiviikkoisen päätöksen mukaan hinnankorotukset ovat aiemmin arvioitua pienempiä. Lautakunnan päätös perustui siihen, että liikennetarjontaan on tehty muutoksia, joilla liikennöintikustannuksia on saatu laskettua. Lisäksi vaihtoaikoja yhtenäistettiin uuden suunnitelman mukaan.

Osa joukkoliikenteen hintojen ja maksukäytäntöjen muutoksista tulee voimaan jo tammikuussa 2021 ja osa vasta keväällä.

Näin liput muuttuvat

Muutokset 4.1.2021 alkaen

Arvo- ja kausilipun hinta nousee 2–  3 vyöhykkeen alueella aikuisten, nuorten ja lasten ikäryhmissä noin 3 prosenttia, 30 vuorokauden ja 90 vuorokauden kausilippuihin tulee noin 2 prosentin korotus ja senioreiden arvolipun keskipäivän hinta nousee kaikilla vyöhykkeillä noin 6 prosenttia.

Vaihtoaika muuttuu. Vaihtoaika on jatkossa 90 minuuttia kaikissa vaihto-oikeuden sisältävissä lipuissa. Tällä hetkellä vaihtoaika vaihtelee lipputyypistä ja vyöhykkeestä riippuen.

Opiskelijalippuun ovat oikeutettuja kaikki 17 vuotta täyttäneet opiskelijat. Myös ikärajoitteesta luovutaan, eli yli 30-vuotiaiden opiskelijoiden ei tarvitse enää toimittaa myönteistä opintotukipäätöstä opiskelijaetujen saamiseksi.

Opiskelijan 30 vuorokauden mobiililippu astuu voimaan ja matkakortin opiskelijaedut päättyvät. Lippu sisältää yölisän.

Kotikuntarajoitus lipun saamiseksi poistuu.

Muutokset 1.4.2021 alkaen

Ratikan avoin koeliikenne käynnistyy. Jatkossa lastenvaunujen kanssa voi matkustaa maksutta bussiliikenteen lisäksi myös ratikkaliikenteessä.

Jatkossa Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikenteessä voi maksaa lähimaksulla. Lähimaksuominaisuudessa kaikilta veloitetaan sama hinta, joka on aikuisen mobiilikertalipun hinta. Yölisä peritään lähimaksulla ostetuista lipuissa 00– 04.40 välisenä aikana.

QR-koodin sisältävä kertalippu otetaan käyttöön. Lippu sisältää aikuisten ja lasten ikäryhmät ja hinnat ovat samat kuin nykyisessä käteiskertalipussa. QR-koodilippuun ei sisälly vaihto-oikeutta ja se ostetaan ennen matkaa jälleenmyyntipisteestä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?