Ysitie saa 10,5 miljoonan euron ohituskaistan Tampereen ja Oriveden välille - Pirkanmaa - Aamulehti

Ysitie saa 10,5 miljoonan euron ohituskaistan Tampereen ja Oriveden välille – onnettomuusalttiin tien parannushanke on mukana ensi vuoden budjettiesityksessä

Toinen budjetissa mukana oleva Pirkanmaalle sijoittuva hanke on Valtatie 12:n liittymien parantaminen Sastamalassa.

Ysitiellä sattui elokuussa 2018 vakava onnettomuus, kun henkilöauton kuljettaja kuoli Kangasalla ajauduttuaan rekan keulaan.­

18.9.2019 19:33

Aamulehti

Valtion ensi vuoden budjettiesityksessä on mukana kaksi Pirkanmaalle sijoittuvaa tieliikennehanketta.

Perusväylänpidon rahoitukseen esitetään pysyvää 300 miljoonan euron tasokorotusta. Yhdessä muiden korotusten kanssa rahoitukseen tulee ensi vuonna lisäystä 362 miljoonaa euroa. Lisäyksellä rahoitetaan esimerkiksi pieniä liikenneverkon parantamishankkeita eri puolella Suomea.

Ysitien liikenneturvallisuutta parannetaan Tampereen ja Oriveden välillä, jolla on ollut paljon vakavia onnettomuuksia. Yliskylän ja Orituvan välille rakennetaan ohituskaista, joka parantaa liikenteen sujuvuutta ja turvaa elinkeinoelämän runkokuljetuksia. Hankkeen arvioitu kokonaiskustannus on 10,5 miljoonaa euroa.

Lue myös: Vain 35 kilometrin pätkällä ysitietä on rytissyt lähes 300 kertaa alle 10 vuodessa: Katso kartalta pahimmat paikat

Toinen budjettiesityksessä mukana oleva Pirkanmaalle sijoittuva hanke on Valtatie 12:n liittymien parantaminen Sastamalassa. Hankkeen arvioitu kokonaiskustannus on 1,6 miljoonaa euroa.

Hankkeessa parannetaan Ellivuoren liittymän sekä Kantatien 44 liittymän liikenneturvallisuutta ja sujuvuutta.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin, millainen merkitys Valtatie 9:n tiehankkeen saamisella budjettiesitykseen on?

– Sillä tulee olemaan liikenneturvallisuutta merkittävästi parantava vaikutus. Valtatie 9 on ollut monessa kohtaa ongelmallinen, erityisesti sen takia, että ohitusmahdollisuuksia on vähän, mikä aiheuttaa vaaratilanteita ja on aiheuttanut erittäin vakavia onnettomuuksiakin.

Liikenne- ja viestintäministeri Sanna Marin kertoo, että määrärahoja jaettaessa on huomioitu rahojen alueellinen kohdentuminen viime vuosien aikana.­

Hankkeelle on yritetty saada rahoitusta jo pitkään. Miten rahoitus hankkeelle onnistui nyt?

– Yhdessä muiden panostusten kanssa perusväylänpitoon tulee ensi vuonna rahaa lisää 362 miljoonaa euroa. Kohteita on ympäri Suomea. Pirkanmaalla nämä kohteet ovat olleet myös Maakuntaliiton esillä pitämiä ja tärkeinä pidettyjä.

Tuleeko Valtatie 9:n hankkeen koko 10,5 miljoonan euron rahoitus tästä määrärahasta?

– Kyllä. Nyt on tehty päätös kahdesta tiestöön liittyvästä parantamishankkeesta. Valtatie 9:n kustannusarvio on 10,5 miljoonaa euroa, ja Valtatie 12:lle tulee rahaa 1,6 miljoonaa euroa.

Miten rahoitus jakaantui eri osiin Suomessa? Saiko Pirkanmaa oman osansa?

– Olemme katsoneet kokonaisuuden tasapainoisesti. Olemme myös huomioineet lisätalousarvioissa myönnetyn rahoituksen, ja miten liikennerahat ovat kohdentuneet viime vuosina ympäri Suomea. Tietenkin meillä on ollut pohjalla ely-keskusten ja Väyläviraston arviot siitä, mitkä hankkeet ovat sellaisia, joihin erityisesti nyt tarvitaan kiireellisesti korjauksia ja parannuksia. Esimerkiksi Valtatien 9:n liikenneturvallisuuskysymys on erittäin merkittävä, ja sen ovat myös alueen Ely-keskus ja Väylävirasto omissa arvioissaan huomioineet.

Ysitien parantamista on pyritty edistämään pitkään

Oriveden kaupunginjohtaja Juha Kuusisto piti rahoituksen saamista Yliskylän ja Orituvan välille erittäin positiivisena asiana.

–Tämä parantaa osaltaan liikenteen sujuvuutta ja turvallisuutta. Ysitien parantamista on pyritty edistämään useita vuosia yhteistyössä muun muassa Kangasalan ja Tampereen kaupunkien, Pirkanmaan liiton, Pro Ysitie -yhdistyksen ja Tampereen kauppakamarin kanssa, Kuusisto kertoo tiedotteessa.

Kuusiston mukaan ohituskaistahanke on tärkeä ensiaskel ysitien parantamisessa. Hän toivoo, että koko Tampereen ja Oriveden välinen ysitien osuus saataisiin lähivuosina nelikaistaiseksi.

Pirkanmaan liiton kehityspäällikön Marko Koskisen mukaan on todella hienoa, että valtatie 3:n Hämeenkyrön ohitustien lisäksi kehittäminen ja tulevaisuusinvestoinnit etenevät vauhdilla myös muilla maakunnan keskeisillä pääväylillä, kuten valtatie 9:llä ja valtatie 12:lla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?