Orivedellä kehitettiin pikavauhtia suojavaatteisiin kelpaava neulos - Pirkanmaa - Aamulehti

Oriveteläisellä neulostehtaalla kehitettiin pikavauhtia suojavaatteisiin kelpaava neulos – ”Huoltovarmuuskysymykset ohittavat tärkeysjärjestyksessä muita asioita”

Orneuleen Oriveden tehtaalla valmistetaan nyt uudenlaista, vettä ja likaa hylkivää neulosta. Tavoitteena on, että kotimaiset valmistajat voisivat valmistaa erikoisneuloksesta terveydenhuollon suojavaatteita.

Neulosvalmistaja Orneule on kehittänyt uuden vettä ja roiskeita hylkivän erikoisneuloksen. Yhtiön mukaan neuloksesta voidaan valmistaa terveydenhuollon suojavaatteita. ­

13.4. 19:49

Aamulehti

Orivedellä toimiva Orneule oy vastaa osaltaan koronaviruspandemian vuoksi syntyneeseen suojavaatepulaan.

Yhtiö kertoo kehittäneensä vedeltä ja roiskeilta suojaavan neuloksen, jota voidaan käyttää terveydenhuollon suojavaatteiden valmistuksessa.

– Kun varusteista tuli maailmanlaajuinen pula, aloimme pohtia, mitä voisimme tehdä. Tämä sitten syntyi tässä tilanteessa yhdeksi ratkaisuksi, sanoo Orneuleen toimitusjohtaja Jyrki Uotila.

Uotilan mukaan suojavaatteiden valmistukseen sopivasta materiaalista on nyt koronaviruksen vuoksi kova kansainvälinen kysyntä.

Lyhyessä ajassa yhtiö on saanut useampia kyselyitä suojavaatteisiin sopivasta neuloksesta kotimaisilta ompelimoilta ja vaatevalmistajilta.

Orneule itse valmistaa neulostaan tehtaallaan Orivedellä.

Vanhan pohjalta uutta

Uuden neuloksensa pohjana Orneule on käyttänyt neulosta, jonka valmistamisesta yrityksellä on Uotilan mukaan 40 vuoden kokemus.

Orneule

Vuonna 1978 perustettu neulosten valmistaja.

Yrityksen neulostehdas sijaitsee Orivedellä.

Valmistaa vuosittain yli 0,5 miljoonaa kiloa erilaista neulosta.

Toimittanut erikoismateriaaleja muun muassa puolustusvoimien varustevalmistukseen.

Vuonna 2018 yrityksen liikevaihto oli 4,7 miljoonaa euroa ja se työllisti 29 henkilöä.

– Alun perin neulosta on käytetty naisten leninkineuloksena, myöhemmin useampaan eri tekniseen käyttötarkoitukseen, Uotila kertoo.

Kun vuosikymmenten ajan valmistettua neulospohjaa käsiteltiin totutusta poikkeavalla tavalla, materiaaliin saatiin uusia ominaisuuksia. Aiemmin neulospohja ei ole ollut likaa ja vettä hylkivää.

– Lähinnä tällä uudella neuloksella voidaan tarvittaessa korvata sairaalassa käytettäviä kertaköyttökaapuja. Niissä tavaran saatavuus on heikentynyt merkittävästi.

Neulos soveltuu Uotilan mukaan myös kankaisten hengityssuojainten valmistamiseen. Neuloksesta valmistetut hengityssuojaimet eivät kuitenkaan sovellu sairaalakäyttöön.

Mahdollisuuksia tuotantoon on

Uotila arvioi sunnuntaina, että ensimmäisiä uudesta neuloksesta valmistettuja tuotteita on mahdollisesti valmistunut jo pääsiäisviikonloppuna.

Laajemmin materiaalista valmistettuja suojavaatteita Uotila odottaa valmistuvan tulevien viikkojen aikana.

– Tiedämme itse jo ensi viikon lopulla, minkä verran meillä loppupeleissä on kapasiteettia tämän valmistamiseen, Uotila kertoo sunnuntaina.

Oriveden tehtaallaan yrityksellä on useita koneryhmiä, joista jokaisella on valmistettu koeneulosta. Lopulliset testit paljastavat, millä koneryhmillä tehty tuote täyttää laatuvaatimukset.

Uotilan mukaan yhtiöllä on valmiuksia neuloksen laajamittaisempaankin tuotantoon. Koronavirusepidemia on hiljentänyt merkittävästi yhtiön pääasiallisten tuotteiden kysyntää.

– Lisäksi tällaiset huoltovarmuuskysymykset ohittavat tärkeysjärjestyksessä muita asioita.

Osion tuoreimmat

Luetuimmat