Miten Pirkanmaa jatkaa sotea? - Pirkanmaa - Aamulehti

Pirkanmaan sote-uudistuksen valvojalta tyly tyrmäys Lauri Lylylle: Kuntien yhteistyön pohjalta rakennettavat mallit jäävät väliaikaisiksi

Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtaja Roope Lehto veikkaa, että kunhan eduskuntavaalit on pidetty, uutta sote-mallia lähdetään rakentamaan melko lailla samalta pohjalta kuin kaatunutkin sote-malli oli.

12.3.2019 13:20

On kyseenalaista, voivatko Pirkanmaan kunnat rakentaa uutta sote-mallia kaatuneen tilalle, ainakin jos asiaa kysyy Pirkanmaan maakuntauudistuksen poliittisen ohjausryhmän puheenjohtajalta, nokialaiselta Roope Lehdolta (sd.).

Hän veikkaa, että kunhan eduskuntavaalit on pidetty, uutta sote-mallia lähdetään rakentamaan melko lailla samalta pohjalta kuin kaatunutkin sote-malli oli, pois lukien kritisoitu valinnanvapaus.

–Vaalien jälkeen jatketaan aika samasta kuin nytkin. Jos pelastuslaitos ja ely-keskukset putoavat pois, eipä malli siitä paljon muutu. Veikkaukseni on, että vaalien jälkeen sovitaan jostakin alueellisesta mallista. Kutsutaan sitä sitten maakunnaksi tai vaikka hiippakunnaksi, mutta jokin alueellinen malli tarvitaan.

Roope Lehto arvelee, että kuntien yhteistyön pohjalta rakennettavat mallit tulevat olemaan väliaikaisia.

–Puoluejohtajat ovat sanoneet, että sote-palveluille tarvitaan laajemmat hartiat. Ensin alueelliseen malliin koottaneen sosiaali- ja terveyspalvelut ja kun pöly on hälvennyt, katsotaan mitä muuta siihen on järkevää siirtää. Kunnat eivät pysty etenemään kovin pitkälle, jos valtakunnallinen sote-valmistelu jatkuu.

Tampereen pormestari Lauri Lyly aikoo kutsua Pirkanmaan kuntajohtajat koolle keskustelemaan Pirkanmaan kuntien yhteisestä sote-ratkaisusta.

Kuusi suurinta koolla jo tiistaina

Tampereen pormestari Lauri Lyly (sd.) ilmoitti heti soten kaaduttua perjantaina, että Pirkanmaan kuntien ja sairaanhoitopiirin pitää nopeasti lähteä selvittämään palveluiden kokoamista laajempaan, kuntapohjaiseen malliin.

Vielä maanantaina kokoukselle ei ollut ehditty sopia päivämäärää, mutta Lyly arvelee sen sijoittuvan kuunvaihteeseen. Kuuden suurimman kaupungin johtajat kokoontuvat Helsingin pormestarin Jan Vapaavuoren (kok.) kutsusta puimaan sote-tilannetta jo tiistai-iltana 12. maaliskuuta. Lyly on aiemmin sanonut, että Tampere voisi itse huolehtia sote-palveluistaan.

Nyt hän sanoo, ettei näe suurta eroa Pirkanmaan kuntien yhteisessä sote-ratkaisussa tai kuuden suurimman kaupungin sote-ratkaisussa.

–Molemmissa lähdetään siitä, että kunnat tekevät alueellisen ratkaisun. Kaatuneen sote-mallin ongelma sen sijaan oli, että kunnat pantiin sivuun ja yritettiin haukata liian paljon kerralla.

Näin sotesta Pirkanmaalla

Maakunta- ja soteuudistus kaatui eduskunnassa koko hallituskauden kestäneen valmistelun jälkeen perjantaina 8. maaliskuuta.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kutsui Suomen kuuden suurimman kaupungin johtajat koolle soten vuoksi tiistaina 12. maaliskuuta.

Tampereen pormestari Lauri Lyly ehdotti heti tuoreeltaan, että Pirkanmaan kuntien ja sairaanhoitopiirin tulee lähteä nopeasti selvittämään palveluiden kokoamista kuntapohjaiselle, laajemmalle kokonaisuudelle. Tämä kokous pidettäneen maalis-huhtikuun vaihteessa.

Eri puolueiden Pirkanmaan piirien puheenjohtajat ovat koolla 15. maaliskuuta ja tekevät tilannekatsauksen sotesta.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen johtoryhmä kokoontuu 15. maaliskuuta ja ohjausryhmä 25. maaliskuuta.

Pirkanmaan kuntajohtajat kokoontuvat 22. maaliskuuta ja keskustelevat todennäköisesti myös sotesta.

Lyly tekisi vaiheittain mallin, jossa ensin yhdistettäisiin Pirkanmaan kuntien perusterveydenhuolto ja erikoissairaanhoito, ja ehkä myös raskaita sosiaalipalveluja.

–Kuntayhtymät ovat olleet ihan luonteva tapa toimia.

Elinvoimatekijät, kuten työllisyyspalvelut, kaavoituksen, koulutuksen ja yrityspalvelut, Lyly haluaa Tampereen omiin käsiin.

Lue myös:Tampereen pormestari Lauri Lyly luopuisi maakuntauudistuksesta – haluaa työllisyys- ja yrityspalvelut kaupungin vastuulle

Lue myös:Tampereen pormestari Lauri Lyly sotesta: "Kunnat ottavat nyt enemmän vastuuta"

"Muutaman kunnan yhteistyö ei riitä"

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Rauno Ihalainen katsoo, että ainakin terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen tarvitaan kuntia laajempi, yhteinen kokonaisuus, vaikka sosiaalipalvelut pidettäisiinkin kuntien vastuulla.

Ihalainen ei usko siihen, että sote-palveluja voitaisiin hoitaa muutaman kunnan keskinäisellä yhteistyöllä.

–Tarvitaan esimerkiksi Pirkanmaan kokoinen alue. Lisäksi ainakin vaativissa terveyspalveluissa pitää lisätä sairaanhoitopiirien keskinäistä yhteistyötä.

Lue myös:Kolme kaupunginjohtajaa kertoo, miten sote-palveluita pitäisi uudistaa Tampereen seudulla: Seuraavassa mallissa vetovastuu kunnille ja lisää kilpailu

Ei hallinto edellä

Lempäälän kunnanjohtajan Heidi Rämön mielestä jo alun perin sote-uudistuksessa olisi kannattanut ensimmäiseksi uudistaa vain linjaa perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon. Hänkin kannattaa ajatusta siitä, että Pirkanmaalla mietitään nyt omaa ratkaisua.

–Asiaa ei pidä ajatella hallinnollisen mallin näkökulmasta, vaan palveluiden näkökulmasta. Jos kunnat saavat katsoa, millaiset sote-palvelut ovat asiakkaiden ja myös kuntatalouden kannalta järkevimmät, ratkaisu varmasti löytyy.

Lempäälän kunnanjohtaja Heidi Rämö toivoo, että Pirkanmaan kunnat pystyvät miettimään omaa sote-ratkaisua, ja maan tuleva hallitus kuuntelee niitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut