Juhannus saatetaan juhlia ilman kokkoja Pirkanmaalla - Pirkanmaa - Aamulehti

Juhannusta juhlitaan ilman kokkoja Pirkanmaalla, jos metsäpalovaroitus pysyy voimassa – Miten käy Särkänniemen järvikokon?

Pelastuslaki muuttui vuodenvaihteessa niin, että kokon, nuotion tai muun avotulen sytyttäminen on metsäpalovaroituksen aikana kielletty.

Juhannuskokko kuuluu suomalaisiin perinteisiin, joiden alkuperä on arvoitus monelle. Arkistokuva Särkänniemen juhannuskokosta vuodelta 2017.

19.6.2019 18:04

Aamulehti

Juhannusta vietetään Pirkanmaalla todennäköisesti ilman kokkoja, tiedottaa Pirkanmaan pelastuslaitos.

Kokkoa ei saa polttaa, jos maakunnassa on juhannuksena voimassa metsäpalovaroitus. Varoituksen aikana avotulen teko ja myös kokkojen polttaminen on kielletty.

Kielto koskee myös veden päälle rakennettavia kokkoja. Mikäli metsäpalovaroitus on voimassa, kokko ei näin ollen pala myöskään Särkänniemessä, jonka juhannustapahtumassa kokko on palanut perinteisesti.

Huvipuiston kotisivuilla kerrotaan, että tänä vuonna kokon on määrä palaa Näsijärvellä Taikaranta-leikkialueen edustalla perjantaina klo 18.

– Vaikka kokko olisi veden päällä, kielto koskee sitäkin. Sieltä lähtee kekäleitä ja muuta, Pirkanmaan pelastuslaitoksen tiedotuspäällikkö Veijo Kaján perustelee.

Kokon poltto

Hanki maanomistajan lupa kokon polttamiselle.

Valitse turvallinen paikka riittävän kaukaa esimerkiksi metsistä, rakennuksista ja linjoista.

Polta ainoastaan kuivia risuja, oksia ja vastaavaa puhdasta puutavaraa.

Älä käytä sytytysaineena voimakkaasti kaasuuntuvia aineita, kuten bensiiniä.

Jos rakennat juhannuskokon veden päälle, varmista, ettei palamaton aines pääse kokon polttamisen jälkeen ajelehtimaan.

Valvo palopaikkaa loppuun saakka ja siivoa jälkesi.

Varaudu alkusammutukseen.

Älä toimi päihtyneenä.

Lähde: Pirkanmaan pelastuslaitos

Pelastuslaki muuttui

Pelastuslaki muuttui vuodenvaihteessa niin, että nuotion tai muun avotulen sytyttäminen metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana on kielletty.

Ilmatieteen laitos on Kajánin mukaan antanut ennusteen, jonka mukaan metsäpalovaroitus on voimassa lauantaina ja sunnuntaina. Ilmatieteen laitos antaa metsäpalovaroituksia maakunnittain ja päivittää tiedot puolilta päivin.

Keskiviikkona iltapäivällä kello 14.30 Ilmatieteen laitoksen varoituskartalle oli merkitty metsäpalovaroitus Pirkanmaalle myös ajalle 19.6. kello 15–20.6. kello 22. Varoituksen yhteydessä todetaan, että metsäpalon vaara on kuivuudesta johtuen ilmeinen.

– Nyt näyttää todennäköiseltä, ettei kokkoja polteta, Kaján sanoo.

Hän muistuttaa, että tilanne saattaa kuitenkin muuttua.

– Saattaa olla, että jos tulee yllättäen rankkasade, metsäpalovaroituksen indeksi laskee.

Avotuli vaatii aina varovaisuutta

Vaikka metsäpalovaroitusta ei Pirkanmaalle annettaisikaan, tulen kanssa on oltava varovainen, pelastuslaitokselta muistutetaan.

Avotulen käsittelyyn liittyy aina riski, ja suuri osa maastopaloista syttyy juuri nuotiosta, kokosta tai grillistä. Kipinät ja heitteet voivat kulkeutua tuulen mukana pitkiäkin matkoja.

Kokon tai muun avotulen sytyttäjä on vastuussa mahdollisista vahingoista.

Juhannuskokon polttamisesta ei tarvitse ilmoittaa pelastusviranomaiselle.

Avotuliksi lasketaan nuotion ja kokon lisäksi myös kertakäyttögrillit sekä risujen ja puutarhajätteiden poltto.

Selvitä sijaintisi myös vieraissa

Ennen juhannuksen viettoa kannattaa varmistaa palovaroittimien toimivuus, savuhormien ja tulisijojen kunto sekä pelastusteiden ja muiden kulkureittien esteettömyys.

Kaikkien juhannuksen viettäjien tulee tietää alkusammuttimien säilytyspaikat ja hätäpoistumistiet. Lomapaikan osoitteesta ja sijainnista on hyvä olla selvillä, vaikka viettäisi juhannusta vieraassa paikassa.

Hätäkeskus paikallistaa sijainnin automaattisesti, jos käytössä on 112 Suomi -mobiilisovellus.

Vaaratilanne voi syntyä, vaikka noudattaa kaikkia turvallisuusohjeita. Siksi pelastuslaitos neuvoo miettimään omatoimista varautumista ja esimerkiksi alkusammutus- ja ensiapukaluston hankkimista jo etukäteen. Esimerkiksi palovamman ensiapu sekä elvytysohjeet kannattaa kerrata.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut