Pihlajalinnan hoivakodin toiminta keskeytetään osittain Sastamalassa - Pirkanmaa - Aamulehti

Pihlajalinnan hoivakoti suljetaan osittain – Avin yllätyskäynti paljasti: Asukkaille jaettu vääriä lääkkeitä, lääkevarkautta epäillään

Aluehallintovirasto määrää, että hoivakodin on vähennettävä asiakaspaikkojaan ja keskitettävä toimintansa alakertaan keskiviikkoon mennessä. Ylitarkastaja Päivi Ahvenuksen mukaan perusteet olisivat riittäneet myös hoivakodin toiminnan keskeyttämiseen kokonaan.

Pihlajalinna aloittaa koronavirustestien tekemisen maanantaina.

8.11.2019 18:31 | Päivitetty 8.11.2019 21:16

Aamulehti

Sastamalan Karkussa toimivan Pihlajalinnan Ikipihlaja Anne -hoivakodin toiminta keskeytetään osittain, sillä aluehallintovirasto katsoo hoivakodin asiakas- ja potilasturvallisuuden vaarantuneen merkittävästi.

Aluehallintoviraston ylitarkastajat Riikka Haahtela ja Päivi Ahvenus kertovat, että Ikipihlaja Anne -hoivakodin toiminnassa on havaittu useita vakavia epäkohtia henkilökuntaan ja lääkehuoltoon liittyen.

Hoivakodin lääkkeitä ei ole säilytetty asianmukaisesti, eikä lääkkeiden kulutusta tai poikkeamia ole kirjattu.

– Lääkehuoneen ovet ovat olleet toistuvasti auki. On ollut lääkehävikkiä ja epäiltyä lääkevarkautta, Ahvenus listaa.

– Asiakkaille on annettu vääriä, virheellisiä lääkkeitä ja kipulaastareita on jäänyt vaihtamatta. Asia on huomattu muutaman päivän kuluttua, jolloin asukas on joutunut kärsimään kovista kivuista.

Vartijoita käytetty hoitotyössä

Henkilökuntaa on ollut riittävästi, mutta ongelmat liittyvät ylitarkastajien mukaan henkilökunnan osaamiseen ja koulutukseen sekä työn organisointiin.

Työntekijöiden aikaa on kulunut muun muassa ruoanlaittoon, pyykkihuoltoon ja siivoukseen, jolloin itse hoitotyölle ei ole jäänyt aikaa.

– Myös vartijoita on käytetty hoitotyössä.

Aluehallintoviraston mukaan hoivakodin on vähennettävä asiakaspaikkojaan 15 asiakaspaikkaan nykyisestä 20 asiakaspaikasta. Lisäksi toiminta on keskitettävä kaksikerroksisen hoivakodin alakertaan.

Muutokset on tehtävä ensi viikon keskiviikkoon mennessä. Siirtymäaika on asetettu, jotta asiakasturvallisuus toteutuu. Lisäksi avi vaatii, että hoivakodissa nyt asuvien asukkaiden on saatava palvelutarpeidensa mukainen hoito ja hoiva vuorokauden ympäri.

Hoivakoti toimii Sastamalan Karkussa.

Tarkastuskäynti paljasti ongelmat

Aluehallintovirasto sai ilmoituksen epäkohdista lokakuun puolivälissä. Ilmoituksen teki hoivakodin työntekijä. Avi teki ilmoituksen perusteella ennalta ilmoittamatta tarkastuskäynnin hoivakotiin.

Tarkastuskäynnin jälkeen hoivakotiin on tehty useita tarkastuskäyntejä ja hoivakotia on ohjattu toimimaan oikein konkreettisin ohjein. Uusin tarkastuskäynti tämän viikon torstaina osoitti, että vakavia epäkohtia ei ole korjattu.

Aluehallintovirasto sai ensimmäisen epäkohtailmoituksen hoivakodista jo helmikuussa 2019. Keväällä 2019 suoritetulla tarkastuskäynnillä hoivakodin tilanne ei ylitarkastajien mukaan aiheuttanut merkittävää huolta.

Toiminnan osittain keskeytys on voimassa siihen saakka, kunnes aluehallintovirasto toisin päättää.

Toiminta olisi voitu keskeyttää myös täysin

Pihlajalinnan näkemyksen mukaan hoivakodin toiminnan osittainen keskeyttämiselle ei ole perusteita. Tiedotteessa Pihlajalinnan operatiivinen johtaja Teija Kulmala arvioi lupaviranomaisen linjauksen olevan poikkeuksellisen jyrkkä.

Aluehallintoviraston ylitarkastaja Päivi Ahvenus on täysin eri mieltä. Hän toteaa, että myös hoivakodin toiminnan täydellisen keskeyttämisen perusteet täyttyivät.

– Se on täysin selvä asia, hän sanoo.

Osittaiseen keskeyttämiseen päädyttiin Ahvenuksen mukaan siksi, että toiminnan keskeyttäminen olisi tarkoittanut sitä, että hoivakodin toiminta päättyy välittömästi. Nyt aikaa muutosten tekemiseen on keskiviikkoon asti.

– Tässä tapauksessa kunta ei kyennyt ottamaan vastuulleen sitä, kun otettiin vielä huomioon, että nyt on perjantai-ilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut