Satamamestari: Nyt täytyy pikku hiljaa tunnustaa, että kunnon jäitä ei tule tänä talvena - Pirkanmaa - Aamulehti

Lämpö ja tuuli rikkoivat Näsijärven jäät – Satamamestari: Nyt täytyy jo pikku hiljaa tunnustaa, että kunnon jäitä ei tule tänä talvena

Viime viikon perjantaina, 7. helmikuuta virallisesti jäätynyt Näsijärvi oli jäässä vain muutaman päivän ajan.

Näsijärven jääkansi kesti vain viikonlopun yli.

11.2.2020 17:46 | Päivitetty 13.2.2020 15:31

Näsijärven jääkansi rakoilee tällä hetkellä useammasta paikasta. Aamulehti kertoi jääkannen sulamisesta jo eilen maanantaina, kun Eli järvi oli jäässä ainoastaan viikonlopun yli.

Tampereen kaupungin satamapäällikkö Matti Joki sanoo, että Pallosaaren ja Siilinkarin välissä on tällä hetkellä useamman hehtaarin kokoinen aukko. Lisäksi jäässä on aukkoja Näsinselällä sekä Koljonselällä, Maisansalon kohdalla.

Joen mukaan aukot ovat syntyneet jäähän voimakkaan juoksutuksen aiheuttamista virtauksista johtuen.

Joki kertoo, että Pallosaaren ja Siilinkarin välissä sijaitsevan aukko kasvaa melko nopeasti kaupungin suuntaan ja järvi voi olla sula keskustaan saakka vain muutamassa päivässä.

Aamulehti kuvasi Näsijärven maanantaina alkuillasta:

–Kyllä nyt täytyy jo pikku hiljaa tunnustaa, että kunnon jäitä ei tule tänä talvena, Joki toteaa.

Vaikka jään paksuus on Maisansalon korkeudella noin 9-12 senttimetriä, jää on Tampereen keskustan päässä alle 3 senttimetriä.

Jotta Näsijärvi saisi vielä jääkannen vaatisi se noin kymmenen astetta pakkasta.

Näsijärvi jäätyi perjantaina 7. helmikuuta. Eilen 10. helmikuuta jäässä oli jo usean hehtaarin aukko.

Jääbongarit apuna

Joki kertoo, että jäiden paksuutta tarkkailee Tampereen Satamatoimiston lisäksi iso joukko niin kutsuttuja jääbongareita.

– Heistä osa on tarkkaillut Näsijärven jäätilannetta vuosikymmenien ajan ja puheluita tulee minulle koko ajan. Huomaa, että Näsijärven jäätilanne on ollut monen sydämellä erityisesti tänä talvena, Joki kertoo.

Joki kertoo, että jääbongareiden lisäksi yhteydenottoja tulee esimerkiksi Näsijärven jäätilanteesta vetoa lyöviltä.

Näsijärvi ehti olla jäässä vain viikonlopun, kun tuuli repi jäähän parin hehtaarin aukon – katso kuvista ja videolta, miltä jää näyttää nyt

Edit 13.2.2020 kello 15.30: Korjattu tietoa sijainnista. Jutussa kerrottiin aikaisemmin, että sula kohta sijaitsee Palosaaren lähellä. Kyseessä on Pallosaari.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: