Sairaanhoitopiiri: Erimielisyys budjetista voi johtaa rajuihin leikkauksiin ja hidastaa hoitoon pääsyä - Pirkanmaa - Aamulehti

Sairaanhoitopiiri: Erimielisyys budjetista voi johtaa rajuihin leikkauksiin ja hidastaa hoitoon pääsyä

Budjettiesitystä käsitellään maanantaina sairaanhoitopiirin valtuustossa. Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat valmistelleet yhteisen omistajaohjausnäkemyksen, jonka mukaan Pshp:n vuodelle 2020 esittämiä hinnankorotuksia erikoissairaanhoitoon ei hyväksytä.

Tarmo Martikainen ja osa hänen tulevaa valtakuntaansa. Martikainen sanoo, että hän on sydämeltään kehittäjä.

5.12.2019 11:01 | Päivitetty 5.12.2019 13:29

Aamulehti

Pirkanmaan sairaanhoitopiirin (Pshp) mukaan sen ja kuntien välinen erimielisyys ensi vuoden talousarviosta voi vaikuttaa merkittävästi Tampereen yliopistollisen sairaalan toimintaedellytyksiin.

Näkemysero koskee noin 20 miljoonaa euroa. Pshp:n mukaan se voi lisätä tuottavuuttaan tämän verran useiden vuosien aikana, mutta yhdelle vuodelle kohdistettuna se johtaisi rajuihin leikkauksiin.

‒ Jos joidenkin kuntien esittämä alijäämäinen budjetti hyväksyttäisiin valtuustossa, henkilöstön vähennystarve olisi ensi vuonna noin 500 työntekijää. Vähennykset eivät voisi olla hidastamatta potilaiden hoitoon pääsyä. Lisäksi joutuisimme varmasti arvioimaan esimerkiksi palveluverkkoa ja ensihoidon palvelutasoa, summaa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Tarmo Martikainen.

Voisiko tilanne siis johtaa jopa satojen työntekijöiden vähennyksiin? Martikaisen mukaan henkilöstöstä vähentäminen ei tietenkään ole tarkoituksenmukaista, ja menojen vähennyksiä etsittäisiin kaikkialta. Mainittu 500 työntekijää kuvaa ennen kaikkea vähennystarpeen suuruusluokkaa.

– Tämä koko keskustelu tuli meille aika yllättäen, emmekä ole ehtineet käydä sisäistä jumppaa asiasta. Mehän kävimme koko viime vuoden yt-neuvotteluja ja etsimme ratkaisuja, Martikainen sanoo.

Muiden ratkaisujen päälle siis tarvittaisiin vielä 20 miljoonaa euroa. Budjettiesitystä käsitellään maanantaina sairaanhoitopiirin valtuustossa.

Martikainen kertoo toivovansa, että maanantaina valtuustosta saadaan ehdotus, jolla päästään eteenpäin.

– Sellainen ehdotus, jolla saataisiin riittävän pitkä aika etsiä seuraavia miljoonia, ettei tehdä mitään äkkijarrutusta. Siinä ei ole mielestäni mitään järkeä, Martikainen sanoo.

Kunnilla yhteinen näkemys

Tampereen kaupunkiseudun kunnat ovat valmistelleet kokousta varten yhteisen omistajaohjausnäkemyksen, jonka mukaan Pshp:n vuodelle 2020 esittämiä hinnankorotuksia erikoissairaanhoitoon ei hyväksytä. Yhteisessä rintamassa ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi.

Lue lisää: Erikoissairaanhoidon hinnankorotuksille tyrmäys kahdeksalta kunnalta – Pirkanmaan sairaanhoitopiiri: Se tarkoittaa menoleikkauksia

Muun muassa Tampereella kaupunginhallitus hyväksyi maanantaina ohjeistuksen, jolla Tampereen edustajia velvoitettiin toimimaan sairaanhoitopiirin valtuustossa vuoden 2020 talousarviokäsittelyn yhteydessä ”kaupungin edun mukaisesti”.

Tampereelle oli järkytys, kun sairaanhoitopiirin vuoden 2020 talousarvioesityksen luvut tulivat julki. Tampereelle budjetoitu maksuosuus ylittää 13,8 miljoonalla eurolla sen, mihin kaupunki oli varautunut.

Lue lisää: Tampereen edustajia ohjeistetaan toimimaan kaupungin edun mukaisesti sairaanhoitopiirin valtuustossa — ”Esitettyjä hinnankorotuksia ei hyväksytä”

”Kyse hintatason palauttamisesta”

Sairaanhoitopiiri on jo aiemmin tuonut esiin, että sen hallituksen budjettiesityksessä on kyse aiemman hintatason palauttamisesta alennuksia edeltävälle tasolle. Alennuksilla ja 30 miljoonan euron palautuksilla autettiin talousvaikeuksissa painiskelevia kuntia vuodesta 2017 alkaen.

‒ Palvelujen hinnat eivät enää vastaa palvelujen tuottamisesta syntyviä kustannuksia. Lisäksi budjetistamme puuttuu kokonaan ensi vuoden mahdolliset palkankorotukset, toteaa Martikainen.

Sairaanhoitopiiri ei voi kuntien tapaan paikata alijäämäistä budjettia aiempien vuosien ylijäämällä, koska sen tase on jo alijäämäinen.

– Annoimme pari vuotta sitten 30 miljoonaa euroa taseesta kaupungeille. Siksi meillä ei ole ylijäämää taseessa, Martikainen kertoo.

Hinnanalennusten palauttamista kustannuksia vastaavalle tasolle esiteltiin Pshp:n mukaan kuntajohdolle jo alkusyksystä.

”Alibudjetointi valitettava ilmiö”

Johtajaylilääkäri Kari-Matti Hiltunen Pshp:stä sanoo, että Tampereella ja kehyskunnissa erikoissairaanhoidon kustannukset kasvavat, koska asukasluku kasva ja väestö vanhenee.

‒ Tays myös hoitaa yhä useamman kunnan virka-ajan ulkopuolista terveyskeskuspäivystystä. Kasvussa näkyy myös se, että asukkaat eivät pääse riittävän nopeasti kuntien terveyskeskusten vastaanotoille. Kuntien alibudjetointi on valitettava ilmiö, Hiltunen kuvailee.

Martikaisen mukaan haasteet eivät johdu uusista tiloista. Ne on toteutettu talousarvion mukaisesti ja arvioitu vaikuttavan käyttötalouteen yhden prosentin verran.

Martikainen uskoo, että alijäämäisen budjetin myötä vähenevät palvelut ja pitkittyvät hoitoon pääsyajat vaikuttaisivat kielteisesti myös Pirkanmaan ulkopuolelta saataviin tuloihin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n elokuun tilaston perusteella Taysiin pääsee yliopistosairaaloista nopeiten hoitoon. Kaikista sairaaloista Tays on kolmossijalla. Taysin tuottavuus on niin ikään Suomen paras yliopistosairaaloita koskevassa THL:n vertailussa.

Erimielisyys

Tampereen kaupunkiseudun kunnat eivät hyväksy Pirkanmaan sairaanhoitopiirin budjettiesitykseen sisältyviä hinnankorotuksia.

Pshp:n mukaan kyse ei ole hinnankorotuksista, vaan hintatason palautuksesta. Hintoja laskettiin aiemmin kuntien tiukan taloustilanteen takia.

Kuntien yhteisessä rintamassa ovat Kangasala, Lempäälä, Nokia, Orivesi, Pirkkala, Tampere, Vesilahti ja Ylöjärvi. Niiden alueella asuu yhteensä yli 380 000 pirkanmaalaista.

Kuntien viesti on, että sairaanhoitopiirin vuoden 2020 budjetti on valmisteltava kehyskuntien tilaajarenkaalle keväällä esitetyn tarjouksen mukaisena. Se perustui kolmen prosentin laskutuksen nousuun tilinpäätöksen 2018 tasosta. Sairaanhoitopiirin budjetissa kasvu on noin kuusi prosenttia.

Näkemysero on noin 20 miljoonan euron suuruinen.

Budjettiesitystä käsitellään maanantaina 9. joulukuuta sairaanhoitopiirin valtuustossa. Osa kunnista on paimentanut kokoukseen matkaavia valtuuston jäseniään toimimaan kunnan edun mukaisesti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos