Koulun joulujuhlasta kantelu Kangasalla – kantelija uskoo kirkossa järjestetyn juhlan rikkoneen uskonnonvapautta - Pirkanmaa - Aamulehti

Koulun joulujuhlasta kantelu Kangasalla – kantelijan mukaan kirkossa järjestetty juhla rikkoi uskonnonvapautta

Ruutanan koulun joulujuhla järjestettiin vuonna 2018 Kangasalan kirkossa. Juhlasta tehtiin kantelu Länsi- ja Itä-Suomen aluehallintovirastoon.

5.3.2019 18:50

Kangasalalaisen Ruutanan koulun joulujuhlasta on tehty kantelu aluehallintovirastoon. Kantelun tehneen Uskonnottomat Suomessa ry:n mukaan juhla loukkasi uskonnonvapautta ja juhlassa toimittiin oppilaita uskontoon sitouttavasti. Asiasta kertoi ensin Kangasalan Sanomat.

Järjestö perusteli kanteluaan sillä, että juhla järjestettiin kirkossa ja siellä laulettiin kristillisiä lauluja. Tilaisuudessa luettiin jouluevankeliumi ja laulettiin kappaleet Enkeli taivaan ja Betlehemin tähti. Lisäksi tilaisuudessa puhui pappi.

Järjestö katsoi, että koulussa toimittiin oppilaiden uskonnonvapautta loukkaavasti. Se viittasi esimerkiksi apulaisoikeusasiavaltuutetun ratkaisuun vuodelta 2015, jonka linjauksen koulun juhlassa saa olla kuvaelma ja yksittäinen virsi, mutta muuten juhlan on oltava uskontoon sitoutumaton.

Uskonnon opetukseen kuulumattomille oppilaille ei järjestetty korvaavaa ohjelmaa.

"Yksi koulun perinteistä"

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto pyysi kaupungilta selvityksen asiasta. Kangasalan kaupungin sivistyslautakunta totesi selvityksessään, että Ruutanan joulujuhlaa järjestettäessä ei toimittu uskonnonvapauden vastaisesti, koska tilaisuuteen ei ollut pakko osallistua.

Rehtorin antaman selvityksen mukaan joulujuhla pidettiin kirkossa siksi, että koululla tai sen lähiympäristössä ei ole tiloja yhteiselle kokoontumiselle. Rehtorin selvityksen mukaan salin kokoon nähden koulun olisi pitänyt järjestää 3–4 eri joulujuhlaa, jotta kaikki mahtuisivat mukaan.

Lisäksi rehtori perusteli juhlan järjestämistä kirkossa sillä, että kirkossa vietetty joulujuhla on ollut yksi koulun perinteistä. Juhla on rehtorin mukaan tyypillisesti järjestetty vuorovuosin kirkossa ja koulun pihalla.

–Joulu on Suomessa vahvasti kristillinen juhla ja koemme, että "joulun ja kirkon yhdistäminen" on näin ollen osa suomalaista joulukulttuuria, rehtori lisäsi perusteluissa.

Jatkossa myös vaihtoehtoinen tilaisuus

Rehtorin mukaan elämänkatsomustietoa opiskeleville oli annettu mahdollisuus olla poissa koulusta joulujuhlan aikana. Hän sanoo selvityksessä, että jos joskus juhla on vielä kirkossa, uskontoon sitoutumattomille järjestetään varjojuhla koululla.

Myös kaupungin sivistyslautakunta katsoi, että jatkossa halukkaille on järjestettävä vaihtoehtoinen tilaisuus koululla joulu- ja kevätjuhlissa niin, että oppilas ja perhe voivat niihin osallistua.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee asiaa. Se sai kantelun 31. joulukuuta 2018 ja sen käsittelyajat ovat noin kahdeksan kuukautta, joten ratkaisu menee todennäköisesti syksyyn.

Näin opetushallitus ohjeisti tammikuussa 2018:

Opetuksen järjestäjät ja koulut päättävät juhlista ja niiden sisällöstä. Juhliin voi sisältyä myös joitakin uskontoon viittaavia elementtejä. Juhlaan mahdollisesti sisältyvän yksittäisen virren laulamisen johdosta juhlaa ei voida uskonnollisen suvaitsevaisuuden nimissä pitää uskonnon harjoittamiseksi katsottavana tilaisuutena.

Esi- ja perusopetuksen juhlat ovat osa opetusta ja toimintaa, johon oppilaiden tulee osallistua. Opetuksessa tulee olla yhteistyössä kotien kanssa. Koulun tulee tiedottaa oppilaiden huoltajille järjestettävistä tapahtumista ja niiden sisällöstä.

Uskonnollisten tilaisuuksien aikana on mahdollisuuksien mukaan järjestettävä vaihtoehtoista ja mielekästä toimintaa. Uskonnolliset tilaisuudet tulee järjestää erillään muusta toiminnasta.

Oppilaan huoltaja ilmoittaa, osallistuuko oppilas uskonnollisiin tilaisuuksiin ja toimituksiin vai niille vaihtoehtoiseen toimintaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut