Laukon kartano alkaa järjestää metsästysjahteja - Pirkanmaa - Aamulehti

Laukon kartano alkaa järjestää metsästysjahteja – "Harvennusta on tarpeellista tehdä"

Peuraa saa nykyään metsästää myös jousella. Laukon kartanon isäntä Jouni Minkkinen (oik.) testaa luontokonsultti Manu Soininmäen jousta.­

20.3.2018 19:45

–Eilen sattui kaikkia riistanystäviä ja metsämiehiä kiinnostava tapaus: Laukon kartanossa Vesilahdella nelisen vuotta hoidetut ja sinä aikana lisääntyneetkin virginialaiset valkohäntäpeurat päästettiin vapauteen.

Näin kirjoitti Aamulehti 9.5.1938.

Marraskuussa 1948 Suomeen saapui Amerikasta vielä neljä peuraa lisää. Ne vapautettiin Suomen metsiin huhtikuussa 1949. Koko Suomen peurakanta on saanut alkunsa näistä seitsemästä Laukossa varttuneesta vasasta.

Suomalaisen valkohäntäpeurakannan syntysyihin sopivasti juuri Laukon kartanon mailla aletaan ensi syksynä järjestää metsästysjahteja kotimaisille ryhmille ja tulevaisuudessa kenties ulkomaisillekin vieraille. Ensimmäisenä alkavat peurajahdit, sitten kyyhkysjahdit. Myöhemmin kyseeseen saattavat tulla myös sorsastus, pienpetojahdit, kalastus ja ravustus.

Metsästyksen järjestää Laukon kartano, mutta kartanon isäntäväki Jouni Minkkinen ja Liisa Lagerstam ovat delegoineet jahtien järjestämisen ja metsästyksen kehittämisen jahtipäällikkönä toimivalle Tapani Huttuselle sekä television Eränkävijät-ohjelmasta tutulle vesilahtelaiselle luontokonsultille Manu Soininmäelle.

–Kartanon mailla elää paljon valkohäntäpeuroja, eikä niitä ole muutamaan vuoteen ampunut kukaan. Harvennusta on tarpeellista tehdä, Jouni Minkkinen sanoo.

Vesilahti kuuluu niihin kuntiin, joissa elää erittäin paljon peuroja. Soininmäki naurahtaakin, että kun muualla maaseudulla ihmiset laskevat, montako peuraa he ajomatkansa aikana näkevät, Vesilahdella lasketaan, montako laumaa näkyy.

Minkkinen ja Soininmäki arvioivat, että kartanon mailla järjestetään loppuvuoden aikana 10–15 jahtia.

Katso, kun luontokonsultti Manu Soininmäki näyttää, miten jousella metsästetään.

Maat riittävät hyvin kaatolupien hakemiseen

Minkkinen uumoilee, että vaikka puitteet ovat kartanolla olemassa, metsästys tuskin kovin nopeasti kasvaa mittavaksi toiminnaksi.

–Jahtien järjestäminen on maraton, ei pikamatka.

Laukon kartanolla on 1 500 hehtaaria maata. Se riittää hyvin peuralupien hakemiseen ja metsästyksen järjestämiseen, sillä lain mukaan maata pitää olla vähintään 500 hehtaaria, jotta alueelle voidaan hakea kaatolupia. Kalavesiä kartanolla on noin 1 000 hehtaaria.

Kartano aikoo hakea ensi kaudeksi noin sataa peuralupaa.

Jousella ja ampuma-asein

Kaupallisen peuranmetsästyksen järjestämisen mahdollisuuksia lisää se, että viime vuonna tuli luvalliseksi alkaa metsästää peuroja kyttäämällä jo syyskuun alusta aiemman lokakuun sijaan.

Viime vuonna tuli myös lailliseksi metsästää peuraa ampuma-aseen lisäksi jousella.

–Laukon kartanon mailla peuroja metsästetään pääosin ampuma-asein, mutta myös jousen metsästys on mahdollista. Peuroja metsästetään sekä ajamalla että kyttikopeista, Minkkinen ja Soininmäki selventävät.

Minkkinen tähdentää, että tarkoitus on harjoittaa tyylikästä ja tarkoin harkittua metsästystä.

–Laukon kartanon mailla on metsästetty jo pari tuhatta vuotta sitten, joten jahteihin voidaan luontevasti liittää kartanon historiaa sekä luontoon ja hyvinvointiin liittyviä elämyksiä. Kauniit maisemat ja keittiömestarin peurasta valmistamat ateriat täydentävät jahtikokemuksen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?