Kurdeja tukenut mielenosoitus kulki Tampereen keskustassa - Pirkanmaa - Aamulehti

"Siellä on sodan kourissa 200 000 lasta" – Kahden pienen lapsen isä Hadi Rahman kertoo, miksi hän osallistui Tampereen keskustassa järjestettyyn mielenosoitukseen

Irakilainen Mustafa Sarai (vas.) ja kurdi Hadi Rahman (oik.) tekivät selväksi, mitä he ajattelevat Turkin toiminnasta Pohjois-Syyriassa. Mielenosoitukseen osallistuivat myös Rahmanin lapset Hardi (2. vas.) ja Salma.­

14.3.2018 20:01

–Rauha, rauha, Kurdistaniin rauha! Terroristi Erdogan!

Rytmikkäät huudot kaikuivat, rummut paukkuivat ja liput liehuivat, kun mielenosoittajat osoittivat keskiviikkoiltana yllättäen mieltään kurdien puolesta ja Turkkia vastaan Tampereen keskustassa. Mielenosoitus lähti liikkeelle iltakuuden jälkeen Tampereen Tullinaukealta ilman poliisille tehtyä etukäteisilmoitusta ja päättyi Keskustorille. Siihen osallistui sekä maahanmuuttajia että kantasuomalaisia.

Paikalla oli runsaasti poliiseja. Poliisi ajoi autoillaan kulkueen keulilla ja hännillä, ja valvoi sen menoa kadun vieriltä. Paikalla oli myös jalan useita mustiin haalareihin puketuneita, joukkojen hallintaan erikoistuneita poliiseja.

Sisä-Suomen poliisin viestintäpäällikön Nina Juurakko-Vesikon mukaan mielenosoitus sujui pääosin rauhallisesti, mutta poliisi otti tapahtuman yhteydessä kiinni neljä henkilöä.

Arviot mielenosoitukseen osallistuneiden määrästä vaihtelevat. Mielenosoitukseen osallistunut tamperelaisnainen arvioi paikalla olleen 300 henkeä, poliisin arvion mukaan heitä oli yli sata. Mittaa kulkueella oli arviolta runsaat 50 metriä.

Mielenosoittajat vaativat EU:ta puuttumaan Turkin sotatoimiin kurdijoukkojen hallitsemilla alueilla Syyriassa.­

Sodan kourissa on paljon lapsia

Suomeen kahdeksan vuotta sitten avioitunut kurdi Hadi Rahman kannatteli irakilaisen Mustafa Sarain kanssa kulkueen reunalla lakanaa, jossa luki: Miehittäjät ja Turkin armeija pois Kurdistanista.

Rahman ja Sarai halusivat osallistua mielenosoitukseen, koska tilanne Kurdistanissa on kauhea.

–Minulla on kaksi pientä lasta. En voi olla ajattelematta, että siellä on sodan kourissa 200 000 lasta ja Turkin armeija tappaa heitä, Rahman sanoi.

Hän toivoo rauhaa koko maailmaan.

–En halua sotaa minnekään, sillä sodissa kuolee aina lapsia ja vanhuksia. Vain jotkut bisnesmiehet hyötyvät sodasta.

Katso video mielenosoituksesta Tampereella:

"Kansanmurha uhkaa"

–Suomi, miksi myyt luoteja konfliktialueelle? luki pahvilapussa, jota suomalaissyntyinen tamperelainen nainen kannatteli Keskustorille seisahtuneessa mielenosoittajien kulkueessa. Hän osallistui mielenosoitukseen solidaarisuudesta kurdiystäviään kohtaan ja koska haluaa Syyrian kurdien vaikealle tilanteelle huomiota.

–Tämän asian pitää ylittää uutiskynnys, koska käynnissä on kansanmurha, nainen sanoi. Hän ei rohjennut kertoa nimeään.

Tamperelainen Jaakko motivoi mielenosoittajia huutamalla iskulauseita megafoniin kulkueen taittaessa matkaansa. Hänen mukaansa tapahtuman järjesti joukko tamperelaisia yksityishenkilöitä, jotka kokevat tilanteen Ayfrinissa olevan kestämätön.

–Turkki on saartanut kaupungin ja jos se pääsee sisälle kaupunkiin, siellä tapahtuu kansanmurha. Meneillään on laiton miehitys.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?