Influenssaepidemia jatkuu Pirkanmaalla eikä käännettä laskuun näy - Pirkanmaa - Aamulehti

Influenssatapauksista kertova käyrä jatkaa lähes pystysuoraa nousua – Katso myös kartta, joka kertoo tilanteen muuttumisen koko maassa

1.3.2018 12:07

Influenssaepidemia on Pirkanmaalla tänä talvena pahempi kuin useana aiempana vuonna. Influenssatapaukset olivat nousussa viime viikolla.

–Epidemia on meillä parhaillaan käynnissä, emmekä näe vielä käännettä laskuun, kertoo Tampereen yliopistollisen sairaalan (Tays) infektioyksikön osastoylilääkäri Jaana Syrjänen.

Tänä vuonna Taysissa on ollut myös viime vuosia enemmän potilaita tehohoidossa.

–Useina vuosina tehohoitoon on joutunut kuudesta kahdeksaan ihmistä, ja nyt ollaan vasta epidemian huipussa, eikä välttämättä siinäkään.

"Hyvin poikkeuksellinen kausi"

Suomessa kiertää tällä hetkellä neljää eri virusta, mikä enteilee influenssakaudelle jatkoa, arvioi Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Ikosen mukaan aiemmin on ajateltu, että A-virus aiheuttaisi vakavampia taudinkuvia, mutta nyt tehohoitoon joutuneillakin on havaittu B-virusta.

Pirkanmaalla valtaviruksena on ollut influenssa A. Valtakunnallisesti suurin osa löydöksistä on ollut influenssa B -viruksia.

Tehohoitoon joutuneista noin kolmanneksella on todettu THL:n mukaan influenssa A -virus.

Ikosen mukaan influenssaepidemia on ajoittunut tyypilliseen ajankohtaan, mutta kausi on silti poikkeuksellinen.

–Tämä on hyvin poikkeuksellinen kausi, koska B-virus on kauden valtavirus ja influenssakausi alkoi sillä. Yleensä kausi alkaa A:lla, nyt virukset ovat vaihtaneet paikkaa.

Myös rokotuksen ottaneita on sairastunut, mikä voi Ikosen mukaan johtua kiertävien influenssavirusten muuntumisesta.

Näin influenssatilanne on muuttunut Suomessa talven aikana:

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Lue myös: