Nokialle ylijäämää 2021 investoinneista huolimatta - Pirkanmaa - Aamulehti

Nokialle miljoonilla ylijäämäinen budjettiesitys suurinvestoinneista huolimatta – ”Olen ylpeä henkilöstöstäni”

Vuonna 2021 on määrä rakentaa uutta hyvinvointikeskusta sekä Emäkosken ja Myllyhaan kouluja. Lainat asukasta kohti kasvavat yli 500 eurolla.

Nokian vanhaa terveyskeskusta puretaan parhaillaan uuden hyvinvointikeskuksen tieltä. Sen rakentamiseen on ensi vuonna 11 miljoonan euron määrärahavaraus.

6.11.2020 7:05

Aamulehti, Nokia

Vaikka koronapandemia ja poikkeuksellisen suuret investointitarpeet hallitsevat Nokian ensi vuotta, pystyi kaupunginjohtaja Eero Väätäinen esikuntineen esittelemään torstaina 3,7 miljoonan euron ylijäämää osoittavan talousarvioesityksen vuodelle 2021.

– Kuntatalous oli jo ennen koronaakin huonossa hapessa. Samaan aikaan joudumme rakentamaan muun muassa paljon uusia, terveellisiä koulutiloja kaupunkiin. Koronan keskellä onkin syytä kiittää ja olla ylpeä henkilöstöstä, joka on jaksanut venyä väsyneenäkin pandemian keskellä, totesi Väätäinen talousarvion esittelytilaisuudessa.

Alkuvuonna 365 henkilön väestönkasvullaan maan kymmenen eniten kasvavan kunnan kymmenikköön kuuluva Nokia panostaa ensi vuonna erityisesti peruspalvelujen ja koulujen uusiin toimitiloihin.

Suurimmat investointikohteet tulevana vuonna ovat hyvinvointikeskuksen ensimmäinen vaihe (11 miljoonaa euroa), Emäkosken koulu (6,3 Me) ja Myllyhaan koulu (3,6 Me).

Kokonaisuudessaan vuoden 2021 investointimenot ovat kaupunginjohtajan esityksessä 35,8 miljoonaa euroa. Taloussuunnitelmakauden 2021–2023 investoinnit ovat yhteensä 102,3 miljoonaa euroa.

”Valtionosuuksien kasvu pelastaa ylijäämälle”

Kokonaistuotot ensi vuoden talousarvioehdotuksessa ovat 223 ja kokonaismenot 208 miljoonaa euroa. Kaupungin tulovero säilyy entisellään 21 prosentissa.

– Budjetin pelastaa valtionosuuksien kasvu. Ilman valtion lisärahoitusta talousarvio olisi koko suunnitelmakauden alijäämäinen. On huomattava, että valtion poikkeukselliset panostukset kuntatalouteen ovat määräaikaisia kuluvalle ja ensi vuodelle, totesi talousjohtaja Mikko Koskela.

Koskelan synkkä ennustus vuodelle 2022 on, että ”kuntien rahoitusasema romahtaa”.

Hurja investointitahti jatkuu

Nokian iso haaste ovat korkealla tasolla jatkuvat investoinnit. Vuonna 2019 investointeja tehtiin 17,1 miljoonalla, tänä vuonna yli 32 miljoonalla, mutta ensi vuonna jo lähes 36 miljoonalla eurolla. Investointitaso pysyy seuraavinakin vuosina 32–33 miljoonassa eurossa.

– Noin 27 miljoonaa euroa maksavan hyvinvointikeskuksen urakkakilpailusta on valitettu Markkinaoikeuteen. Toivomme, että ratkaisu asiaan saataisiin lähiviikkoina. Vanhaa terveyskeskusta puretaan parhaillaan, sanoi Koskela.

Nokian käsiin kesäkuussa palautunut Upofloorin 13 000 neliön tehdaskiinteistöjen kokonaisuus ei näy budjetissa, sillä tilat aiotaan kaupunginjohtaja Eero Väätäisen mukaan asettaa myyntiin sen jälkeen, kun kaupunginhallitus on päivittänyt kiinteistömassansa salkutuksen.

Hyvinvointikeskuksen rakentamisen lisäksi Nokia panostaa ensi vuonna muun muassa Emäkosken ja Myllyhaan uusien koulujen rakentamiseen.

Lisävelkaa otettava investointeihin

Isoista investoinneista johtuen kaupungin velkaantuminen jatkaa kasvuaan. Vuonna 2021 Nokia velkaantuu 18 miljoonaa euroa ja yhteensä taloussuunnitelmakauden 2021–2023 nettovelkaantuminen on 50,5 miljoonaa euroa.

Asukaskohtainen velan määrä on ensi vuonna noin 3 500 euroa eli se kasvaa 518 euroa asukasta kohden. Mikko Koskelan mukaan vuonna 2023 velkaa on jo 4 400 euroa/asukas.

Nokia aikoo lisätä henkilötyövuosiaan ensi vuonna 33:lla. Perhepalveluihin osoitetaan yli 500 000 euron lisäpanostus, josta vajaa puolet osoitetaan uuteen, erityisesti nuorten hyvinvointiin keskittyvään palveluun.

Sijoitusten ja lastensuojeluilmoitusten määrä on Nokialla huolestuttavassa kasvussa.

Palvelusetelien käyttö Nokialla kasvaa ja suun terveydenhuoltoon sekä vammaispalveluihin osoitetaan yli 600 000 euron lisäpanostus molempiin.

Opetusryhmien koot ovat Nokialla kasvamassa ja koulunkäynninohjaajat lomautettaneen ensi kesäksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut