Li Andersson puhui Orivedellä oppivelvollisuuden lisäämisestä - Pirkanmaa - Aamulehti

Opetusministeri Li Andersson sai vastata Orivedellä kysymyksiin nuorten päihdeongelmista – näin hän perusteli oppivelvollisuuden nostamista

Opetusministeri Li Anderssonille (vas.) oppivelvollisuuden laajentaminen 18 ikävuoteen on myös työllisyystoimi. Lakimuutos etenee eduskunnan käsiteltäväksi ensi syksynä.

Opetusministeri Li Andersson (vas.) puhui lauantaina Pirkanmaalla hallituksen suunnitelmista nostaa oppivelvollisuusikä 18 ikävuoteen. Oriveden opistolta hän suuntasi vielä Luopioisiin ja Tampereen Kehräsaareen yleisön tentattavaksi.

23.2.2020 9:30 | Päivitetty 23.2.2020 18:53

Aamulehti, Orivesi

Opetusministeri Li Andersson (vas.) on hyvä tiivistämään perustelunsa numeroihin. Oppivelvollisuuden laajentamisen 18 ikävuoteen hän tiivisti lauantaina lukuihin 40, 15 ja 80.

Luvut tarkoittavat sitä, että pelkän perusasteen tutkinnon suorittaneiden työllisyysaste Suomessa on vain 40 prosenttia. Tällä hetkellä 15 prosenttia kaikista ikäluokista jää ilman toisen asteen tutkintoa. Ennusteiden mukaan 80 prosenttiin tulevaisuuden työpaikoista puolestaan vaaditaan korkeakoulutasoista osaamista.

Vaikka opetusministeri kertoi saavansa jatkuvasti kiitosta Suomen hienosta koulujärjestelmästä, totuus on, että 1970-luvun lopulla syntyneiden jälkeen suomalaisten koulutusaste on laskenut, kun se aiemmissa ikäluokissa pitkään nousi.

–  Tästä ei ole riittävän laajaa ymmärrystä. Hyvin usein kuulee puhuttavan, kuinka maistereita koulutetaan liikaa, Li Andersson sanoi lauantaina Oriveden Klemetti-salissa.

Opiston merkitys Orivedelle

Oriveden kaupunginvaltuutettu Reijo Kahelin (vas.) puhui tilaisuudessa Pro Oriveden puheenjohtajan ominaisuudessa ja iloitsi jo keväällä pidettävistä Kulttuuriosuuskunnan avajaisista. Kesäksi ohjelmaan on saatu myös kursseja ja seminaareja.

Yli satavuotiaan Oriveden opiston toimintojen siirtäminen Tampereelle muutama vuosi sitten oli yli 9 000 asukkaan paikkakunnalle kuitenkin iso isku, josta yleisön edustajatkin muistuttivat.

Entisen Oriveden opiston Klemetti-sali oli puolillaan väkeä. Nykyisin rakennukset omistaa Kulttuuriosuuskunta Pro Orivesi, joka pitää paikalla avajaiset maaliskuun lopulla.

Oriveteläiset olivat myös huolissaan Tampereen seudun ammattiopiston toiminnan jatkumisesta sekä siitä, kuinka pitkään pienet lukiot pysyvät poissa Opetusministeriön lakkauttamislistoilta.

– Toki meillä voi tulevaisuudessa olla edessä tilanne, että Suomesta löytyy useita kuntia, joissa ei ole edes peruskoulua. Se ei ole toivottava tilanne, mutta on realismia myöntää, että nykyisellä syntyvyys- ja kaupungistumiskehityksellä niin voi käydä.

Li Anderssonin mukaan pienenevät ikäluokat vaikuttavat myös kouluverkostoon. Lääkkeeksi on otettava kuntien välinen yhteistyö ja etäopetusmahdollisuuksia pitää selvittää.

Li Anderssonin maakuntamatka Pirkanmaalle alkoi aamupäivällä Akaan Viialasta ja jatkui illalla Tampereelle. Yöksi hän aikoi kotiin.

Sen sijaan yleisön ehdotukseen siitä, että peruskoulukirjoihin lisättäisiin oppia perheenperustamisesta, Andersson ei uskonut.

Hänestä kaupungistumiskehitys ja syntyvyyden lasku eivät ole suoria seurauksia poliittisista päätöksistä vaan myös osa laajempia ilmiötä.

Varsinkin syntyvyyden suhteen yksilöt tekevät omia valintojaan poliitikoista huolimatta.

Nuorison pahoinvointi

Oriveden kaupunginvaltuutettu Sami Kymäläinen (ps.) halusi tietää, miksi hallituksen poliitikot puhuvat kannabiksen dekriminalisoinnista, kun nuorten huumekokeilusta ja -käytöstä on ongelmia jo Orivedelläkin.

– Henkilökohtaisesti en tunne yhtäkään ministeriä, joka olisi laillistamassa kannabista tai parantamassa huumeiden saatavuutta, Andersson vastasi.

– Dekriminalisoinnissa ei ole kyse siitä vaan siitä, että huumeiden käyttäjät voisivat hakeutua hoitoon vailla pelkoa rangaistuksesta. Hoidonhan pitäisi olla tavoite. Totuus on sekin, että tällä hetkellä päihdehuollon palvelumme eivät vastaa tarvetta.

Illalla Andersson oli vielä Tampereella yleisön ja puolueväkensä tentattavana.

Varsinaissuomalaisena Tampereen seutu voisi olla Li Anderssonille vieraampikin, ellei hänellä olisi Sastamalassa syntynyttä erityisavustajaa. Tampereelta löytyy myös hänen kuvataiteilija-isänsä tekemää taidetta: rantatunnelin Tuli ja Sade -piiput.

– Totta. Tampereen vasemmistoliittolaiset vastustivat tunnelia, mutta meidän perheelle sen rakentaminen oli hyvä juttu, Andersson sanoi pilke silmäkulmassa.

Opetusministeri Pirkanmaalla

Opetusministeri Li Andersson (vas.) vieraili lauantaina Pirkanmaalla.

Ohjelmassa aamupäivällä oli yleisötilaisuus Akaan Viialassa, iltapäivällä keskustelutilaisuus Oriveden opistolla sekä yleisötilaisuus Luopioisissa.

Illalla ohjelmassa oli vielä ministerin haastattelu ja avoin kyselytunti Arthouse Cafe Kehräsaaressa Tampereella.

Oppivelvollisuuden laajentaminen

Hallitusohjelmaan on kirjattu oppivelvollisuusiän nostaminen 18 ikävuoteen.

Eduskunnan käsittelyyn lakimuutos on määrä saada ensi syksynä.

Lainmuutoksen tavoitteena on varmistaa, että jokainen peruskoulun päättävä suorittaa toisen asteen koulutuksen.

Oppivelvollisuuden laajentaminen edellyttää myös toisen asteen maksuttomuutta ja opiskelijalle ilmaisia oppivälineitä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut