Ensimmäiset hävittäjäkandidaatit saapuvat Pirkkalaan torstaina – Näin pääset katsomaan lentoonlähtöjä ja laskeutumisia - Pirkanmaa - Aamulehti

Ensimmäiset hävittäjäkandidaatit saapuvat Pirkkalaan torstaina – Näin pääset katsomaan lentoonlähtöjä ja laskeutumisia

Ilmavoimien järjestämä testaus- ja todennustapahtuma HX Challenge tuo hävittäjäkandidaatit Suomeen 9. tammikuuta ja 26. helmikuuta välisenä aikana. Tapahtuman keskuspaikka on Satakunnan lennoston Pirkkalan tukikohta.

Horneteille on sattunut kaksi vaaratilannetta tänä viikonloppuna.­

2.1.2020 10:43 | Päivitetty 8.1.2020 14:55

Aamulehti

Ilmavoimien hävittäjätarjokkaat joutuvat pian tositoimiin Suomen talvessa ja taivaalla, kun HX Challenge -tapahtuma alkaa torstaina 9. tammikuuta. Testaus- ja todennustapahtuman aloittavat Eurofighter Typhoon -hävittäjät, jotka ovat Pirkkalassa 9.–17. tammikuuta.

Ilmavoimien järjestämässä tapahtumassa tavoitteena on todentaa hävittäjävalmistajien ilmoittamat tiedot tasapuolisesti Suomen olosuhteissa ja suomalaisten määrittämin testein. Jokaisen kandidaatin testeihin on varattu seitsemän arkipäivää. Se on suorituskykyarvioinnin ensimmäinen vaihe.

– Talviset olosuhteet vaikuttavat erityisesti elektro-optisten sensorien sekä mahdollisesti muidenkin aktiivisten ja passiivisten järjestelmien suorituskykyyn. Monitoimihävittäjän operoinnin kannalta haastavinta ei ole niinkään kova pakkanen, vaan nollan molemmin puolin vaihteleva lämpötila, jolloin taivaalta voi tulla niin vettä, jäätävää tihkua, räntää kuin luntakin, kertoo Ilmavoimien operaatiopäällikkö eversti Juha-Pekka Keränen tiedotteessa.

HX Challenge

Eurofighter Typhoon 9.–17.1.2020

Dassault Rafale 20.–28.1.2020

Saab Gripen 29.1.–6.2.2020

Lockheed Martin F-35 7.–17.2.2020

Boeing F/A-18 Super Hornet 18.–26.2.2020

Vaikka tapahtuman keskuspaikka on Pirkkala, on lentotoimintaa ympäri Suomen. Kandidaatit saavat vastaansa esimerkiksi Hornet- ja Hawk-kalustosta koostuvia maaliosastoja.

Satakunnan lennoston organisaatioon kuuluvalla Ilmataistelukeskuksella on merkittävä rooli HX Challengen läpiviennissä. HX Challengen läpivientiin tarvitaan myös maa- ja merivoimien sekä Pääesikunnan alaisten laitosten kalustoa ja osaamista.

– Hornetin seuraajan on kyettävä verkottumaan mahdollisimman saumattomasti maa- ja merivoimien asejärjestelmien kanssa. Ilmavoimien henkilöstön lisäksi HX Challengessa on mukana ammattilaisia muista puolustushaaroista ja Pääesikunnan alaisista laitoksista, Keränen kuvailee.

Hankintaprosessissa on useita vaiheita. Päätöksen HX-hankkeessa hankittavasta monitoimihävittäjästä tekee valtioneuvosto vuonna 2021.

Näin tapahtuma näkyy Tampereen seudulla

Tammikuun alkupuolelta helmikuun loppuun kestävä tapahtuma tuo vuorotellen Pirkkalaan kaikki hävittäjäkandidaatit. Kukin kandidaatti tuo Pirkkalaan 2‒4 lentokonetta, sillä osassa lentotestejä edellytetään kahden koneen osastoa.

Pirkkalan tukikohdassa on tammi-helmikuun aikana paikalla tavanomaista enemmän puolustusvoimien henkilöstöä.

Ilmavoimat korostaa, että HX Challenge ei ole lentonäytös tai harjoitus, vaan tekninen testaus- ja todentamistapahtuma. Lentoonlähtöjä ja laskeutumisia on kuitenkin mahdollista seurata katselupaikalta, jonka Satakunnan lennosto osoittaa siviililentoaseman puolelle terminaalien 1 ja 2 väliselle nurmialueelle HX Challengen ajaksi.

Käytännössä tapahtuma näkyy Tampereen seudulla lähinnä yksittäisinä lentoonlähtöinä ja laskeutumisina sekä tilapäisinä liikkumisrajoituksina Pirkkalan tukikohdan lähiympäristössä.

HX Challengen lentotoiminta toteutetaan pääasiassa arkisin virka-aikaan, mutta muutamina päivinä testataan hävittäjäkandidaattien järjestelmien toimivuutta heikon valaistuksen olosuhteissa ilta-aikaan. Viikonloppuisin HX Challengeen liittyvää lentotoimintaa ei ole.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?