Orivesi - kaivosyhtiölle uhkasakko jätteiden takia - Pirkanmaa - Aamulehti

Dragon Miningille juoksee nyt uhkasakko Oriveden kaivoksen jätteiden takia – ”Olisi tietenkin selkeintä, että jätteet tuotaisiin ylös kaivoksesta”

Pirkanmaan ely-keskus asetti poistamattomien jätteiden takia 30 000 euron uhkasakon, joka kasvaa 10 000 euroa joka kuukausi. Yhtiö valitti hallintopakkopäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen.

KHO ei myöntänyt Oriveden kultakaivokselle ympäristölupaa enää vuonna 2019 ympäristöhaittojen takia. Kaivos kuvattuna 15.7.2019.

17.9.2020 7:06

Aamulehti

Australialainen kaivosyhtiö Dragon Mining ei ole suostunut siivoamaan Oriveden kultakaivoksen jätteitä, joten Pirkanmaan ely-keskus on tehnyt asiasta ympäristönsuojelulain mukaisen hallintopakkopäätöksen.

Tehostaakseen vaatimustaan Pirkanmaan ely-keskus asetti Dragon Miningille juoksevan uhkasakon, jonka kiinteä peruserä on 30 000 euroa ja sakko kasvaa 10 000 eurolla jokaiselta alkavalta kuukaudelta.

Pirkanmaan ely-keskus velvoittaa, että siivoustyö pitää aloittaa 1. lokakuuta 2020, ja työ pitää saada päätökseen vuoden loppuun mennessä.

Jos kaivosyhtiö ei noudata velvoitetta, voi ely-keskus tuomita uhkasakon maksettavaksi.

Dragon Mining oy on kuitenkin valittanut ely-keskuksen hallintopakkopäätöksestä Vaasan hallinto-oikeuteen. Kirjaamosta kerrottiin, että valitus on kirjattu vastaanotetuksi 19. elokuuta.

Hallintopakkopäätös tehtiin 14. heinäkuuta

Ylitarkastaja Vesa Hyvärinen Pirkanmaan ely-keskuksesta sanoo, että hallintopakkopäätös tehtiin 14. heinäkuuta.

Yhtiön piti esittää viranomaisille työsuunnitelma jätteen poistamiseksi syyskuun alkuun mennessä, ja siivoustyö pitäisi aloittaa viimeistään lokakuun alussa.

– Yhtiö on toimittanut työsuunnitelman ely-keskukseen, mutta se tarkoittaa pääasiassa tarkkailutoimia suljetussa kaivoksessa.

Vesa Hyvärisen mukaan hallinto-oikeus pyytää Dragon Miningin tekemästä valituksesta myöhemmin vastineen Pirkanmaan ely-keskukselta.

Ely-keskus kehotti jo aiemmin Dragon Mining -kaivosyhtiötä siivoamaan 66–85 metrin syvyydessä olevat jätteet Oriveden kultakaivoksesta.

Näin ei kuitenkaan tapahtunut.

Oriveden kultakaivos ei enää ole toiminnassa, vaan siellä tehdään ainoastaan tarkkailutoimia. Kuva portilla otettiin 15.7.2019.

Jopa 500 000 kiloa sekajätettä

Konsulttiyhtiön tekemä ja kaivosyhtiön maksama selvitys osoittaa, että kaivoksessa on 310 000–465 000 kiloa sekajätettä. Louhoksesta on nostettu jätteitä maan pinnalle jo aiemmin noin 28 000 kiloa.

Kaivosyhtiö katsoo, että jätteitä on sijoitettu 66–85 metrin syvyyteen jo edellisen omistajan aikana.

Jätteiden sijoittaminen kaivokseen on yhtiön mukaan aloitettu jo 2000-luvun alussa Outokumpu oy:n omistuksen aikana.

Dragon Mining on jatkanut ympäristölain vastaista toimintaa vuoteen 2016 saakka. Viranomaiset ovat pyytäneet jätteistä selvitystä myös Outokumpu Miningilta.

Dragon Miningin mielestä itse jätteet eivät ole laadultaan vaarallisia, mutta niiden ylös kaivamiseen liittyy työturvallisuusriski. Kaivosturvallisuudesta vastaava Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes asettui lausunnossaan samalle kannalle.

”Jätteet pitäisi saada tutkittaviksi”

Myös Sisä-Suomen poliisi on tehnyt esitutkintaa Oriveden kultakaivoksen epäillystä ympäristörikoksesta.

– Näin esitutkintaviranomaisen näkökulmasta olisi tietenkin selkeintä, että jätteet tuotaisiin ylös kaivoksesta ja että syyttäjä ja käräjäoikeus pystyisivät arvioimaan tapausta, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Joni Länsipuro.

Länsipuro luonnehtii kaivoksen jäteongelman tutkintaa ”tuskastuttavan pitkäksi prosessiksi”.

– Ei tämä viivästys johdu ainakaan poliisista tai ely-keskuksesta, joka tekee parhaansa.

Oriveden kultakaivos

Outokumpu oy aloitti kullanlouhinnan Oriveden eli Kutemajärven kaivoksellaan vuonna 1994 ja toiminta jatkui yhtäjaksoisesti vuoteen 2003 asti.

Outokummun luopuessa kaivostoiminnasta sen hallussa olleet kultaesiintymät siirtyivät Polar Mining oy:lle, jonka omistaa australialainen Dragon Mining. Polar Mining avasi kaivoksen uudelleen vuonna 2007.

Dragon Mining jatkoi toimintaa vuoteen 2019 saakka.

Kaivoksesta on louhittu kultaa yli 500 000 unssia eli yli 15 tonnia.

Korkein hallinto-oikeus (KHO) pysytti vuonna 2019 tekemällään ratkaisulla voimassa Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston ja Vaasan hallinto-oikeuden päätökset, joilla kultakaivokselle ei myönnetty enää ympäristölupaa ympäristölle aiheutuvan kuormituksen takia.

Kaivosta tarkkaillaan, ja se täyttyy vedellä 10 vuodessa.

Lue myös:

Oriveden kaivosjätteen kohtalosta on tulossa ratkaisu pian – Rikoskomisario Joni Länsipuro: ”Toivoisin, että jäte tuotaisiin ylös, niin ei jäisi epäselvyyttä”

Malminetsintä jatkuu Orivedellä, vaikka kaivos on pilannut kaksi järveä ja laittoman kaatopaikan tutkinta on kesken

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos