Murrosikä on usein rankkaa aikaa nuorelle. Aikuisen saattaa olla vaikea erottaa, onko kyse tavallisesta murrosiän myllerryksestä vai onko taustalla jotain vakavampaa. Itsetuhoisuus saattaa oireilla ahdistuneisuutena, masentuneisuutena, uni- ja päivärytmin muutoksina tai selittämättöminä somaattisina vaivoina, kuten päänsärkynä tai vatsakipuina. ”Joskus nuori saattaa puhua suoraan tai epäsuorasti toivottomuudesta tai kuolemasta. Yksi itsetuhoisuuden varoitusmerkeistä on ihmissuhteista vetäytyminen”, kertoo Mieli ry:n Itsemurhien ehkäisykeskuksen päällikkö ja psykologi Frans Horneman.
Mitä tehdä, kun teini viiltelee tai on itsetuhoinen? Psykologi vastaa: ”Nuorta ei koskaan kannata syyllistää tai vähätellä”
Teini-ikäisen pahoinvointi saattaa joskus yllättää siten, että vanhempien oma hätä ja tunteet purkautuvat. Mieli ry:n psykologi Frans Horneman kertoo, kuinka itsetuhoisen nuoren kanssa kannattaa toimia ja miten itsetuhoisuus oireilee.
Aina kun vanhemmilla herää huoli nuoresta, on syytä kysyä, onko tällä itsetuhoisia ajatuksia tai onko tämä käyttäytynyt itsetuhoisesti, vinkkaa asiantuntija.