Miksi päiväkodissa pitää nukkua päiväunet? – Koko perheen unirytmi voi häiriintyä, kun lapsi ei saa illalla unta päiväunien takia

Päiväkodinjohtaja Paula Vänninmaja kertoo, miten lepohetken voi toteuttaa huomioiden erilaiset lapset ja erilaiset unentarpeet.

Luontopäiväkoti Pomppiksessa lapset saavat jopa nukkua ulkona. Kuvassa Elmeri Penttinen makoisilla unilla viime marraskuussa.

17.2. 20:08

Aamulehti

Päiväkotien päiväunien kanssa tuskaillaan monissa kodeissa etenkin siinä vaiheessa, kun päiväunet jäävät kotona jo pois. Nukkumaanmeno voi olla arki-iltoina vaikeaa, kun päivällä on tullut nukuttua liian pitkät unet.

Miksi myös isompien lasten pitää nukkua päiväunet päiväkodissa, päiväkodin johtaja Paula Vänninmaja Tampereen Kämmenniemen, Sorilan ja Terälahden varhaiskasvatusyksiköstä?

”Vaikea uskoa, että enää nykyään missään päiväkodissa olisi pakko nukkua. Toki päiväkotipäivä on lapselle aina vähän raskaampi kuin kotona olo, ja se voi vaikuttaa myös jaksamiseen. Jonkinlainen lepo ja rauhoittuminen on jokaiselle lapselle tärkeää, nukkuu tai ei.”

Aamulehden lukija kertoo, kuinka päiväkodissa ei suostuta pitämään lapsen päiväunia lyhyinä vanhempien toiveesta huolimatta. Pitkien päiväunien jälkeen illalla lapselle ei tule millään uni, joten aamulla lapsi on väsynyt ja taas nukkuu pitkät päiväunet. Kierre on valmis, ja koko perheen unirytmi kärsii. Miksei vanhempien toivetta kuulla?

”Jos lapsi herätetään kesken unien, hän voi olla ihan tokkurassa. Hankala tilanne, mutta voisin ottaa esimerkiksi omat lapseni, nyt jo 19-vuotiaat kaksoset. He olivat aivan erilaisia: toinen meni illalla aikaisin nukkumaan, heräsi aikaisin ja nukkui päiväkodissa päiväunet. Toinen riekkui illalla tosi myöhään, joten sain sovittua päiväkodissa, ettei hän nuku päiväunia. Niin saatiin hänetkin ajoissa nukkumaan. Muuten hän keikkui vielä yhdentoista kahdentoista aikaan hereillä. Hän lopetti päiväunet jo kaksivuotiaana.”

”Yhtä totuutta tai vastausta ei siis voi antaa. Se vaatii keskustelun.”

Lukija epäili, että syy päiväuniin olisi työntekijöiden kahvitauko.

”Ei meillä kauheasti ehditä taukoilemaan. Unien aikaankin meillä on paljon palavereita ja suunnitelmien täyttämistä. On vaikea toisen päiväkodin puolesta vastata, mutta meillä tietyt työntekijät ovat valvomassa aina nukkarissa, toiset torkkulassa ja toiset virkkulassa – eikä ketään todellakaan nukuteta kahvitaukojen takia.”

Onko olemassa jokin yhtenäinen käytäntö, mitä päiväkodit noudattavat päiväunien suhteen?

”Ei varsinaisesti ole. Käytännöt ovat yksikkökohtaisia. Päiväkotien sisällä jopa eri ryhmillä saattaa olla eri käytäntöjä.”

”Me olemme käyneet aika kattavankin keskustelun asiasta henkilökunnan kanssa. Lähdimme miettimään asiaa lapsen näkökulmasta: Onko pakko nukkua? Onko pakko riisua vaatteita tai pitää peittoa? Saako itse valita unikaverit?”

Mihin päädyitte?

”Tavoitteeksi asetettiin, että se on myönteinen, turvallinen ja virkistävä päivälepo niin, että lapsen yksilölliset tarpeet huomioidaan. Toki käymme myös vanhempien kanssa toiveet läpi jo varhaiskasvatuksen alkaessa, mutta myös kun tilanteet muuttuvat.”

Miten teillä huomioidaan erilaiset lapset ja erilaiset tarpeet?

”Meillä on nukkari, torkkula ja virkkula. Nukkarissa nukkuvat etenkin pienet tunnista kahteen tuntiin. Torkkulassa voi nukkua, mutta voi myös sadun jälkeen nousta ylös. Virkkulassa on patjoja, ja siellä voi olla rentouttavaa musiikkia, kuunnellaan satua ja puolen tunnin jälkeen lapset saavat nousta leikkimään.”

”Lapsi voi siirtyä näiden välillä sen mukaan, mikä on unentarve.”

Ovatko päiväunet hankala asia?

”Se vaatii keskustelua. Lapsilla saattavat tarpeet muuttua ihan lyhyessäkin ajassa.”

”Ne tilanteet ovat hankalia, jos lapsi on tosi väsynyt ja hänet pitäisi pitää hereillä vanhempien toiveesta. Poikkeustilanteet vaativat hyvää yhteistyötä. Kotonakin on tärkeää pitää huoli lapsen riittävästä unen määrästä.”

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut