Aamulehti
Tampereella on jatkuvaa pulaa päivähoitopaikoista, ja asiasta keskustellaan paljon vanhempien keskuudessa. Villeimpien huhujen mukaan Tampereella ei ole vapaana yhtään päiväkotipaikkaa. Onko tämä totta, Tampereen kaupungin varhaiskasvatuspalvelujen asiakaspalvelupäällikkö Katri Mantere?
”Se on suhteellinen kysymys. Meillä ei ole koskaan ollut tilannetta, ettei olisi yhden yhtään paikkaa. Emme ole siis koskaan joutuneet rikkomaan lakia”, Mantere sanoo ja selventää: ”Jos tänään soitat, että missä on vapaita paikkoja, emme pysty sanomaan. Paikkaa aletaan järjestellä.”
Kiireellisessä tapauksessa, eli jos vanhempi on äkillisesti työllistynyt tai saanut opintopaikan, lapselle pitää varhaiskasvatuslain mukaan järjestää päiväkotipaikka kahden viikon sisään. Muissa tapauksissa aika on neljä kuukautta hakemuksen saapumisesta.
Näin on Tampereella Mantereen mukaan pystytty tekemään. Tällä hetkellä Tampereella tilannetta ruuhkauttavat kuitenkin juuri kiireelliset hakemukset. ”Nyt on erityisen paljon kotouttamiskoulutukseen päässeitä ja muita työllistyneitä.”
Viime syksynä paikkoja jäi sen sijaan jopa täyttämättä. Paras aika hakea päiväkotipaikkaa onkin keväällä niin, että aloitus on elokuussa. Yksi ikäluokka lähtee aina syksyllä pois. Hakemuksen voi periaatteessa jättää vaikka vuotta ennen, mutta se ei hyödytä paikan saamisessa. Mantereen mukaan hakemukset otetaan käsittelyyn yleensä noin kaksi kuukautta ennen hakutoivetta.
Mantere on huomannut myös uuden ilmiön, joka kiristää päiväkotitilannetta. ”Alle kolmevuotiaita tuodaan hoitoon nyt aiempaa selvästi enemmän. Kun samassa tilassa yli 3-vuotiaita voi olla 21, alle 3-vuotiaita saa olla vain 12. Päiväkodit saattavat olla jopa väljempiä, vaikka ne ovat täynnä.”
Kaupungin ruuhkaisimmat päiväkodit löytyvät Vuoreksesta ja Hervannasta. Tampereella ei kuitenkaan ole mitään maineeltaan erityisen suosittua päiväkotia, joihin kaikki hakisivat. Mantereen mukaan perheet haluavat paikan yleensä läheltä kotia eli sijainti on tärkein kriteeri.
Hakemus hyvissä ajoin
Päiväkotipaikan saa Tampereella siis neljän kuukauden sisällä hakemuksen saapumisesta. Entäpä jos muuttaa paikkakunnalle alle neljän kuukauden sisään?
”Emme me muuttajia jätä ilman paikkaa. Harvoinhan tosin kukaan niin tulee, että ensi viikolla muutetaan. Suurella osalla on tieto muutosta paljon aiemmin.”
Mantere muistuttaa, että päiväkoti- ja esiopetuspaikkaa kannattaa hakea jo siinä vaiheessa, kun tietää muuton olevan edessä, vaikkei uutta kotia olisi vielä löytynytkään. ”Hakemuksessa on lisätietoa-kohta, johon voi kirjoittaa, että olemme muuttamassa Tampereelle arviolta silloin ja silloin ja että osoite ei ole tiedossa.”
Osoitteen ja toivepäiväkodit voi ilmoittaa hakemukseen myöhemmin, ja se tosiaan kannattaa tehdä. Jos paikkaa on ehditty tarjota ja sitä ei ota vastaan, hakemusaika alkaa alusta eli hakuaika on taas neljä kuukautta. Hakija tippuu tavallaan jonon hännille.
”Meillähän ei absoluuttista jonoa ole, eikä voi olla. Päiväkotipaikkoja järjestellään monin eri periaattein. On myös syitä, joita emme voi kenellekään ulkopuoliselle kertoa: lapsi voi saada paikan sosiaalisten tai terveydellisten syiden vuoksi tai tuen tarpeen mukaan.”
Hakemuksen voi myös aina perua, eikä varmuuden vuoksi hakemisesta rangaista myöhemmin. ”Kyllä meillä ymmärretään, että tilanteet voivat muuttua nopeastikin.”
Toiveet esiin
Päiväkotipaikkaa hakiessa toiveita kannattaa Mantereen mukaan listata kaikki kolme. Vain silloin toiveet voidaan ottaa huomioon. Hän vakuuttaa, etteivät pelkän ykköstoiveen esittäneet mene kolme päiväkotia kelpuuttavien edelle. Tavoitteena on löytää aidosti mahdollisimman hyvä vaihtoehto kaikille.
”Jos perheellä on ajatuksena, että yksi vaihtoehto voisi olla päiväkoti isovanhempien lähellä, mutta ei kerro sitä hakemuksessa, emme pysty sellaista ottamaan huomioon.”
Pitkään siirtoa odottaneet, kenties matkojen päähän lapsia kuskaavat, menevät yleensä uusien hakijoiden edelle paikkoja jaettaessa. Sisarukset menevät myös ohi uusien hakijoiden, eli jos toinen sisaruksista jo on tietyssä päiväkodissa, toinen pyritään saamaan samaan päiväkotiin. ”Koskaanhan meillä ei tarjota huonoa paikkaa, jos ei ole pakko. Aina on pyrkimys tarjota paras mahdollinen.”
Jos se mahdollinen ei ole lähellä, katsotaan bussireittejä ja kysellään vanhempien mielipiteitä esimerkiksi heidän työpaikkansa lähellä sijaitsevista vaihtoehdoista. ”Nyt joulukuun alusta huhtikuun loppuun menevistä hakemuksista 80 prosenttia perheistä sai toivomansa paikan.”
On hyvä muistaa, että siirtohakemuksia kaupungilla ei ole mitään lakisääteistä velvoitetta ratkaista tietyssä ajassa, koska lapsella on jo päiväkotipaikka.
Esikoulu pidettävä mielessä
Päiväkotipaikkaa voi hakea mistä päiväkodista vain, esikoulupaikka sen sijaan kulkee koulupolkua eli se määräytyy kotiosoitteen mukaan.
”Siinä on ajatuksena se, että samat lapset jatkavat yhdessä kouluun ja koulurakennus tulee tutuksi.”
Jos on siis halunnut päiväkotipaikan sisaruksille jostain muualta kuin kodin läheltä, saattaa esikoulun alkaessa edessä olla tilanne, että perheen lapset ovat eri paikoissa päivät.