Sääksjärven koulun viidesluokkalaiset täyttivät työmaa-aidan taiteella – lopputulos tuottaa iloa työmaan keskellä elävälle Sääksjärven koululle

Galleria ei ole pysyvä, mutta lisää pihan viihtyisyyttä ja tuottaa iloa koululaisille niin kauan kun purkutyömaa on käynnissä.

Sääksjärven viidesluokkalaiset maalasivat koulun läheisen työmaa-aidan. Tässä on vain murto-osa noin kahdeksastakymmenestä maalarista: vasemmalta Aku Kontio, Oliver Karhu, Liinus Kellosaari, Peetu Kurkioja, Peppi Huovinen, Aino-Maija Koikkalainen ja Santeri Järvinen.

26.8. 7:14

Purkutyömaata ei ensin edes huomaa, sillä huomio kiinnittyy vanerisiin suoja-aitoihin. Tämähän on kuin ulkogalleria! Taiteilijoina ovat ahkeroineet Sääksjärven alakoulun viidesluokkalaiset: neljän luokan yli kahdeksankymmentä oppilasta löivät siveltimet yhteen ja päättivät nähdä vanerisen suoja-aidan isona tyhjänä paperina.

”Laitoimme Lempäälän kunnalle kyselyä, saisiko työmaa-aitaelementtejä käyttää taideprojektiin. Lupa tuli, samoin purkutyömaan yrittäjältä”, kertoo Jussi Niemi, yksi viidesluokkalaisten opettajista.

Jussi Niemi ja Virva Törmälä edustavat puolta taideprojektin opettajista – nelikon toinen puolikas on Tiina Eskola ja naivismi-teeman keksinyt Niina Selin. ”Työmaa-aitojen maalaus on ollut todellinen hyvän mielen juttu!”

Sääksjärven koululla tehdään ahkerasti erilaisia monialaisia oppimiskokonaisuuksia yli luokkarajojen. Juuri viidesluokkalaisilla on takana monen vuoden yhteistyö, mutta korona ymmärrettävästi pisti yhteisprojekteja jäihin.

”Oppilaat tykkäävät touhuta omankin luokan kanssa, mutta yhtä mielekästä on vähän sekoittaa pakkaa. Ihanaa oli tämä lukuvuosi aloittaa tällaisella projektilla”, Virva Törmälä sanoo.

Maalit saatiin lahjoituksena

Ihan mitä tahansa kuvataidetta työmaa-aitoihin ei maalattu, vaan aiheeksi valikoitui naivismi. Oppilaat eivät vain maalanneet, vaan perehtyivät taidealaan, suunnittelivat ja hahmottelivat, uppoutuivat kuvataiteeseen ja juuri naivismin suuntaukseen.

Peppi Huovinen (vas.) kertoo, että heidän ryhmänsä toiveena oli tehdä eläinhahmo, joka olisi helppo maalata, mutta olisi kuitenkin hieno. Santeri Järvinen (oik.) ei muuttaisi mitään vaan on iloinen, että molemmat toiveet toteutuivat hienosti. ”Olisin kyllä aika vihainen, jos joku tämän kävisi sotkemassa”, Järvinen toteaa. Myös Aku Kontiota (etualalla) ja Oliver Karhua ottaisi moinen touhu päähän. ”Tämä piha olisi aika tylsän näköinen ilman näitä maalauksia”. Maalia on vielä jäljellä, tekisikö mieli maalata lisää? ”Joo!” nelikko huudahtaa innoissaan.

Purkutyömaan näkymät varmasti kiinnostaisivat koululaisia ja osittain siksi onkin hyvä, että työmaata reunustaa juuri vanerinen aita. Onneksi, sillä juuri tämä inspiroi tarttumaan hetkeen.

”Vanerituotteiden jatkojalostusyritys Pipun maalaushuoneesta oli jäämässä paljon erilaisia maalien loppuja ja kysyivät, tarvitsemmeko niitä. Ilman niitä tätä ei olisi voitu toteuttaa”, Niemi kiittelee.

Vielä olisi maalia...

Galleria ei ole pysyvä, mutta ilahduttaa koululaisia ja lisää pihan viihtyisyyttä ainakin syyskuun puolelle. Vielä työmaa-aita ei ole täynnä ja maalejakin vielä olisi.

Peetu Kurkioja (vas.) on oikein tyytyväinen lopputulokseen. Aino-Maija Koikkalainen kertoo, että hahmo on hai, mutta myös krokotiili, hevonen ja paljon muuta. ”Se on vähän outo, koska sen piti olla erilainen.” Koikkalainen myöntää, että suunnitelmassa oli ensin eri värit, mutta maalatessa väripaletti muuttui. ”Nämä sopivat paremmin yhteen.” Liinus Kellosaari (oik.) kertoo, että maalauspäivän kaltaisia erikoisjuttuja saisi olla enemmänkin.

”Kieltämättä haaveena on maalata koko aita. Onneksi taideteokset ovat saaneet olla rauhassa eikä niitä ole käyty rikkomassa tai töhrimässä”, Niemi toteaa.

Myös Törmälä kannustaa muitakin vastaavanlaisessa tilanteessa hyödyntämään mahdollisuutta tuoda iloa maalauksin.

”Ollaan kyllä näistä meidän taiteilijoista todella ylpeitä!”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut