”Tavoitteena on, ettei yhtään ruokaa jouduttaisi heittämään roskiin” – suosittu puistoruokailu on jälleen alkanut Tampereella, ilmaista ruokaa saa neljältä rannalta

Kesällä on mahdollisuus saada ilmainen lounas neljällä Tampereen uimarannalla. Alle 16-vuotiaille tamperelaisille tarkoitettu ilmainen puistoruokailu keräsi paljon kiitoksia siihen osallistuneilta.

7-vuotias Niia Kivipensas tuli siskonsa ja äitinsä kanssa Kaukajärvelle puistoruokailemaan. Ilmaiset puistoruokailut alkoivat tiistaina neljällä eri uimarannalla Tampereella.

11.6. 7:14

Aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta, kun Tampereella aloitettiin tämän kesän puistoruokailut. Kesällä 2021 Peltolammilla kokeiltu pilotointi ilmaisesta puistoruokailusta oli niin onnistunut, että ruokailua laajennettiin tälle kesälle.

Ilmaista puistoruokaa saa Hervannan Suolijärveltä, Tesomajärveltä, Kaukajärven Riihiniemestä sekä Peltolammilta. Ruokailu on tarkoitettu alle 16-vuotiaille tamperelaisille

”Innolla olemme jakamassa ruokaa rannalla”, kertoo Tampere Mission Kimpassa-perhetoiminnan Ilona Riska. Hän pyörittää ruoan jakamista Kaukajärvellä. Hän vinkkaa myös, että päivään voi yhdistää vaikka mitä mukavaa. Lämpimän lounaan voi nauttia uimisten välissä ja ostaa vaikka jäätelön jälkiruoaksi rannan kioskista. Näin rannalla viihtyy helposti koko päivän.

”Jaamme ruokaa tiistaista perjantaihin aina kello 13:een asti. Jos sitä on vielä silloin jäljellä, voi tulla hakemaan santsiannosta tai viedä ruokaa vaikka kotiin pakastimeen”, Riska sanoo. Toiveena ja tavoitteena on joka päivä, ettei ruokaa päätyisi roskiin.

Ruokailijoilla pitäisi olla mukanaan oma astia ja aterimet. Ruokalistat ovat nähtävissä verkossa, josta näkee etukäteen esimerkiksi allergeenit. Kerran viikossa on kasvisruokapäivä.

”Kävimme läpi lapsiperhedataa eri alueilta ja sen perusteella valikoituivat nämä neljä aluetta. Niillä asuu keskimääräistä enemmän pienituloisia perheitä. Mutta aivan ehdottomasti ruokailu on avoinna ihan kaikille alle 16-vuotiaille tulotasosta riippumatta”, sanoo projektipäällikkö Jarno Koskinen. Tavoite 100 jaettua annosta päivässä täyttyi useammalla rannalla ensimmäisellä viikolla.

Ennen ruokailua jokaisella rannalla on kello 11 alkaen lapsiperheille suunnattua ohjelmaa, esimerkiksi muskaria, Sorin Sirkuksen järjestämää ohjelmaa, nuorisopalvelujen ohjelmaa ja liikuntapalvelujen järjestämää tekemistä.

Ruoan jakamista Kaukajärvellä pyörittävä Ilona Riska kiertää rannalla myös kyselemässä mielipiteitä puistoruokailusta. ”Tavoitteena on, ettei yhtään ruokaa jouduttaisi heittämään roskiin”, hän kertoi.

Mikä?

Puistoruokailu Tampereella

Hervannan Suolijärvellä, Kaukajärven Riihiniemessä, Tesomajärvellä ja Peltolammilla järjestettävä ilmainen puistoruokailu. Tarkoitettu alle 16-vuotiaille tamperelaisille.

Sen järjestää Tampereen kaupunki ja koordinoi Tampereen Me-talo. Ruoasta vastaa Pirkanmaan Voimia oy.

Ruokaa jaetaan tiistaista perjantaihin kello 12–13, pois lukien juhannusaatto, jolloin ei ole ruokailua. Ruokailut pyörivät 29.7.2022 asti.

Mukaan oma astia ja aterimet.

Ruokalistat ovat nähtävissä verkossa: https://www.tampere.fi/organisaatio/tampere-junior-kehitysohjelma/puistoruokailu

Sanna Myrberg kysyi lapsilta, kuinka kova nälkä on, ja annosteli kiusausta lautasille. Hän on työharjoittelussa Tampere Missolla ja tekee töitä välillä Kaukajärven puistoruokailussa.

Helmi, 6, äiti Emma ja pikkuveli Aulis Kork olivat tulleet nauttimaan lounasta rannalle. Aulis Kork täytti seuraavana päivänä vuoden ja Emma Kork oli varmistanut etukäteen ruokalistan, sillä taaperolle ei vielä ihan kaikki maistu. Broilerikiusaus kelpasi kyllä. Emma Kork oli kuullut tuttavaltaan, että puistoruokailua on muuallakin kuin Peltolammilla tänä vuonna ja sanoi, että he tulevat varmasti uudelleen. Helmi Korkin mielestä ruoka oli todella hyvää.

Päivi ja 2,5v-vuotias Petja Kovalainen olivat kuulleet aivan äskettäin puistoruokailumahdollisuudesta. Paikalle oltiinkin lähdetty kiireellä nauttimaan lounaasta ulkosalla. Päivi Kovalainen totesi puistoruokailun olevan aivan mahtava juttu ja olevansa iloinen, kun verorahoja käytetään tällaiseen. He tulevat ilman muuta uudemmankin kerran.

Siskokset Neela, 8, ja Niia, 7, Kivipensas olivat pyöräilleet äitinsä kanssa puistolounaalle. Viime vuonna puistolounas jäi testaamatta, sillä Peltolammi on sen verran kaukana kotoa. ”Tämä maistuu äidin tekemältä kinkkukiusaukselta!” arvioivat siskokset ja totesivat, että se on kehu.

Kaverinsa kanssa lounasta nauttinut Osmo Tuominen, 11, kertoi, että ruoka maistuu aika samalle kuin koulussa. Hän käy aamupäivisin urheilukerhossa. Sen jälkeen ehtii hyvin hakea kotoa astian ja suunnata kohti puistolounasta. ”Ihan varmasti tulen uudelleen”, hän totesi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut