Tarvitseeko lapsi todella aurinkolasit? Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkäriltä yllättävä vastaus

Etenkin pienillä lapsilla näkee yhä useammin aurinkolaseja. Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkärin mukaan ne auttavat toki häikäisyyn, mutta ilmankin pärjää mainiosti.

Tesoman päiväkodin pihalla Elma Pajusella on aurinkolasit, kuten monella muullakin lapsella nykyään. Ne voivat olla mukavat kirkkaassa paisteessa, mutta mikään pakko niitä ei ole lasten käyttää.

26.3. 7:00

Aamulehti

Lukija ihmetteli, kun päiväkodin pihassa useilla lapsilla näkyi aurinkolasit päässä. Jo vauvoillekin laitetaan lasit päähän, hän hämmästeli. Lukija ei muista, että hänen lapsuudessaan aurinkolaseja olisi käytetty.

Miten on, Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkäri Antti Mäkelä, tarvitsevatko lapset aurinkolaseja?

”Eivät välttämättä. Toisten silmät ovat toki herkempiä kuin toisten. Jos on hankea ja aurinko paistaa kovin kirkkaasti, lapsi saattaa saada päänsärkyä. Jos aurinkolasit tuntuvat lapsesta mukavalta, niin saa niitä toki käyttää.”

Eli terveysmielessä ei ole pakko käyttää?

”Terveysmielessä ei ole pakko käyttää aurinkolaseja.”

Miksi ei, kun aikuisiakin aina varoitellaan UV-säteilystä?

”Toki oikein aurinkoisena päivänä ja hangen kanssa saattaa tulla päänsärkyä, mutta ei se pysyvästi vaurioita silmää. Aikuisilla voi tulla silmän kuivumista, jos ei käytä aurinkolaseja. Lapsilla kyyneleritys on yleensä parempaa kuin aikuisilla.”

Voiko aurinkolaseista olla haittaa niin, ettei silmä opi olemaan ilman?

”Ei. Kyllä silmä sinällään varsinkin lapsella säätelee valon määrää mustuaisaukon avulla ihan itsekseen. Etenkin mustuaisen säätely on lapsella hyvinkin paljon parempaa kuin aikuisella. Vanhemmiten mustuainen ei enää niin hyvin supistu, jolloin häikäisyefekti on isompi.”

Lue lisää: Nyt on haastava aika pukea lapset päiväkotiin, kun aamulla on pakkasta ja päivällä keväisen lämmintä – Yksi virhe tehdään usein välikauden haalarien kanssa

Taysin Silmäkeskuksen erikoislääkäri Antti Mäkelän mielestä tärkeintä aurinkolaseissa on se, että lapsi tykkää niistä. Terveydellistä pakkoa niiden käyttöön lapsella ei ole.

Milloin lapsi voisi tarvita aurinkolaseja?

”Silloin, jos on täysi auringonpaiste ja heijastavia pintoja. Esimerkiksi järvellä ja keväthangilla on miellyttävämpi olla, kun ei tarvitse siristää.”

Onko jokin muuttunut?

”Ainakin aikuiset käyttävät enemmän aurinkolaseja, joten lapsillekin niitä hankitaan. Aurinkolaseja myös markkinoidaan enemmän. Mikään ei sinällään ole muuttunut auringossa.”

Lue lisää: Odotatko lasta tai onko sinulla pieniä lapsia? – Näiden Aamulehden juttujen avulla saat apua arkeen

Eli ei ole huono vanhempi, jos ei laita lapselleen aurinkolaseja?

”Ei ole huono vanhempi.”

Ajaako lippalakki tai lierihattu saman asian?

”Kyllä, lippiksellä saa myös hyvin suojattua, ettei aurinko porota suoraan silmiin.”

Jos hankkii aurinkolasit, millaiset niiden olisi hyvä olla?

”Sellaiset, että ne sopivat lapsen päähän, että hän niitä sitten mielellään käyttää. Kannattaa ottaa lapsi mukaan valitsemaan ja sovittamaan aurinkolaseja.”

Lue lisää: Supernanny Pia Penttala kuuli nuorten äitien keskustelun naapuripöydässä ja meinasi vetää kahvit väärään kurkkuun – Nyt hän kertoo, kuinka lasten pukeutumisongelmat selätetään

Lue lisää: Supernanny Pia Penttala arvostelee lasten ruokailuun liittyvää ilmiötä: ”Olen tosi huolissani” – Näin hän ratkaisee tyypilliset pulmat ruokapöydässä

Mitenkäs ne UV-suojat ja Polaroidit?

”Kaikki aurinkolasit suojaavat hyvin UVA-valolta, joka on sitä haitallista. Käytännössä linssi kuin linssi sen suodattaa. Ei sen isompia vaatimuksia ole. Jopa ihan silmälasit suodattavat UVA-valoa aika hyvin. Ei ole siis tarvetta ostaa kaikkein kalleimpia aurinkolaseja. Tärkeintä on, että lapsi pitää niitä mielellään.”

Lukija oli huolissaan, että lapset näkevät maailman ihan ruskeana aurinkolasien takia, eivätkä pääse nauttimana kevään ja kesän väreistä. Mitä sanoisit tähän?

”Hyvin harvahan aurinkolaseja pitää koko ajan, lähinnä vain jos häikäisee. Silloin ne voivat olla lapsesta hyvinkin miellyttävät. Värimaailma toki vähän muuttuu aurinkolaseilla, mutta ehtii niitä värejä katsella muuten ihan hyvin.”

Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan
Tietoa ei ole vielä lähdetty hakemaan

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?

Mainos

Tuoreimmat tähtijutut