Isänpäivä hivutettiin kalenteriin ensin salaa - Perhe - Aamulehti

Isänpäivä hivutettiin kalenteriin ensin salaa – virallisesti isien juhlapäivää on vietetty Suomessa 30 vuoden ajan

Isänpäivänä lapset ilahduttavat isiä ja isoisiä usein itsetehdyillä korteilla.­

7.11.2017 12:25

Isänpäivää vietetään Suomessa aina marraskuun toisena sunnuntaina. Tänä vuonna isänpäivä on 12. marraskuuta.

Nimensä mukaisesti päivää vietetään kaikkien isien kunniaksi ja muistoksi. Päivän tarkoitus on lähentää isän ja lapsien välejä sekä korostaa isän merkitystä perheen arjessa.

Isien juhla ei ole Suomessa virallinen pyhäpäivä. Liputuspäivä se kuitenkin on.

Isänpäivä tuli virallisesti kalenteriin vuonna 1987

Isänpäivän vakiintuminen tunnustetuksi juhlapäivässä ei onnistunut Suomessa ensimmäisellä yrityksellä. Vuosina 1970–1972 isänpäivä merkittiin yliopiston almanakkaan eli kalenteriin salaa ilman yliopiston päätöstä. Kun tämä huomattiin, merkintä päivästä poistettiin.

Vuonna 1987 isänpäivä kuitenkin palasi almanakkaan yliopiston päätöksellä. Merkintää perusteltiin sillä, että juhlapäivä on riittävän vakiintunut.

Virallisen liputuspäivän asemaa isänpäivä ei silti ole vieläkään saanut, vaikka esimerkiksi äitienpäivä on sellainen.

Juhlapäivä on kotoisin Yhdysvalloista

Maailmalla isänpäivällä on yli 100-vuotiaat juuret. Juhlapäivä on lähtöisin Yhdysvalloista, jossa sitä vietettiin ensimmäisen kerran Länsi-Virginiassa 5. heinäkuuta vuonna 1908.

Sen jälkeen päivää ei vietetty pitkään aikaan missään, kunnes vuonna 1924 Yhdysvaltojen presidentti teki päätöksen, että isänpäivä on virallinen juhlapäivä. Tämän jälkeen isänpäivän vietto alkoi levitä hiljalleen ympäri maailmaa.

Niin ikään Yhdysvalloista lähtöisin olevasta äitienpäivästä tuli maassa virallinen juhlapäivä ensimmäisen kerran vuonna 1914.

Pohjoismaissa isänpäivää vietettiin ensimmäisen kerran ruotsalaisten kauppiaiden ehdotuksesta 1940-luvun lopulla. Suomessa päivä alkoi olla vasta 1970-luvulla yleisesti ihmisten tiedossa.

Isänpäivä korvataan joissain päiväkodeissa läheisenpäivällä

Isänpäivän ajankohta vaihtelee maittain. Marraskuun toisena sunnuntaina isiä juhlitaan Suomen lisäksi Ruotsissa, Islannissa, Norjassa ja Virossa. Suuressa osassa muita maita päivää vietetään kesäkuun kolmantena sunnuntaina.

Tänä vuonna isänpäivä korvataan ainakin joissakin Helsingin päiväkodeissa neutraalimmalla läheisenpäivällä. Perusteena muutoksen on se, että isän- ja äitienpäiväkorttien askartelu voi olla traumaattista, jos isää tai äitiä ei ole.

Lähteet: pyhäpäivät.fi, isänpäivä.org, iltalehti.fi 2.11.2017

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?