Yliopisto on ensisijaisesti yliopisto ja toissijaisesti säätiö

Uuden Tampereen yliopiston rehtorilta tullaan edellyttämään tohtorin tutkintoa. Se on hyvä muutos johtosäännössä, jota Tampere 3 -hanketta luotsaava säätiöhallitus muokkasi viikonvaihteessa.

Parantamisen varaa jäi edelleen. Yliopiston henkilökuntaa ja opiskelijoita edustavan konsistorin johtoon voidaan edelleen valita vaikka joku yliopistoyhteisön ulkopuolinen. Se ei sovi perustuslaissa määriteltyyn yliopistojen autonomiaan.

Nyt pitäisi kuunnella valtiosääntöoppineita, esimerkiksi Juha Lavapuroa, joka on tulkinnut, että säätiöyliopisto on ensisijaisesti yliopisto ja vasta toissijaisesti säätiö.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Yliopiston perustehtävänä on toimia suomalaisessa yhteiskunnassa sivistyksen ja ihmisyyden majakkana. Sitä suomalaisen yhteiskunnan tärkeää tehtävää ei kukaan muu voi hoitaa samalla kokemuksella, tietomäärällä eikä varsinkaan samalla sitoutuneisuudella. Jacob Söderman

    Yliopistojen autonomisuus on perusedellytys riippumattomalle tutkimukselle ja kehitykselle.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio