Yhtykää ja pelastakaa Ruotsi

Pääkirjoitus: Maltillisten porvarien ja demarien on pystyttävä kokeilemaan ruotsalaisittain ennennäkemätöntä sinipunayhteistyötä demokratian pelastamisen nimissä.

Joel Alvarez / Zuma Wire
Yhtykää ja pelastakaa Ruotsi

Juhannusta vietettiin Ruotsin puolellakin kosteissa oloissa, mutta se ei haitannut monikulttuurista menoa. Tulevissa vaaleissa testataan, onko iloon aihetta enää jatkossa.

Aamulehti

Ruotsia ei kannata kadehtia, vaikka se pärjääkin hyvin jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuissa.

Ruotsi on nimittäin myös menossa kohti seuraavia vaaleja, ja juuri nyt maan poliittinen keitos näyttää porisevan jossain kriisin ja paniikin välisessä lämpötilassa.

Ulkoilman kesäisen hellivästä lämpötilasta välittämättä Ruotsin yhteiskunnallinen kerma on puolestaan kokoontunut keskikesäksi puhumaan politiikkaa. Kuluvalla viikolla on vietetty Gotlannin saarella Visbyssä perinteistä Almedalen-viikkoa. Se on pohjoismaisittain suoranainen megatapahtuma. Keskustelutilaisuuksia on yli 4 000 – siinä, missä esimerkiksi Porin Suomi-areena saadaan näyttämään suurelta noin 200 paneelillaan.

Nyt Almedalen on keskimääräistäkin kuumempi, sillä seuraavat yleiset vaalit pidetään 9. syyskuuta. Ruotsissa valitaan samalla kertaa kansanedustajat, maakuntavaltuutetut ja kuntapäättäjät. Siellä luotetaan siihen, että tämä pystyy erottamaan, kuka poliitikoista on ehdolla mihinkin.

Oman populistisen laitaoikeistoilmiönsä kanssa Ruotsi ei kuitenkaan ole päässyt sinuiksi. Ruotsidemokraattien nimellä esiintyvä ääriliike on kasvattanut edelleen kannatustaan. Nyt sen mielipidemittauksissa saamat prosentit heiluvat yli 20:ssä. Vain sosiaalidemokraatit ovat pysyneet edellä. Maltillinen kokoomus, moderaterna, on kolmantena kohtuullisen askeleen mitan päässä Jimmie Åkessonin johtamasta ruotsidemokraateista.

On varsin luultavaa, että Tukholmassa mietitään tuon tuostakin, olisiko Ruotsin pitänyt toimia samaan tapaan kuin Suomi teki perussuomalaisten kanssa. Suomen resepti niin 1980-luvulla Smp:n kuin tällä vuosikymmenellä ps:n kanssa oli ottaa populismilla vaalivoittoon noussut puolue mukaan hallitusvastuuseen.

Kummassakin tapauksessa populistipuolue ratkesi omiin sisäisiin ristiriitoihinsa. Erona tosin on se, että vennamolaisuuden tapauksessa hiipuivat liikkeen kummatkin puoliskot. Persujen poksahduksen seurauksena nyt näyttävät kuitenkin kokonaan kuihtuvan vain siniset. Jussi Halla-ahon johdolla oppositioon palanneen ja perussuomalaisten nimellä jatkavan porukan kannatus lupaa sille elinikää vielä useiksi vaalikausiksi eteenpäin.

Ruotsin kannalta ikävintä on, että sen ei välttämättä kannata enää ryhtyä kopioimaan Suomen mallia. Ruotsidemokraatit uhkaa kasvaa siihen nähden liian vahvaksi.

Nyt ollaan tilanteessa, jossa äärioikeistolaisilla olisi mahdollisuus vaatia varsin keskeisiä paikkoja hallituksessa, jos esimerkiksi moderaatit kääntäisi kelkkansa ja lähtisi koalitioon ruotsidemokraattien kanssa. Samoin ollaan tilanteessa, jossa vähemmistöhallituksen muodostaminen tarjoaisi Åkessonin väelle mahdollisuuden kiristää perinteisiä puolueita ja vaatia kyseenalaisten rajat kiinni -tyyppisten vaalitavoitteidensa toteuttamista.

On tarpeellista pitää mielessä, että populistiliike edustaa alle neljäsosaa ruotsalaisten mielipidekakusta. On demokratian hengen mukaista edelleen estää sen linjausten läpivienti, koska puolueen periaatteet ovat niin pahassa ristiriidassa perinteisten kansanvaltaisten arvojen kanssa.

Ruotsin olisikin aika astua radikaalisti uuteen aikaan ja mallintaa tavallaan suomalaista ja saksalaista ratkaisulogiikkaa. Maltillisten porvarien ja sosiaalidemokraattien on pystyttävä kokeilemaan ruotsalaisittain täysin ennennäkemätöntä sinipunayhteistyötä – vaikka vain demokratian pelastamisen nimissä.


Kommentit (16)

  • Veikko

    Suomessahan ruotsidemokraateilla (rkp) tilanne on täysin päinvastoin. Kannatus on 5%, mutta on lähes joka hallituksessa mukana.

  • Nimetön

    Aivan huippua tykitystä. 😀 Hienoa että Aamulehti paljastaa toimituskuntansa todellisen karvan. Jatkakaa samaan tahtiin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio