Vielä olisi aikaa antaa joululahja veronmaksajien oikeustajulle

Pääkirjoitus: Kansanedustajien sopeutumiseläkkeessä on porsaanreikä, joka antaa mahdollisuuden käyttää sitä oikeustajun vastaisesti. Reikä olisi syytä tilkitä.

Emilia Kangasluoma / Lännen Median arkisto
Vielä olisi aikaa antaa joululahja veronmaksajien oikeustajulle

Kansanedustajien sopeutumiseläkejärjestelmän niskaan satelee henkisiä märkiä rättejä.

Ihminen on luonnoltaan sellainen, että jos jossain on porsaan mentävä reikä, ihminen tunkee samasta.

Erityisen innokkaita tässä tuntuvat olevan jotkut eläköityneet yritysjohtajat ja eduskunnasta pudonneet kansanedustajat.

Keskustelu verotukseltaan leppeässä Portugalissa pesivistä eläköityneistä yritysjohtajista ja Suomessa sopeutumiseläkettä hyödyntävistä kansanedustajista pullahtaa esiin säännöllisin väliajoin.

Viimeisin kohu nousi, kun Iltalehti kertoi (27.11.) kokoomuksen entisen kansanedustajan Tuija Nurmen tapauksesta. Neljä kautta istunut Nurmi on nostanut kansanedustajien sopeutumiseläkettä vuodesta 2011. Samaan aikaan hän on työskennellyt Terveystalossa lääkärinä oman yrityksen kautta.

Nurmi on kausiensa perusteella oikeutettu täyteen sopeutumiseläkkeeseen.

Iltalehden tietojen mukaan Nurmi omistaa yhdessä kirurgipuolisonsa kanssa yrityksen, jonka päätoimiala on terveyden- ja sairaudenhoito. Yrityksellä on mennyt varsin mukavasti, sillä tilinpäätöstietojen perusteella yhtiön viime vuoden liikevaihto oli 303 000 euroa. Voittoa kertyi 182 000 euroa. Yhtiö ei ole maksanut omistajilleen palkkaa.

Aiemmin vastaavaa eläkekeskustelua on käyty muiden muassa Päivi Lipposen (sd.) ja Tanja Karpelan (kesk.) sopeutumiseläkkeistä.

Lipponen johtaa konsulttiyritystä ja on työskennellyt opettajana, Karpelalla on koirabisnes.

Sopeutumiseläkkeen porsaanreikä on nimenomaan pääomatuloissa. Sopeutumiseläkettä voi saada, jos on työskennellyt kansanedustajana ennen vuotta 2011 ja uraa edustajana on takana vähintään seitsemän vuotta.

Eläke laskee, jos saajalla on tarpeeksi ansiotuloja ja sen maksu lakkaa, jos saaja hankkii toistaiseksi jatkuvan kokoaikatyön. Pääomatulot eivät rahaan vaikuta.

Vuoden 2011 jälkeen kansanedustajaksi ryhtyneillä tilanne on toinen. Heille voidaan maksaa 1–3 vuoden ajan sopeutumisrahaa. Tätä summaa voivat pienentää sekä ansio- että pääomatulot. Tulevilta vuosilta porsaanreikää on siis tilkitty.

On oikein, että kansanedustaja saa työstään sen arvoon suhteutetun palkkion. Yhtä oikein on, että kansanedustaja saa eläkettä ja jonkinlaista tukea uuden työn etsinnän aikana, jos edustajan tehtävät loppuvat.

Moraalisesti vähintäänkin epäilyttävää ja lain hengen vastaista on kuitenkin tosiasiassa tehdä töitä, pärjätä ihan mukavasti ja silti nostaa sopeutumiseläkettä. Se ei ole ansaittu vanhuuseläke, vaan turva työttömyyden varalle.

Saavutettuun etuun on vaikea puuttua taannehtivasti, mutta tuntuu mahdottomalta, että laki estäisi muuttamasta sopeutumiseläkettä edes jollain tavalla siihen oikeutettujen, mutta vielä kansanedustajan työtä tekevien kohdalta.

Eduskunnan puheenjohtaja Maria Lohela (sin.) on selvityttänyt eläkeasian kiemuroita ja aikoo tuoda aiheen eduskuntaryhmien puheenjohtajien keskusteltavaksi vielä joulukuussa. Lisää kantoja kuultaneen siis lähiaikoina.

Useat pirkanmaalaiset kansanedustajat paheksuivat sopeutumiseläkettä, kun Aamulehti heiltä asiasta kysyi (29.11.). Hyvä niin, vielä ehtii antaa joululahjan veronmaksajien oikeustajulle.


Kommentit (2)

  • Samaa mieltä

    Todellakin kaikki valtion sopeuttamiseläkkeet seis. Vain työttömyyden varalle. Eikä se ole kannustinloukko. Aivan varmasti osaavat ja urahenkiset palaavat työelämään eivätkä jää sopeutumiseläkkeelle ja ne jotka jäävät, lienevät yhteiskunnalle hyödyllisempiä kotonaan kuin vaikuttamassa. Röyhkeitä veijareita tämän etuuden nostajat. Onneksi siellä vallankahvassa on toisenkinlaisia, jotka eivät kehtaa nostaa tällaisia etuisuuksia vaan vapaaehtoisesti luopuvat niistä. Jatkakaa toimittajat hiillostamista asian tiimoilta, jotta saadaan tämä joululahja veronmaksajille.

  • Nimetön

    Merkittävämpiä lahjoja veronmaksajille on paljon: tuhlaileva julkisen rahan käyttö pitäisi saada kuriin niin kunta- kuin valtiotasolla. En aio yksilöidä ilmeisimpiä kohteita, koska yritän saada tämän julkaistuksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio