Valtio, älä tuhoa Tampereen Työväen Teatteria

Pääkirjoitus: Kulttuurin valtionosuustyöryhmä esittää Tampereen Työväen Teatterin pudottamista pois kansallisten päänäyttämöiden joukosta. Se olisi virhe.

Kari Sunnari
Valtio, älä tuhoa Tampereen Työväen Teatteria

Seuraavaksi TTT:ssä on kantaesitysvuorossa Sirkku Peltolan Tytöt 1918 -musikaali.

Harvoin saa lukea ministeriöiden työryhmiltä niin Helsinki-keskeistä, elitististä ja huonosti perusteltua esitystä kuin mitä kulttuurin valtionosuustyöryhmä jätti keskiviikkona opetusministeriölle.

Esittävän taiteen ja museoiden valtionrahoituksen uudistamista hahmotellut työryhmä esittää Tampereen Työväen Teatterin pudottamista pois kansallisten päänäyttämöiden joukosta. Tähän pieneen joukkoon ovat vuodesta 1972 kuuluneet Kansallisteatteri, Kansallisooppera, Svenska Teatern ja ainoana Helsingin ulkopuolisena näyttämönä Tampereen Työväen Teatteri.

Muistiossaan viulisti Jaakko Kuusiston johtama työryhmä toteaa, että "Tampereen Työväen Teatteri on sinänsä suomalaisessa teatteritaiteessa merkittävä ja korkeatasoinen yksikkö, mutta sillä ei ole kuitenkaan vastaavaa kansallisen päänäyttämön asemaa kuin Suomen Kansallisteatterilla ja Svenska Teatern i Helsingfors -nimisellä teatterilla."

Sitaatti löytyy työryhmän ainoan tamperelaisjäsenen, Työväenmuseo Werstaan johtajan Kalle Kallion esitykseen jättämästä, erittäin hyvin perustellusta eriävästä mielipiteestä.

Mitä ihmettä työryhmän muiden jäsenien päässä on liikkunut?

Kun Suomen sisällissodasta on kulunut 100 vuotta, työryhmä ehdottaa työväenteatterin pudottamista pois kansallisnäyttämöiden joukosta.

Mihin työryhmältä on kadonnut ajoituksen ja tyylin taju, historiallisen kontekstin käsitys ja kyky nähdä pääkaupunkiseudun ulkopuolelle?

Kansallisten päänäyttämöiden joukosta pudottaminen leikkaisi TTT:n laskelmien mukaan teatterin rahoitusta kahdella miljoonalla eurolla. Se tarkoittaa 20 prosentin pudotusta TTT:n vuosibudjetissa.

"Ehdotus vaarantaa TTT:n toiminnan, erityisesti Suuren näyttämön osalta, ja Tampereen aseman maamme teatteripääkaupunkina”, tiivisti TTT:n johtaja Maarit Pyökäri teatterin tiedotteessa keskiviikkona.

Vos-työryhmä ei perustele TTT-kantaansa muulla kuin sillä, että Tampereella toimii jo viisi valtionosuutta saavaa teatteria. "Tampereen Työväen Teatterin toiminta ei poikkea muiden suurimpien keskuskaupungeissa sijaitsevien teattereiden toiminnasta siinä määrin, että valtion olisi perusteltua rahoittaa sitä erilaisin perustein", työryhmä kirjaa.

Millä perusteella Helsingin Kansallisteatteri ja Svenska Teatern sitten poikkeavat muiden suurimpien keskuskaupungeissa sijaitsevien teattereiden toiminnasta? Sitä muistio ei kerro.

Kalle Kallio muistuttaa, että jos Tampereella toimii viisi valtionosuutta saavaa teatteria, niin Helsingissä niitä toimii kolmetoista.

"Jos päänäyttämöiden toimintaa vertaillaan vain kotikaupungin muuhun kulttuuritarjontaan, karsiminen pitäisi kai aloittaa ensisijaisesti Helsingistä eikä Tampereelta", Kallio kirjoittaa eriävässä mielipiteessään.

Toivottavasti Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terholta (sin.) löytyy enemmän historian, tyylin ja ajoituksen tajua kuin vos-työryhmältä.

Jos valtio tuhoaa työryhmän esityksen pohjalta TTT:n, se loukkaa paitsi Pirkanmaan myös koko itsenäisen Suomen historiaa, kulttuuria sekä sitä tekeviä ja rakastavia ihmisiä.

Muokattu 18.1. klo 8.52: täsmennetty teatterin asemaa.


Lue myös nämä


Kommentit (25)

  • hesalaista persuilua

    Vaihdetaan nimeksi Tampereen valkoinen teatteri Oy, niin johan tukiluukkuja alkaa löytyä niin että pitää hankkia konsulttiyritys tukihakua hallitsemaan. Hallitus on ottanut tavoitteekseen lopettaa kaikenlaisen kommunistisen toiminnan punaiselta Tampereelta. Piikki lihassa – Ajankohtainen Kakkonen lahdattiin alkutekijöiksi.

    Kulttuuria tuotaan ja puolueita tuetaan. Jos puolueella on aitoa kannatusta, niin kyllä se saa kerättyä varansa tukijoiltaan. No, eivät puolueet todellisuudessa pärjää ilman tukiaisia, edes persut eivät puoluetukea ENÄÄ vastusta – sinisistä puhumattakaan. Puoluetuesta irtoaa parimilliä helposti, jos hallituksessa on aitoa tahtoa tukea kulttuuria.

    Kansallisnäyttämön tasoisia esityksiä ei voi jatkossa tuottaa ilman tukea.

  • simo simonen

    Ehkä teatteria tulisi pyörittää kuin mitä tahansa liikeyritystä. Kaikki näytökset, joissa olen ollut, ovat olleet loppuunmyytyjä. Missä siis vika ettei tulo- ja menopuoli kohtaa? Maksetaanko jollekin liikaa ja onko organisaatio päässyt turpoomaan järjettömäksi?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio