Valio viherpesee tuotantoaan

Valio on ryhtynyt viherpesemään suomalaista nautakarjaa erikoisen raportin turvin. Yritys julkaisi helmikuussa tiedotteen, jossa se julisti, että suomalainen nautakarja ei ilmastonmuutosta kiihdytä. Nyt tiedote on päivitetty maltillisemmaksi.

Tiedote perustui Valion tilaamaan raporttiin, jonka luotettavuus on kyseenalaistettu. Raportin mukaan suomalaisilla maatiloilla on yleensä metsää, joten suomalainen maatalous on ”ehkä hiilineutraalein mahdollinen”.

On toki totta, että kotimainen liha ja muut elintarvikkeet ovat usein ympäristö- ja ilmastoystävällisempiä kuin toiselta puolelta maailmaa lennätetyt tuotteet. Se, että jossain muualla tuotanto saastuttaa enemmän, ei kuitenkaan muuta kotimaista lihantuotantoa ympäristöteoksi. Valion vertailut eivät ole tarkoituksenmukaisia.

Erikoinen raportti ja versioidut tiedotteet jättävät kummallisen vaikutelman. Valio sotkee asiat omien intressiensä edistämiseksi. Se ei ole yrityksen maineen tai talouden kannalta kestävää.


Kommentit (2)

  • Ira

    https://www.helsinki.fi/fi/uutiset/tutkijan-maine-vaarassa
    Pia Kontunen: Jos tiivistelmä yms ei vastaa tutkijoiden kertomaa, mitä se on ellei faktojen vääristämistä?

  • Pia Kontunen

    Reportaasin on tuottanut Newsbrokers informaatioyritys, sen voi lukea tästä: http://www.newsbrokers.fi/ladattavat-reportaasit/. Tilaajina oli kolme lihataloa, Valio ja MTK, koska halusimme tuoda julkiseen keskusteluun myös sellaisia tutkijoiden näkemyksiä, jotka ovat jääneet vähemmälle huomiolle globaalissa ilmastokeskustelussa. Valion tiedotteen ensimmäinen yksinkertaistettu otsikko oli minun henkilökohtainen virheeni, pahoittelut siitä. Reportaasissa Luken ja yliopiston tutkijat esittävät perusteltuja omia näkemyksiään, sitä en kutsuisi viherpesuksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio