Uudelle valtakunnansovittelijalle lankeaa tehtäväksi uskonvahvistus

Pääkirjoitus: Minna Helteen siirtyminen Teknologiateollisuuteen on nostattanut närää. Esiin nousee jälleen kysymys siitä, pitäisikö "pyöröovia" jotenkin hidastaa.

Satumaari Ventelä/Alman arkisto
Uudelle valtakunnansovittelijalle lankeaa tehtäväksi uskonvahvistus

Minna Helteen lähtö valtakunnansovittelijan paikalta on nostattanut kritiikkiä. Nyt seuraajaa etsitään työnantajapuoli edellä.

Aamulehti

Uutta valtakunnansovittelijaa etsitään nyt työnantajat etunenässä.

Työmarkkinajohtajat vahvistivat STT:lle sunnuntaina, että esitysoikeus tahraantunein paperein työnantajapuolen leipiin siirtyvän Minna Helteen seuraajasta on työnantajapuolella.

Viransijaisena toimii nyt EK:n entinen johtaja Jukka Ahtela.

Valtakunnansovittelijan virka on työ- ja elinkeinoministeriön alainen, mutta valinta on tapahtunut niin, että palkansaajat ja työnantajat esittävät ehdokasta vuoron perään. Vuonna 2015 aloittanutta Hellettä esittivät aikoinaan palkansaajat, joten nyt on työnantajien vuoro. Sopimuksen mukaan valittavan on kelvattava molemmille osapuolille.

Helteen päätös lähteä kesken kauden työnantajapuolelle nostatti kierroksia. Rakennusliiton mielestä Helle luopui puolueettomuudesta heti neuvottelukierroksen alussa. Kritiikkiä on nostattanut sekin, että Helle neuvotteli sovittelijan työnsä aikana työpaikasta Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtajana.

STTK:sta ja Akavasta kommentoitiin sunnuntaina STT:lle, että Helteen seuraajan on palautettava luottamus valtakunnansovittelijaan instituutiona. Selvää on, että Helteen lähtötavan nostattama kohu vaikuttaa väistämättä seuraajaan.

Pöyröovi-ilmiöstä keskusteltiin kiivaasti muun muassa silloin, kun kokoomuslainen ex-sosiaali- ja terveysministeri ja Helsingin terveysasioista vastaava apulaiskaupunginjohtaja Laura Räty hyppäsi Terveystalon leipiin.

Yksi ratkaisu pyöröovien hidastamiseen, jos ei sulkemiseen, on karenssi. Sen käytännön toteutus ei ole ihan yksinkertaista. Lähteä voi kuitenkin siitä, että mitä merkittävämpi tehtävä, sen tärkeämpää olisi läpinäkyvyys ja karenssi.

Toinen ratkaisu liittyy muiden ihmisten arviokykyyn: osataanko lobbariksi vaihtaneeseen poliitikkokollegaan varmasti suhtautua vain ammatillisesti?

Laajemmassa mielessä pyöröovi-ilmiö heikentää ihmisten luottamusta poliitikkojen ja yritysjohtajien moraaliin ja sitä kautta yhteiskunnan peruspilareiden kantavuuteen. Sitä ei kaivattaisi Suomessa, jossa viimeaikaiset tapahtumat ovat jo nakertaneet luottamusta poliisijohtoon ja valtakunnansyyttäjään.

On myös niin, että ihmisellä on oikeus vaihtaa työpaikkaa. Olisi erikoista, jos politiikasta ei voisi siirtyä yritysmaailmaan, sovittelusta edunvalvontaan tai toisin päin.

Helle kuitenkin jääväsi itsensä vasta, kun omat rekrytointineuvottelut työnantajapuolen kanssa oli jo käyty. Sillä aikaa hän sovitteli työntekijäpuolen ja työnantajapuolen riitoja.

Eettisintä olisi ollut jäävätä itsensä valtakunnansovittelijana heti, kun uusi paikka alkoi pilkottaa mielessä tai odottaa yksinkertaisesti kauden loppumiseen ennen uuden tehtävän etsimistä. Työoikeuden professori Seppo Koskinen suositteli Ylellä (6.5.), että valtakunnansovittelija alkaa käydä omia rekrytointineuvottelujaan vasta kautensa loppupäässä.

Valtakunnansovittelijan olisi ollut hyvä pitää omaa uraansa miettiessään mielessä myös hoitamansa tehtävän – instituution – arvostus ja merkitys. Tärkeästä tehtävästä lähtevän olisi hyvä olla vaihdoissaan mieluummin vaikka hiukan liian hygieeninen kuin jättää sijaa epäilyksille. Virka on hyvä jättää seuraajalle jos ei parempana, ainakin siistinä.


Kommentit (5)

  • Luottamus on vaikea palauttaa

    Kansanedustajat katoavat kunnan/kaupunginjohtajiksi, soten yksityiselle puolelle on valunut väkeä ja nyt valtakunnansovittelija työnantajan leiriin. Jos määräaikaisiin luottamustoimiin valitut ovat vain matkalla paremmille palkoille, miten voi kansalaisilta odottaa mitään arvostusta kyseisiin tehtäviin. Pikkuisen ilkeästi ajattelen, että nykyisin kunnanjohtajan pesti on aika rankka, samoin tiukan kilpailun yksityinen sote – joutuvatkohan töihin ja milloin paluumuutto alkaa. Tulos tai ulos.

  • Nimetön

    Hyville asiaosaajille on kysyntää. Pari viimeaikaista esimerkkiä: Jouko Jokinen ja Merja Ylä-Anttila, kumpainenkaan ei itse hakenut paikkaa vaan heidät kutsuttiin. Myös Minna Helle kutsuttiin. En sanoisi tätä (ilkeämielisesti) pyrkyryydeksi.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio