Turkki on EU:lle kuin sen umpimielinen ex-appiukko sotajalalla

Pääkirjoitus: Presidentti Recep Tayyip Erdoğan tekee parhaansa suututtaakseen Eurooppaa. Kaukana ovat päivät, kun Turkki oli kuin Euroopan lempiserkku.

TUMAY BERKIN
Turkki on EU:lle kuin sen umpimielinen ex-appiukko sotajalalla

Näin riemukkaalta näytti elekieli liittokansleri Angela Merkelin ja Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin tapaamisessa helmikuun alussa.

Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin otteet käyvät hetki hetkeltä vauhkommiksi. Samalla ajatus siitä, että Turkki joskus liittyisi Euroopan unionin jäseneksi, on muuttunut käytännössä vitsiksi.

Turkki on käynyt viime viikkoina kovaa sanasotaa sekä Hollannin että Saksan kanssa.

Syynä on se, etteivät maiden viranomaiset ole antaneet turkkilaisministereiden kampanjoida Turkin perustuslakimuutoksen puolesta. He ovat perustelleet asiaa turvallisuuskysymyksillä. Turkkilaiset eivät ole tätä uskoneet.

Saksalaisiin presidentti on ollut niin loukkaantunut, että hän on vetänyt esiin natsikortin. Sen heiluttelu on loukkaus kaikkialla, mutta erityisesti Saksassa.

Jossain välissä koko Eurooppaa uhattiin Turkin ja EU:n pakolaissopimuksen purkamisella.

On varsin tavallista, että poliitikot käyvät kampanjoimassa toisissa maissa. Kysyä voikin, onko tarpeen vastustaa Erdoğanin ministerien kampanjointia Saksassa. Vastakysymyksenä voi myös esittää, pääsevätkö perustuslakimuutoksen vastustajat kampanjoimaan vapaasti sekä Saksassa että Turkissa?

Huhtikuun 16. päivä järjestettävässä perustuslakia koskevassa kansanäänestyksessä päätetään presidentin valtaoikeuksien laajentamisesta. Kampanjoiden tavoitteena on luonnollisesti kalastella ulkoturkkilaisten ääniä.

Noin 1,4 miljoonalla Saksan turkkilaistaustaisella on oikeus äänestää huhtikuussa. Vuoden 2015 vaalissa selvä enemmistö saksanturkkilaisista kannatti Erdoganin AK-puoluetta. Perustuslain muuttamista koskevat mielipidetiedustelut ovat näyttäneet vuorotellen voittoa sekä kyllä- että ei-puolelle.

Nähtäväksi jää, kumpi kanta voittaa nyt saksanturkkilaisten keskuudessa. Ryhmä on kuitenkin niin suuri, että Erdoğanin kannattaa pitää asiasta jopa rumaa meteliä parhaassa trumpismin hengessä.

Logiikka näyttää olevan tämä: Jos Euroopasta saa tehtyä vihollisen, eikö juuri vahva Erdoğan ole oikea mies suojaamaan maata?

Jos perustuslain muutos hyväksytään, Erdoğan voi pysyä vallassa vielä kaksi kautta eli niinkin pitkälle kuin vuoteen 2029. Samalla hänestä tulisi todella vahva valtias, joka yksin ja omien kriteereidensä perusteella voi päättää esimerkiksi ministerien nimittämisestä ja erottamisesta tai parlamentin hajottamisesta.

Samaan aikaan yhä kauemmaksi alkaa hipua aika, jolloin Turkin tavoitteena oli Euroopan unionin jäsenyys ja Turkki eurooppalaisten valtiojohtajien ulkomaalainen lempiserkku. Nyt Turkki näyttäytyy lähinnä umpimielisenä, sohvannurkkaan linnoittautuvana entisenä appiukkona.

Erdoğan on väläyttänyt myös kuolemantuomion palauttamista Turkkiin. Sellaista jäsenmaata EU ei voi ottaa. EU ei voi katsella syrjästä ja hiljaa Turkin marssia kohti yhä autoritaarisempaa hallintoa. Demokratia, kansalaisoikeudet ja vapaa puhe ovat EU:n olemassaolon kulmakiviä.

EU on Turkin tärkein kauppakumppani ja eurooppalaiset Nato-maat ovat sen sotilaallisia liittolaisia. EU:lle taas Turkki on 5. tärkein kauppakumppani.

Erdoğanin tämänhetkinen politiikka on lyhytnäköistä, seuraamuksiltaan kauaskantoista ja naapurustosuhteiden kannalta järjetöntä. Jos Erdoğan saa kansanäänestyksessä tahtonsa läpi, suhteiden paikkaaminen voi osoittautua todella vaikeaksi. Silloin ystävät löytyvät todennäköisesti muualta kuin lännestä. Se ei ole eduksi Turkille eikä EU:lle.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Olen aina ihmetellyt sitä intoa, millä Turkkia yritetään haalia Euroopan unioniin. Olli Rehnin ollessa komissaarina, hänen puheensa Turkin jäsenyydestä olivat kuin rahattomalla lehmänostajalla. Taas kerran olisi historian opiskelusta hyötyä. Silloin pystyisi peilaamaan Turkkia kansakuntana ja täytyy sanoa, että pitää olla melkoinen tollo, ellei hälytyskellot alkaisi soida. Turkkia ei missään tapauksessa pidä ottaa EU:n jäseneksi, ei minkäänlaisia vapauksia missään suhteessa. Kaikille Turkin puolestapuhujille suosittelen muuttamista hetkeksi sinne, eiköhän silmät aukene alle vuodessa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio