Tuleeko toinen kierros, jos kulkee toinen toistaan tukien?

Pääkirjoitus: Nykyisen presidentin suosiota on päivitelty riittämiin. Hedelmällisempää on analysoida, mitkä tekijät voisivat vielä pullauttaa valinnan helmikuun lumille.

Ossi Ahola / Aamulehden arkisto
Tuleeko toinen kierros, jos kulkee toinen toistaan tukien?

Aamulehden ja Yleisradion presidentinvaalitentissä Tampereella nähtiin kuusi vuotta sitten osin samoja ehdokkaita kuin perjantaina.

Presidentinvaalin ennakkoäänestys alkaa ensi keskiviikkona.

Kuusi vuotta sitten ensimmäisellä kierroksella annettiin yli kolme miljoonaa ääntä. Ennakkoon äänesti 46 prosenttia äänensä antaneista.

Varsinaisena vaalisunnuntaina annettavien äänten osuus on ollut kaikissa vaaleissa laskussa. Sekin päivä vielä valkenee, että enemmistö käy uurnilla ennakkoon.

Ennakkoäänten jakautuminen ratkaisee hyvin pitkälle sen, tuleeko toista kierrosta vai ei. Kun vaalin alkuun on viisi vuorokautta, kilvoittelun äänestäjistä luulisi olevan ankarimmillaan.

Aamulehden ja Yleisradion perjantai-illan vaalitentti osuu kiinnostavimpaan mahdolliseen saumaan: haastajien on viimeistään Tampereen yliopiston juhlasalissa horjutettava Sauli Niinistöä, tai muuten kenenkään ei tarvitse säästää vaali-ilmapalloja helmikuulle.

Vaalihurmosta on vienyt Niinistön ylivoima joulukuun gallupeissa. Aamulehden ja muiden Alma Median lehtien teettämässä mittauksessa 64 prosenttia vastaajista kertoi äänestävänsä Niinistöä. Kantansa kertoneista Niinistön jatkokautta tuki 70 prosenttia.

Nykyisen presidentin suosion päivittelyä on harjoitettu mediassa riittämiin.

Siksi on hedelmällisempää analysoida, mitkä tekijät voisivat vielä pullauttaa presidentin valinnan helmikuun lumille.

Kun perussuomalaiset elokuussa julkisti Laura Huhtasaaren ehdokkuuden, jotkut ennustivat porilaisesta erityisopettajasta vaalin ilmiötä, Suomen Marine Le Peniä. Ilmiöksi Huhtasaaresta ei toistaiseksi ole ollut. Hänen kampanjoinniltaan vei alussa uskottavuutta asetelma, jossa kuusi muuta ehdokasta tietoisesti sivuutti kaiken, mitä perussuomalaisten ehdokas lausui.

Paavo Väyrysen kapuaminen kehään muutti julkisuusmaisemaa. Kun vaaleissa kampanjoi kaksi kansallismielistä – maahanmuuttoa ja globalisaatiota jyrkästi vastustavaa – ehdokasta, nämä hyötyvät toistensa läsnäolosta.

Äänestäjille saattaa vaalin loppumetreillä tulla tunne, että Huhtasaaren tai Väyrysen kaltaisen protestiehdokkaan suosio on kasvussa, kun protestiehdokkaiden esillä pitämien teemojen saama näkyvyys kasvaa.

Väyrynen tietää olevansa yhden miehen protesti keskustan puoluejohtoa ja presidenttiehdokas Matti Vanhasta vastaan. Välttyäkseen nololta Väyrys-tappiolta keskusta yrittää tehdä kinkereistä puoluevaalit.

Keskustan puheenjohtajapäivät järjestetään lauantaina ja sunnuntaina Helsingissä. Puolue-eliitin tapaamista mainostetaan otsikolla "Yhteinen loppukiri presidentinvaaleihin". Pääministeri Juha Sipilä esiintyy Vanhasen vierellä ja toivoo tämän nousevan kahden prosentin kannatusmittauskurimuksestaan.

Vanhanen on haastajista ainoa, jonka poliittinen ura ei himmene Niinistön saavutusten rinnalla. Nurmijärveläisen entisen pääministerin vaalikarisma kuitenkin kalpenee Niinistön vierellä. Maaliskuussa 2007 miehet olivat ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä. Pääministeri Vanhanen keräsi kunnioitettavat 24 112 ääntä, mutta pankkiiri Niinistö meni ja teki eduskuntavaalien ääniennätyksen (60 563).

Jos Huhtasaari ja Väyrynen kasvavat mini-ilmiöksi, jos Väyrys-kammo ajaa keskustalaisia Vanhasen taakse ja jos Pekka Haaviston (vihr.) kannattajat saavat energiaa konservatiivisten haastajien loppukireistä, toinen kierros on yhä mahdollinen. Ainakin vaaliromantikkojen ajatuksissa.


Kommentit (5)

 • Gary Grant

  Toisella kierroksella Väyrynen päihittää Niinistön!

 • Mystikot ja romantikot

  Mitä se oikein on se paljon toisteltu karisma? Sanakirja avuksi.
  Ykkösmerkitys on hengellinen, mutta poliitikosta sanotaan: ”erikoinen kansansuosio ja siihen perustuva suuri vaikutusvalta”.

  Huomioni kiinnittyy sanaan ”erikoinen”. Poliitikon karisma on siis jotakin muuta kuin asiaosaamista ja sitä muuta nyt vaaditaan. Miksi?
  Eilisiltana levollinen Matti Vanhanen säteili aktiivista rauhaa ruudun läpi puhtaasti asiaosaamisella. Minulle se riittää, en tarvitse mitään bonusta.

  Olen parikin kertaa katsonut dvd:n ”Presidentintekijät”. Aika hikistä vääntöä se oli siellä Taru Tujusen pöydän ympärillä. Ehkä nykyinen kampanjapäällikkö pääsee helpommalla kun ehdokkaalla on kuulemma nyt sitä mystillistä karismaa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio