Trump pilkkaa Saksaa ja Eurooppaa sekä ihailee Putinia ja brexitiä – Tekeekö hän seuraavaksi amexit?

Pääkirjoitus: Suomeen sunnuntaina saapuva Yhdysvaltojen johtaja aloitti Euroopan-kiertueensa jälleen loukkaamalla liittolaismaata, nyt Saksaa.

IAN LANGSDON / EPA
Trump pilkkaa Saksaa ja Eurooppaa sekä ihailee Putinia ja brexitiä – Tekeekö hän seuraavaksi amexit?

Liettuan presidentti Dalia Grybauskaite (vas), Saksan liittokansleri Angela Merkel ja Belgian pääministeri Charles Michel näyttivät keskiviikkona Nato-huippukokouksen ryhmäkuvassa pohtivan, mitä Donald Trumpin päässä nyt liikkuu.

Sunnuntaina Suomeen saapuva Donald Trump on tunnetusti suorasukainen ihminen. Jos Yhdysvaltojen presidentti haluaa, hän sanoo mediaa ja journalisteja kansanvihollisiksi. Halutessaan hän myös nimittelee kilpailijoitaan vähättelevillä ja loukkaavilla tavoilla.

Silti levitämme hänen eteensä punaisen maton toivottaaksemme hänet tervetulleeksi Suomeen ja täällä tapaamiseen toisen kyseenalaisen suurvaltajohtajan, Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Putinia Trump ei nimittele. Vaikutelma, että Trump ihailee Putinia, on vahvistunut koko hänen virkakautensa ajan.

Toinen Valkoisen talon asukin ilmeinen ihailun kohde on ollut brexit. Trump on ilmaissut pitävänsä Britannian eroa Euroopan unionista hyvänä asiana. Tästä hänellä vallinnee myös ilmeinen konsensus Putinin kanssa.

Trumpin suhtautuminen Saksaan tuli sekin pelottavan selväksi jo keskiviikkona hänen Euroopan-kiertueensa ensimmäisenä päivänä. Presidentti totesi Saksan olevan "Venäjän vanki" koska se on idästä tulevan kaasuputken takia energiariippuvainen Venäjästä.

Seuraavaksi mieleen nouseekin pelottava visio: mitä jos Trump haluaakin toteuttaa oman versionsa brexitistä? Sanottakoon sitä vaikka amexiksi.

Amex toteutuisi sillä, että Yhdysvallat eroaisi Pohjois-Atlantin puolustusliitosta eli Natosta. Silloin myös konkretisoituisi hyvin nopealla ja dramaattisella tavalla "eurooppalainen Nato", josta Sauli Niinistö puhui paljon mutta ympäripyöreästi pyrkiessään ensimmäisen kerran Suomen presidentiksi.

Kuka tahansa järjissään oleva maailmanpolitiikan seuraaja pitäisi ajatusta Yhdysvaltojen Nato-erosta mielikuvituksellisena pelotteluna ja pohjattoman typeränä ideana. Mutta Donald Trump ei toimi järkiargumenttien vaan tunteiden ja intuitioiden perusteella.

Ja kun hän on tullut jotain sanoneeksi, kuten luvanneeksi rakentaa muurin Meksikon-rajalle, hän ei enää peräänny eikä vilkuile sivuille.

Siksi on otettava huomioon myös mahdollisuus, että hän alkaa uhkailla Nato-erolla. Ja tehdä uhkailun päälle konkreettisia toimia. Onhan hän vaatinut eurooppalaisia Nato-mailta kasvattamaan sotilasbudjettejaan ja kantamaan nykyistä isomman osuuden puolustusliiton kuluista.

"Maksakaa osuutenne tai muuten..." -heittoja hän on jo viljellyt.

Trumpin viesteissä Nato-kumppaneille on toki asiapohjakin. Eurooppalaisten pitää vahvistaa puolustustaan myös omilla rahoillaan eikä jumittua historiaan.

Historiahan on ajanut eurooppalaiset suorastaan välttämään "ylimilitarisointia". Naton synnyttämisen tausta on toisen maailmansodan tragediassa. Sen päätyttyä pidettiin tärkeänä, ettei ainakaan Saksasta tulee enää vahvaa sotamahtia. Muut eurooppalaiset pitivät myös hillittyä linjaa varustelussa.

Trump ei ole historiaansa lukenut tai ymmärtänyt. Sen voisi vielä sivuuttaa, mutta ei sitä, että hän ymmärtämättömyydessään tekee parhaansa kääntääkseen suuren osan amerikkalaisesta yleisöstä Nato-vastustajiksi.

Yhdysvaltojen entinen Israelin-suurlähettiläs Dan Shapiro esitteli äskettäin Twitterissä listan varoittavia merkkejä amex-ajattelusta. On syytä yhtyä hänen omaan toiveeseensa siitä, että hän on väärässä.


Kommentit (6)

  • Asjantuntia

    Joku jossitelija kirjoitti:
    ”Jos organisaatioita voisi purkaa, olisi parasta aloittaa Venäjän purkamisesta Suomen lähtökohdista. Tietääkseni meitä ei ole satoihin vuosiin kukaan maa uhannut.”

    Miten oli toisen maailmansodan päätteeksi? Eikös Saksa yrittänyt ”miehittää” Suomen!?

  • Jos

    Jos organisaatioita voisi purkaa, olisi parasta aloittaa Venäjän purkamisesta Suomen lähtökohdista. Tietääkseni meitä ei ole satoihin vuosiin kukaan maa uhannut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio