Timo Soinilla on todella erilainen puolue – ja kummallinen Tampere-ongelma

Pääkirjoitus: Perussuomalaisten johto näyttää olevan paniikissa niin kevään kuntavaalien kuin kesän puoluekokouksenkin lähestymisen takia.

Marko Tuominiemi
Timo Soinilla on todella erilainen puolue – ja kummallinen Tampere-ongelma

Perussuomalaiset pysyy otsikoissa erimielisyyksien takia, ja Timo Soinilla on haastava kevät ja kesä edessään.

Perussuomalaiset on erilainen puolue, totesi Timo Soini viime viikolla. Puheenjohtaja osui ehkä oikeampaan kuin yrittikään.

Ainakin Tampereella on viime päivät ihmetelty, mitä perussuomalaisissa oikein tapahtuu. Kaksikin keskeistä täkäläistä ps-poliitikkoa on näet nostettu liikkeessä niin sanotusti tikunnokkaan juuri kuntavaalien alla.

Ensin perussuomalaisten eduskuntaryhmä ojensi huomautuksella kolmea kansanedustajaa samaa sukupuolta olevien avioliitto-oikeuden kannattamisesta. Joukossa oli tamperelainen Tiina Elovaara.

Kolmikko sai samanlaisen rangaistuksen kuin keskisuomalainen kansanedustaja Teuvo Hakkarainen tultuaan oikeudessa tuomituksi rasismirikoksesta.

Juuri tähän erikoisuuteen liittyi Soinin selitys siitä, että ps on erilainen puolue.

Hakkaraisen rikos oli kansanryhmää vastaan kiihottaminen. Elovaaran ja kumppanien ”rikos” oli ihmisoikeuksien puolustaminen ja hallituksen omaksuman linjan tukeminen. Soini on kyseisen hallituksen varapääministeri.

Toisena pirkanmaalaisena puolueen keskusvalvomon toimien kohteeksi päätyi perjantaina Tampereen perussuomalaisten puheenjohtaja Terhi Kiemunki, joka erotettiin koko puolueesta.

Kiemungillakin on ”ansioluettelossaan” samanlainen tuomio kuin Hakkaraisella. Erottamisen syy löytyi kuitenkin matkalaskuista.

Jos kysymys on persujen ryhtiliikkeestä, on sen ajoitus aika erikoinen ja kohteeksi otettu toimialakin (taloushallinto) vähintään mielenkiintoinen.

Ulkopuoliselle syntyy enemmänkin kuva pienestä paniikista.

Ja siihen voi olla kaksikin syytä. Lähin ja ilmeisin Soinin huolenaiheista on luonnollisestikin vain reilun kuukauden päässä häämöttävä kuntavaalipäivä. Mikäli kannatustutkimuksiin on vähänkin luottamista, ei puoluejohtajalla ole silloin liiemmin aihetta jytky, jytky -huudattamiseen.

On pakko kysyä, paljonko hyötyä tässä tilanteessa on omien joukkojen hajottamisesta.

Kiemunki oli puolueelle ja puoluejohdolle ongelma. Ongelma olisi ollut syytä hoitaa ajoissa pois päiväjärjestyksestä.

Tähän asti asian ratkaisemista on vain lykätty eteenpäin, mikä on näkynyt esimerkiksi siinä, että Kiemunki on tuomiostaan huolimatta voinut jatkaa kansanedustaja Lea Mäkipään avustajana.

Nyt ongelma voi vain paisua, sillä Tampereen ps-yhdistys halunnee pitää Kiemungin kuntavaalien ehdokaslistallaan. Ehdokkuus ei edellytä puolueen jäsenyyttä. Ja puoluejohto ei oikein voi puuttua ehdokasasetteluun kuin uhkaamalla erottaa koko paikallisosaston.

Todennäköisin paniikin taustatekijä on vaalikevään jälkeen koittava kesä. Soini on mitä ilmeisimmin saamassa haastajan Jyväskylässä pidettävään puoluekokoukseen. Europarlamentaarikko, maahanmuuttokriitikko Jussi Halla-aho on jo lopullista ilmoitustaan vaille valmis puheenjohtajaehdokas.

Kiemunki ilmoitti vuodenvaihteessa kannattavansa Halla-ahoa puolueen vetäjäksi. Perussuomalaisten Tampereen paikallisosastossa on paljon muitakin halla-aholaisiksi luettuja.

Timo Soini on hallinnut perussuomalaisia suvereenisti kaksi vuosikymmentä. Hän on ollut kirjavan porukan yhdistävä tekijä.

Nyt herää vahva epäily, että Soini yrittää hankalassa tilanteessa hallita hajottamalla. Se ei taida olla hänen ydinosaamisaluettaan.

Perussuomalaisten huima matka puolueena voi hyvinkin tulla tiensä päähän varsin pian tällä tavalla. Siitä ei Suomelle koidu kohtuutonta menetystä, mutta jos hajoamisen seurauksena maahan etabloituu yltiönationalistinen tai avoimen rasistinen populistiliike, ollaan menty ojasta allikon yli suoraan syvälle suohon.


Lue myös nämä


Kommentit (1)

  • Erkki Tamminen, Valkeakoski

    Mielestäni Timo Soini on tällä hetkellä suurin ongelma ja rasite puolueessa. Kun katsoo Ps:n ohjelmia muutaman vuoden ajalta niin Soini on toiminut täysin niitä vastaan. Nyt 2 vuotta useaan kertaan.
    Lisäksi häneltä on tullut jos jonkinlaisia aivopieruja veneverosta alkaen. Terhi Kiemunki ja Teuvo Hakkarainen sekä Sebastian Tynkkynen ovat puhtaita kuin pulmuset Soiniin verrattuna.
    Tämä tulee näkymään kunta ja maakuntavaaleissa se on varma.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio