Tietokapitalismi saa uudet suitset

Pääkirjoitus: EU:n uudesta tietosuoja-asetuksesta tulee globaalisti tärkein uuden kapitalismin sääntelytyökalu. Se antaa myös uusia bisnesmahdollisuuksia.

SHAWN THEW / EPA
Tietokapitalismi saa uudet suitset

Facebookin johtajaa Mark Zuckerbergia grillattiin huhtikuussa Yhdysvaltain kongressin kuulemisissa. Toukokuussa Facebook joutuu mukautumaan EU:n tietosuoja-asetukseen.

Harvardin yliopiston liiketalouden professori Shoshana Zuboff lanseeraa syyskuussa ilmestyvässä kirjassaan hyytävän käsitteen: surveillance capitalism, valvontakapitalismi. Käsite on jo otettu käyttöön Facebookin Cambridge Analytica -skandaalin puimisessa.

Valvontakapitalismi tarkoittaa liiketoimintaa, joka tekee rahaa ihmisistä jäävillä digitaalisilla jäljillä. Se pitää sisällään Facebookin, Googlen, Amazonin, Instagrammin, WhatsAppin, puhelinoperaattorit, kauppojen kanta-asiakasohjelmat – käytännössä kaiken ihmisten arjen valinnoista ja käyttäytymisestä koottuun tietoon perustuvan liiketoiminnan.

Tämä kaikki on suhteellisen uutta liiketoimintaa. Sen valtiollinen sääntely on tähän asti ollut vähintäänkin kirjavaa. Valvontakapitalismin jättiläiset itsekin ovat sitä mieltä, että jotenkin alan pelisääntöjä olisi hyvä selkiyttää. Facebookin perustaja ja johtaja Mark Zuckerberg on Yhdysvaltain kongressin kuulemisissa jopa sanonut, että hänen bisnestään todella olisi syytä vähän säännellä.

Toukokuun 25. päivä Zuckerbergin toive toteutuu Euroopassa, mutta ilman tuota "vähän"-sanaa.

EU:n uusi tietosuoja-asetus todennäköisesti näyttäytyy historiassa kaikkien tärkeimpänä EU:n säätämänä asiana, heti ilmastonmuutosta jarruttavien säädösten jälkeen. EU:n tietosuoja-asetus pakottaa valvontakapitalismin jättiyritykset melko kattavaan avoimuuteen siitä, millaista tietoa ne ihmisistä ovat algoritmeillään keränneet ja mihin tietoja käytetään.

Mikä tärkeintä, ihmisiltä pitää kysyä tietojen keräämiseen lupa. Siksi Facebookin ja Instragramin käyttäjät ovat viime päivinä sovellusta avatessaan saaneet eteensä pitkiä selvityksiä ja lupakyselyitä sovelluksen tietojenkeruusta ja -käytöstä.

Facebook, Amazon ja Google ovat amerikkalaisyrityksiä, mutta niiden on pakko olla varpaillaan EU:n tietosuoja-asetuksen kanssa.

Jos esimerkiksi Facebookille määrättäisiin asetuksen rikkomisen suurin sakko, 4 prosenttia yhtiön liikevaihdosta, se tarkoittaisi Facebookille tällä hetkellä yli 425 miljoonan euron sakkoja. Näin iso sakko kirpaisee isointakin yritystä.

Oli kyse valvontakapitalismista, tai lievemmin ilmaistuna tarkkailu- tai tietokapitalismista, mikään kapitalismin laji ei pidä sääntelystä. EU:n tietosuoja-asetus kuitenkin osaltaan myös helpottaa valvontakapitalismin liiketoimintaa ja tuo siihen uusia mahdollisuuksia.

Asetuksen mukaan ihmisellä on oikeus siirtää omat tietonsa tietojärjestelmästä toiseen. Ne on oikeus siirtää jopa suoraan toisen yrityksen tietojärjestelmään, jos se vain on teknisesti mahdollista. Tämä helpottaa esimerkiksi sosiaalisen median uusien start up -yritysten vauhtiin pääsyä.

Yritysten ei asetuksen voimaantulon jälkeen tarvitse myöskään tietosuoja-asioissa enää osoittaa kelpoisuuttaan jokaisessa EU-maassa erikseen. Riittää, että osoittaa yhden EU-maan tietosuojaviranomaiselle noudattavansa asetusta.

EU:n tietosuoja-asetus toimii mallina myös muulle maailmalla. Etenkin Yhdysvalloissa se on esimerkkinä väistämättä sielläkin lisääntyvälle valvontakapitalismin säätelylle.

Yhdysvalloissa tuskin säädetään niin kattavaa tietosuojaa kuin EU:ssa, mutta Cambridge Analytica -skandaalin jälkeen valvontakapitalismin sääntely sielläkin todennäköisesti tiukentuu.


Kommentit (3)

 • Nimetön

  EU:ssa puhutaan siitä, miten sananvapautta voi rajoittaa sosiaalisessa mediassa, kun taas USA:ssa pakotetaan julkaisemaan ne ikävätkin faktat ja mielipiteet. EU on syvällä suossa Merkelin sananvapauden tuhoamisesta. Kansa ei siis noussut isompaan kapinaan, vaikka useimmat eivät edes tajunneet mitä heiltä vietiin. Nytkin luvataan hyviä asioita, mutta lopputulos tulee todennäköisesti tässäkin olemaan EU-kansalaisten kannalta askel huonompaan suuntaan.

 • Verkostoissa löytyy

  Täällä on kaivattu kommentteja, mutta se on nyt vain sillä tavalla, että tavallinen ihminen (minä) on aivan sekaisin. Ei oikein osaa ottaa kantaa mihinkään, ainoastaan kysellä tyhmiä.

  Olen jo jonkin aikaa ihmetellyt, kun Facebook tuntuu tietävän kenelle olen lähettänyt sähköpostia. Alkaa nimittäin tulla kaveriehdotuksia: saatat tuntea tämän henkilön, pyydä kaveriksi.

  Tämä ehdotuslista onkin mielenkiintoinen, poimin sieltä vain pari esimerkkiä ihan ilman sähköposteja. Viime päivien uutuus on Markku Mantila, äskettäin Naton viestintähommiin Latviaan nimitetty. Ihmettelin tovin, mutta sitten sain selville, että hän on fb-kaverini kaverin kaveri. Mutta entä René Nyberg, mikä yhteys minulla on häneen? Sitten muistin, että olen viime aikoina lukenut netistä hänen tekemäänsä kirja-arvostelua Marjaliisa ja Seppo Hentilän teoksesta ”Saksalainen Suomi 1918”. Ajankohtaisuuden vuoksi olen klikannut arvostelun esiin useammankin kerran. Mutta tietääkö Facebook millä nettisivuilla olen käynyt? Sitten on melkoinen määrä entisiä ja nykyisiä päätoimittajia. Tietääkö Facebook, että käyn usein juuri lehtien verkkosivuilla? Minulla ei ole mitään itse henkilöitä vastaan, fiksuja miehiä kaikki, mutta ongelma onkin tämä Facebook ja sen kanavat.

  Eihän tässä tavis voi muuta kuin muistaa, että mitään arkaluontoista ei pidä laittaa verkkoon. Se voi päätyä ihan mihin tahansa. EU-määräyksistä en ymmärrä yhtään mitään.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio