Tampere saa olla tarkkana rahan kanssa

Pääkirjoitus: Tampereen kaupungin talouden perälauta jatkaa vuotamistaan, mikäli poliitikot eivät pohdi, mikä on taloudellisesti mahdollista.

Eriika Ahopelto / Aamulehti
Tampere saa olla tarkkana rahan kanssa

Tampereen ensi vuoden talousarvioita rakennetaan tilanteessa, jossa kaupungin kuluvan vuoden talous on jäämässä pahasti alijäämäiseksi.

Suomen talouden positiivinen vire heijastuu myönteisesti kuntatalouteen.

Esimerkiksi Tampereen kaupungin verotulot ovat kasvamassa kaksi prosenttia. Verorahoituksen ennustetaan toteutuvan 27,3 miljoonaa euroa budjetoitua suurempana.

Muutos on tärkeä. Ilman sitä kaupungin taloustilanne olisi vielä nykyistäkin vaikeampi.

Tampereen kaupungin talouden ja toiminnan katsaus kertoo, että kuluvan vuoden tulosennuste on 24 miljoonaa euroa alijäämäinen.

Yksioikoisen laskutavan mukaan tämä merkitsee, että jokaiselta tamperelaiselta vauvasta vaariin pitäisi napata noin sata euroa alijäämän kattamiseksi.

Alijäämä olisi tätäkin suurempi, mikäli satunnaiserät eivät kaunistaisi tilannetta. Ilman satunnaiseriä tulos retkahtaisi 33,7 miljoonaa euroa alijäämäiseksi.

Katsauksen perusteella kaupunki ei elä suu säkkiä myöten.

Vertailukelpoiset nettomenot ovat kasvamassa 2,4 prosenttia. Suurin yksittäinen tekijä on sosiaali- ja terveydenhuolto, jonka menot ovat karkaamassa jopa 37,6 miljoonaa euroa budjetoitua suuremmiksi.

Tampereen pormestariLauri Lyly (sd.) antaa ensi vuoden talousarvioehdotuksensa 23. lokakuuta.

Pormestariohjelmassa 2017–21 muistutetaan aivan oikein, että vain terve ja tasapainoinen talous turvaa palvelujen saatavuuden.

Ensi vuoden talousarviota arvioidessaan ja siitä päättäessään poliitikkojen on kyettävä noudattamaan samaan aikaan tiukkaa menoraamia ja yritettävä taata kattavat palvelut.

Yhtälö on varmasti haastava. Tai voi myös kysyä, onko se nykyisten talouslukujen valossa realistinen.

Työllisyyden paraneminen on hieno asia, ja tuo kaupungin kassaan uusia verotuloja, mutta yksin tämän varaan kaupungin talouden tasapainottamista ei kannata laskea.

Kaupungin eri toimintoja kannattaa tarkastella kriittisesti. Mikäli ei puututa palvelujen määrään ja palvelurakenteeseen, on vaikea hillitä menojen kasvua.

Päättäjien tulisi pohtia esimerkiksi opetus-, kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluiden palveluverkkoa, mutta harva kuntapäättäjä haluaa nostaa asiaa suurennuslasin alle, tietäen profiloituvansa karsijana ja kuntalaisten palvelujen heikentäjänä.

Perusopetuksessa oppilasmäärä kasvaa. Ryhmäkoon pitäminen ennallaan tietää tarvetta palkata lisää opettajia, mikä kasvattaa henkilöstömenoja.

Kotihoidon palveluun panostaminen on kaupungin linja. Se pitäisi toteuttaa hallitusti.

Kaupungin talouskatsauksessa todetaan, että kotihoidon asiakasmäärän lisääntyminen on aiheuttanut palvelutarpeen kasvun. Tämän ei pitäisi tulla päättäjille yllätyksenä. Budjetointi on kuitenkin epäonnistunut. Ikäihmisten palvelulinjan toimintamenot ovat 4,5 miljoonaa euroa suunniteltua suuremmat.

Vaikuttaa siltä, että kotihoidon kohdalla arviot syntyvistä säästöistä ovat olleet ylioptimistisia ja vastaavasti kulut on arvioitu alakanttiin.

Kaupungin talouden perälauta jatkaa vuotamistaan, mikäli poliitikot eivät palveluihin satsatessaan pysähdy pohtimaan, mikä on taloudellisesti mahdollista.

Jos menoja ei supisteta, tulisi päättäjien osoittaa mistä saadaan lisää tuloja, jotta kaupungin talous tasapainottuu.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Verotulojen kasvu ei kerro maan positiivisesta taloudesta vaan verojen korotuksista, talouden oikea jama löytyy siltäpuolelta että kuinka paikallisilla yrityksillä riittää asiakkaita veronmaksajien puolelta kaikkien verojen ja asumis & elämiskustannusten korotusten ja tuloleikkausten jälkeen.

    Kaupunki juhlii hienoa talousnäkymää, samaanaikaan kun yritysten liiketoiminta hupenee asiakkaiden kadotessa ja yhä useampia liiketiloja jää tyhjilleen, mutta herrat saavat korotukset palkkioihinsa ja sehän on suomessa pääasia!

  • Nimetön

    Menojen leikkaus on välttämätöntä, jotta voidaan laskea veroäyriä. Nykyinen kunnallisvero on aivan liian korkea.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio