Sirkuttajien talo jatkaa tyylillään

Pääkirjoitus: Ei näytä siltä, että Donald Trumpin hallinto vaihtaisi valitsemaansa Twitter-linjaa. Se on sääli Yhdysvaltain arvovallan kannalta.

Shawn Thew / EPA
Sirkuttajien talo jatkaa tyylillään

Kun Donald Trumpin mieltä painaa joku, hän harvoin jää hiljaiseksi. Presidentti tarttuu tuolloin usein kännykkäänsä ja avaa Twitterin.

Mielenrauhaansa varjeleva ihminen olisi jo aikaa sitten luopunut Donald Trumpin seuraamisesta Twitterissä. Silti presidentin tilin seuraaminen vetää puoleensa kuin kauhuelokuva. Tekee mieli peittää silmät, mutta on pakko katsoa.

Twitter on ollut Donald Trumpin viestinnällinen lempiase aina vaalikampanjasta asti, ymmärrettävistä syistä. Se antaa Trumpille mahdollisuuden puhua omalla kielellään ja tiiviillä iskulauseilla kaikille, jotka häntä päättävät seurata. Heitä on monta, noin 44 miljoonaa Trumpin omalla tilillä.

Trumpin Twitter-myllytykseen kelpaavat niin maailmanpolitiikka, media kuin oma hallinto. Pienemmät tai suuremmat Twitter-kohut seuraavat toisiaan kuin sormi kosketusnäyttöä.

Viime viikolla Trump esimerkiksi hermostutti Britannian tviittaamalla äärioikeistolaisen ryhmän videoita ja näpäyttämällä pääministeri Theresa Mayta.

Viikonloppuna Trump ajautui itse vaikeuksiin kenraali Michael Flynniä ja FBI:n ex-johtajaa James Comeyta ja Venäjä-tutkintaa koskevilla tviiteillään.

Flynn on Trumpin entinen turvallisuuspoliittinen neuvonantaja, joka sai helmikuussa potkut. Syynä oli, että Flynn valehteli varapresidentti Mike Pencelle puheistaan Venäjän suurlähettilään kanssa Trumpin siirtymähallinnon aikaan. Flynn tunnusti perjantaina valehdelleensa asiasta liittovaltion poliisille FBI:lle.

Trump reagoi tviittaamalla, että hänen täytyi erottaa kenraali Flynn, koska tämä "valehteli varapresidentille ja FBI:lle".

FBI:lle valehtelu on rikos. Viikonlopun Flynn-tviitti viittaisi siis siihen, että Trump ehkä tiesi jotain rikollista tapahtuneen, kun Flynnille annettiin potkut. Tämä taas asettaa Trumpin omat toimet uuteen valoon. Helmikuussa Flynnin potkujen syyksi mainittiin luottamus, ei rikosepäily.

Venäjä-tapausta tutkinut Comey on sanonut Trumpin kysyneen pian Flynnin erottamisen jälkeen, eikö hän voisi antaa Flynnin mennä. Comey sai potkut toukokuussa.

Viikonloppuna Trump kielsi Twitterissä pyytäneensä Comeyta lopettamaan Flynnin tutkinnan.

Jos Trump olisi tiennyt Flynnin tehneen rikoksen ja yrittänyt suojella häntä, Trump olisi syyllistynyt oikeuden häiritsemiseen ja siten rikokseen.

Pelastusta yrittävänä enkelinä paikalle saapui Trumpin asianajaja, joka sanoi kirjoittaneensa Flynniä koskevan tviitin.

Hänen mukaansa presidentti ei tiennyt FBI-valehtelusta. Asianajaja sanoi myös lopettavansa Twitter-puuhat.

Se voisi olla Trumpin hallinnossa laajemminkin viisasta. Viikonlopun tapaus nostattanee taas lisää kiinnostusta Trumpin Venäjä-sotkun tietämystä kohtaan, mutta virkarikossyytteet ja mahdollinen ero ovat yhä kaukana.

Silti on täysin käsittämätöntä, että suurvallan viestintää hoidetaan ilmeisen koordinoimattomilla Twitter-möläyksillä. Oppimiskykyisempi hallinto olisi jo laittanut itselleen suitset, mutta Trumpin hallinto – tai ainakin presidentti itse – näyttää päättäneen, että tämä tyyli pitää. Epäselvää on, mitä pitkän tähtäimen hyötyä Trump näkee ulkovaltojen tai oman hallinnon julkisessa ja vauhkossa haukkumisessa.

Ensi vuodelle lienee siis luvassa eron sijaan lisää tviitattuja hermostumisen hetkiä. Samalla muu Yhdysvallat saa katsoa voimattomana vierestä, kun kotimaan arvovalta maailmalla laskee.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Kyllä Suomikin kesti Halosta kaksi kautta. Miksei USA kestäisi kahta kautta Trumpia? Trump hoitaa vielä pääministerin virkaa ja vertailun vuoksi meillä on puolueet ovat joutuneet vaihtamaan pääministeriä moneen kertaan viime vuosina. Silti vaalien jälkeen valta on aina vaihtunut. Trump pitää vaalilupauksensa toisin kuin muualla. Onko siinä syy Trumpin jatkuvaan mollaukseen?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio