Sipilän käsittämättömiä vastauksia masentavampia ovat vain kansanedustajien puuttuvat kysymykset

Pääkirjoitus: Pääministerin epäillään puhuneen kansanedustajille muunneltua totuutta. Toinen mahdollisuus on, ettei hän osaa EU-sääntöjä. Niin tai näin, ikävä tilanne.

Kimmo Penttinen
Sipilän käsittämättömiä vastauksia masentavampia ovat vain kansanedustajien puuttuvat kysymykset

Jälleen ihmetellään, mitä ja millä tiedoilla pääministeri Juha Sipilä hallituksineen on kertonut kansanedustajille.

Aamulehti

Ehkä pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei vieläkään tiedä, miten Euroopan unioni toimii. Ainakaan hän ei ole syventynyt sen päätöksenteon yksityiskohtiin.

Tai sitten Sipilällä on vaikeuksia eksaktin totuuden puhumisessa Suomen kansaa edustavalle eduskunnalle.

Pääministeri vastaili kansanedustajien kysymyksiin sosiaali- ja terveysuudistuksen eli soten tuoreimmista kiemuroista eduskunnan kyselytunnilla viime viikon torstaina. Hän joutui selittämään muun muassa sitä, miksei hallitus ollut jo päättänyt notifioida asiaa EU-komissioon. Lausuntonsa sotesta kaksi viikkoa sitten antanut eduskunnan perustuslakivaliokunta piti notifiointia välttämättömänä.

Notifikaatio on ennakoiva toimenpide, jolla unionin jäsenmaa, kuten Suomi, voi varmistaa komissiolta, että sen suunnittelema laki sopii yhteen EU-sääntöjen kanssa. EU on tarkka siitä, kuinka paljon ja millä tavalla julkinen valta voi tukea yrityksiä, joiden on tarkoitus kilpailla keskenään vapaasti, olivat ne sitten yksityisiä tai julkisesti omistettuja. Se, että maakunnallinen palvelutuottaja ei voi mennä konkurssiin, voi olla soten tapauksessa kilpailurajoitus ja siksi myös peruste notifikaatiolle.

Sipilän selitys eduskunnassa oli tämä:

"Olemme myöskin olleet virkamiestasolla yhteydessä komissioon, ja komissiosta on virkamiestasolla kerrottu, että he eivät ota tätä asiaa käsittelyyn, että älkää jättäkö hakemusta."

Helsingin Sanomat perkasi asiaa ja tuli (14.6.) siihen tulokseen, ettei komissiosta ole voitu vastata pääministerin kuvaamalla tavalla kysymykseen notifioinnin järkevyydestä. Komission pyhä lähtökohta on, että jokainen sille toimitettu notifikaatio käsitellään. Olisi epäloogista, että komissiosta toppuuteltaisiin tällaisessa tapauksessa.

Suomalaiset kansanedustajatkaan eivät selvästi ole riittävästi perillä EU-juridiikasta. Sipilän viimeviikkoinen vastaus olisi huutanut peräänsä jatkokysymyksiä: Kuka suomalainen viranomainen kysyi asiaa komission virkailijoilta? Keneltä kysyttiin? Miksi asiassa, joka on laillisuuden valvontaa, yritetään käyttää epävirallisia kanavia?

HS:n mukaan hallitus yritti käyttää myös poliittisia kontakteja. Perhe- ja peruspalveluministeri, Sipilän puoluetoveri Annika Saarikko yritti viime syksynä päästä EU:n kilpailukomissaarin Margrethe Vestagerin puheille varmistaakseen komission tuen Suomen sote-uudistussuunnitelmille.

Luvalla sanoen, Saarikko toimi vähän kuin jalkapallojoukkueen valmentaja, joka pyrkii ennen kisoja erotuomarien päällikön puheille keskustelemaan siitä, millä tarkkuudella taklaukset vihelletään tulevissa otteluissa.

EU:ssa komissio on toki poliittinen elin, mutta sen toimiin kuuluu myös laillisuusvalvontaa, jossa lopullinen ratkaisuvalta on tuomioistuimella. Etenkin komission kilpailupääosasto on oikeastaan enemmän juridinen kuin poliittinen virkakone.

Suomi on siis hakenut tukea talouskasvua edistäville päätöksille päättäjiltä, joiden tehtävä on pitää huolta kuluttajan edusta – esimerkiksi estämällä vääränlainen valtiontuki yrityksille.

Suomella on maine sääntöjä noudattavana maana. Tässä tapauksessa Sipilän hallitus joko yrittää taivutella sääntöjä mieleisekseen ja puhuu sen takia muunneltua totuutta – tai sitten se ei yksinkertaisesti ymmärrä sääntöjä.

On vaikea sanoa, kumpi vaihtoehtoisista tulkinnoista on lopulta huolestuttavampi.


Lue myös nämä


Kommentit (9)

 • Nimetön

  ”Sinä et nyt tunnu ymmärtävän että yhden virkamiehen epävirallinen kommentti EI ole alkuunkaan sama kuin notifikaatio komissiolle johon ei ole saatu vastausta kun sitä ei ole edes viety EU:in, comprende?”

  Kyllä ne on samat virkamiehet, jotka sitten käsittelevät mahdollisen notifikaationkin JOS sellaista jostain sote-asiasta tarvitsee EUlle tehdä.

  Se on sama kun jos olet rakentamassa niin kannattaa sitä kysyä rakennusvalvonnalta miten täytät rakennusluvan ehdot jos sinulla on epäselviä kysymyksiä. Ei rakennusvalvontakaan halua käsitellä kymmeniä vajavaisia hakemuksia vaan haluaa, että rakentaja selvittää omat resurssinsa ja ratkaisunsa ennen lopullisen luvan jättöä.

  Tämä nyt vain on Suomen tehtävä.

 • Nimetön

  Hetemäen tänään antaman lausunnon perusteella ei Sipilä valehdellut. Kun tälläisiä valehtelusyytöksiä esitetään on syytä olla varma asiasta ettei syyllisty itse vihapuheeseen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio