Siirtyykö Suomi ajassa kohti Eurooppaa?

Pääkirjoitus: Suomi pohtii aikavyöhykkeen vaihtamista Keski-Eurooppaan ja lomien alun siirtämistä muun Euroopan malliin. Idea on kannatettava.

OUTI TORVINEN / Alman arkisto
Siirtyykö Suomi ajassa kohti Eurooppaa?

Kaunis on suomalainen kesäyö. Niitä odotellessa.

Kesä- ja talviaikaa koskeva kellovenkoilu herättää aina keskustelua. Moni tahtoisi eroon kesäajasta, ja tutkijatkin pitävät kellojen siirtelyä terveydelle haitallisena. Kesäajasta luopumisesta on tehty myös eduskuntaan asti päätynyt kansalaisaloite.

Suomi ajaa Euroopan unionissa kesäaikajärjestelystä luopumista. Yksipuolisesti Suomi ei voi päättää luopua kesäajasta, sillä kesäajasta on päätetty EU-direktiivillä.

Muita EU-maita Suomen hanke ei ole suuresti innostanut. EU-parlamentissa esitys luopua kesäaikaan siirtymisestä kaatui torstaina. Lohdutuksena mepit päättivät vaatia komissiota selvittämään, miten kesäajasta luopuminen vaikuttaisi.

Jotta kesäaikaan siirtymisestä voitaisiin luopua, pitäisi komissiolta tulla esitys asiassa. Ihan hetkeen se ei taida siis tapahtua.

Suomelle nopeampi keino aikavaihdosten luomaan tuskaan olisi vaihtaa kokonaan aikavyöhykettä Länsi-Euroopan aikaan eli tunti taaksepäin.

Aikavyöhyke nimittäin on EU-maissa kansallinen valinta. Asian on nostanut esiin myös kelloasiaa edistävä liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.).

Berner pitää tärkeänä, että Euroopassa tehdään yksi yhteinen päätös aikasiirtelyistä. Yhteinen päätös on varsin olennainen Euroopan liikenteen sujuvuuden kannalta.

Esimerkiksi Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Timo Partonen kannattaa siirtymää Keski-Euroopan aikaan terveyssyistä. Partosen mukaan ihmisen sisäinen kello tarvitsee valoisia aamuja toimiakseen oikein. Keski-Euroopan aika toisi aamuihin lisää valoa. (HS 5.2.)

Kesäajan pitämisen puolesta liputtavat ovat huolissaan iltavalon vähentymisestä. Keski-Euroopan aikaan siirtyminen veisi tämän edun ja kesällä aurinko nousisi aiemmin.

Valitettavasti kelloja siirtelemällä Suomen kaamos ei tietenkään lopu tai kesän valo pitene. Kyse on siitä, onko enemmän pimeää illalla vai aamulla. Päädyttiinpä tulevaisuudessa ehkä mihin aikaan hyvänsä, olennaista on se, ettei ihmisten rytmiä ei sotketa suotta kelloa siirtelemällä.

Sen sijaan paljon iloa voisi olla saatavilla, jos koulujen kesälomien alkua siirrettäisiin kahdella viikolla. Ruotsinkielinen rehtoreiden yhdistys teki aiheesta juuri kansalaisaloitteen. Tampere on pormestari Lauri Lylyn (sd.) suulla jo tarjoutunut hankkeen kokeilukaupungiksi.

Aloitetta perustellaan Suomen usein kylmällä ja sateisella alkukesällä sekä sillä, että lukuvuosien synkronointi Euroopassa mahdollistaisi nuorten paremman osallistumisen erilaisiin kansainvälisiin kesätapahtumiin. Muualla Euroopassa lukuvuosi päättyy yleisesti myöhemmin kuin Suomessa.

Kun kouluihin palattaisiin vasta elokuun lopussa, pitkä syyslukukausikin tuntuisi lyhyemmältä, rehtorit perustelevat.

Hankkeessa olisi muitakin hyötyjä, sillä se siirtäisi lomailukiinnostusta yleisesti enemmän kohti elokuuta. Näin suomalaiset matkailuyritykset innostuisivat jatkamaan kesää nykyistä pidempään, mikä ehkä toisi eurooppalaisia lomailijoita Suomeen nykyistä useammin.

Samalla myös suomalaisten kesä jatkuisi pidempään. On älytöntä antaa pitkälle ja pimeälle syksylle henkinen valta jo elokuussa.


Kommentit (13)

  • Mussuttaja

    ”Aloitetta perustellaan Suomen usein kylmällä ja sateisella alkukesällä.”
    Entäs sitten kun tulee se vuosi kun toukokuussa on kesän ainoat helteet ja pari viikkoa lämpötila yli 30 astetta. Kuinka lapset jaksavat istua silloin koulun penkillä kun rannoilla olisi paljon mukavampaa. Turhaa vouhotusta. Nykyinen lomajärjestelmä on ihan hyvä ja toimiva. Kesäajasta voisi kyllä luopua!

  • akateeminen tampereelta

    >>> Kesäajan pitämisen puolesta liputtavat ovat huolissaan iltavalon vähentymisestä. [… Valitettavasti kelloja siirtelemällä Suomen kaamos ei tietenkään lopu tai kesän valo pitene. Kyse on siitä, onko enemmän pimeää illalla vai aamulla.

    Ehdottomasti enemmän valoa iltapäiviin ja iltoihin! Eli jos kellojen siirtelystä lopulta luovutaan, niin säilytetään nykyinen kesäaika! Valoisalla ajalla töiden jälkeen tekee paljon enemmän kuin valoisalla ajalla ennen töitä. Syksyllä kellonsiirtojen jälkeen oma ulkoliikunta on usein loppunut kuin veitsellä leikaten, eikä se ole lämpötila- vaan valoisuuskysymys. Jos pidettäisiin kesäaika läpi vuoden, niin vuodessa olisi melkein kaksi kuukautta enemmän valoisaa, ulkoliikuntaan kannustavaa aikaa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio