Saunakulttuuri tuhon tiellä

Kronikka: Saunomisesta puhutaan enemmän kuin koskaan, mutta saunominen vähenee. Uusiin taloihin ei rakenneta saunoja. Tärkeitä päätöksiä ei sovita herrasaunoissa.

ERIIKA AHOPELTO
Saunakulttuuri tuhon tiellä
Jouko Jokinen

Kiuas sihahtaa. Lämpö kietoo miehen lauteilla pehmeään hyvään oloon. Otsalta tippuu hikeä, lihakset rentoutuvat, ajatus kulkee omiaan. Silmät kiinni ja rauha.

Katoavaa kansanperinnettä.

Saunomisen kultakausi vaipuu unholaan kuin suomalaisen kestävyysjuoksun kunnia. Merkit ovat vastaansanomattomat.

Vielä 1990-luvulla ja 2000-luvun alussa lähes jokaiseen uuteen asuntoon rakennettiin sauna. Nyt vähemmän kuin joka toiseen. Uuteen kerrostaloon ei välttämättä rakenneta edes yhteistä talosaunaa.

Kun grynderi kysyy nuorelta parilta, vaatehuone vai sauna, vastaus on vaatehuone. Nuoret aikuiset eivät kaipaa löylyhuonetta.

Vanhemmissa kerros- ja rivitaloasunnoissa moni sauna on muuttunut varastoksi tai saunaa käytetään lähinnä sienien ja vaatteitten kuivaamiseen. Jopa pelastusviranomaiset ovat huolestuneita kehityksestä.

Pekka Lydman
Savusaunan räppänästä leijaileva savu on muuttumatonta kansallista muistia satojen vuosien takaa. Saunakulttuuri saattaa heiketä nopeasti.

Savusaunan räppänästä leijaileva savu on muuttumatonta kansallista muistia satojen vuosien takaa. Saunakulttuuri saattaa heiketä nopeasti.

Vanhoina hyvinä aikoina tärkeät asiat päätettiin miesten kesken saunassa. Nyt eivät enää edes firmojen koulutustilaisuudet pääty saunomiseen ja yhteiseen konsulttihiestä puhdistautumiseen. Yritysten pääkonttoreihin ei enää rakenneta hulppeita saunatiloja. Vanhatkin edustussaunat ovat käyttämättömiä.

Perinteisen kesämökkeilyn suosio heikkenee. Suomen vesistöjen rannoilla lahoaa jo tuhansia lautamökkejä, joiden saunankiukaat ruostuvat käyttämättömyyttä. Ihan äsken suvun mökkisauna edusti suurinta mahdollista nautintoa: saunaan – uimaan – saunaan – uimaan...

EU:n pienhiukkasdirektiivi on pieni uhka verrattuna kansan saunatottumusten muutokseen.

Saunoista puhutaan enemmän kuin koskaan. Tampereen Laukontorille suunnitellaan saunaa. Helsingin Hernesaaren julkkissauna Löyly on alati otsikoissa. Yritin sinne kerran. Olisin saanut vuoron varsin pienen kapasiteetin saunaan aikaisintaan seuraavana päivänä. Erilaisia kulttuuri- ja pop up -saunoja syntyy, niistä kirjoitetaan paljon, mutta ne ovat osa saunomisen kuolinkorahtelua.

Kun hipsterit omivat kansalta jonkin asian, pitää huolestua. Hipsteri on siis huolitellun huolimattomasti pukeutunut henkilö, joka asuu – tai haluaisi asua – Helsingin Punavuoressa tai Käpylässä, ajaa polkupyörällä, syö kasvisruokaa, on mielestään avarakatseinen, mutta paheksuu somessa monenlaisia asioita, arvostaa monikulttuurisuutta ja kulttuuria, vaikka ei juurikaan käy teatterissa tai lue kirjoja. Hipsterin taivas on Helsingin Suvilahden Flow-festivaali. Hipsterit hallitsevat etelän mediaa.

Hipsteriys on söpöä, mutta se on vaara saunomiselle(kin). Hipsteri sanoo nyt, että sauna on elävä osa kaupunkikulttuuria. Kunpa olisi!

Helsingissä on edelleen vain kolme todellista yleistä saunaa (Hermanni, Arla, Kotiharju), Tampereella yksi (Rajaportti). Väkeä mahtuisi enemmänkin. Samaan aikaan kotisaunominen vähenee.

Saunomisen alamäellä on dramaattiset vaikutukset.

Olen pari viikkoa miettinyt, miksi Suomeen ei enää synny vauvoja. Suomen syntyvyys on laskenut kuusi vuotta. Tänä vuonna saatetaan jäädä jopa alle 50 000 vauvan. Alhaisin luku sitten nälkävuosien (1868).

Sodan jälkeen Suomessa syntyi jopa 100 000 lasta vuodessa.

Johtopäätös on kirkas. Saunakulttuuri kukoisti jälleenrakentamisen Suomessa. Kaupungeissa joka korttelissa oli yleinen sauna. Maalla kaikissa taloissa oli sauna.

Mitä lauantaina tehtiin saunan jälkeen? Vauvoja!

Mitä nuoret parit tekevät nyt lauantaisin somen jälkeen? Somettavat.

Kirjoittaja on Aamulehden vastaava päätoimittaja.

Muokattu 23.7. klo 14.29: korjattu Flow-festivaalin tapahtumapaikka.


Kommentit (39)

 • Nimetön

  Jos teillä Tampereella saunakulttuuri ei kukoista, niin turha kai sitä on helsinkiläisiä asiasta parjata? Kiitos vaan kysymästä, meillä on Helsingissä aina vaan uusia saunoja, joissa käy varsin monenlaisia ihmisiä nauttimassa! Saunakulttuuri voi täällä erinomaisesti, tervetuloa kyräilyn sijaan tänne saunomaan!

 • Stadilainen vaari

  Olen Jokisen kanssa jokseenkin erimieltä stadin saunakulttuurista ja mihin saunakulttuuri on menossa.
  Stadiin on viime vuosina rakennettu ja on rakenteilla enemmän julkisia saunoja, kuin minun elinaikanani. Myös vanhoista julkisista saunoista on pidetty hyvää huolta ja rohkeat yrittäjät pitäneet niitä hengissä. Saunakulttuuri muuttuu, onneksi.
  Olen myös tyytyväinen, ettei yritysmaailmassa päätöksiä tehdä enää jurrissa saunoissa. Se tapa voisi olla hyvinkin epämiellyttyvä esim. naispäättäjille.
  Uusiin kerrostaloihin rakennetaan nimenomaan parempia ja laadukkaampia saunoja, muttei joka asuntoon, vaan taloyhtiöiden yhteiskäyttöön. Itse asun 70-luvulla rakennetussa kerrostalossa, jossa uima-allas ja neljä saunaa, jotka ovat kovassa käytössä.
  Stadissa asututaan nytkin jo ahtaasti, joten vaatekaappi on hyvä vaihtoehto, pienelle kopille, jota saunaksi kutsutaan.
  Ehkä Jokisen kirjoitus oli tehty kieli vyönalla. Omat lapseni ovat ikähaarukassa 22-34 ja ovat tehneet jo neljä lastenlasta minulle ja vaimolleni. Käsittääkseni heidän seksielämänsä toimii somesta huolimatta.
  Eilen perjantaina saimme vaimoni kanssa hoitaa 4kk lapsenlasta, sen ajan kun hänen vanhempansa halusivat mennä saunaan.
  Lopuksi totean, että saunakulttuuri on muuttumassa ja parempaan suuntaan. Aikomukseni on jatkossakin syödä mustaamakkaraa, vaikka sen juuret taitaa olla Mansessa.😂

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio