Perhevapaauudistuksessa on kyse myös miesten ja lasten oikeudesta

Pääkirjoitus: Koska naisen oikeus rapauttaa työuransa kotihoidontuella on keskustalle pyhä, isän ei anneta vieläkään nousta tasa-arvoiseksi vanhemmaksi.

Emil Bobyrev / Aamulehden arkisto
Perhevapaauudistuksessa on kyse myös miesten ja lasten oikeudesta

Vauvat ovat sillä tavalla tasa-arvoisia, että ne tykkäävät sekä iseistä että äideistä. Hallituksesta ei juuri nyt voi sanoa samaa.

Isä-parat. Koska keskustalle näyttää iskeneen eduskuntavaalikauhu, perhevapaajärjestelmän uudistaminen ei onnistu. Näin isille merkitty osuus vanhempainvapaista ei vieläkään pitene.

On oikeastaan häkellyttävää, että politiikassa äiti edelleen ilmeisesti nähdään lapsen luontaisena ja pääasiallisena (koti-)hoitajana tai lapsi yhden vanhemman vastuuprojektina. Sitä hän ei tietenkään ole, minkä modernit vanhemmat tietävätkin.

Suomalainen perhevapaajärjestelmä kuitenkin tukee varsin toisenlaista käsitystä vanhemmuudesta.

Hallituksen perhevapaauudistus karahti lopullisesti kiville maanantaina. Viralliseksi ongelmaksi hankkeen kaataneen keskustan mukaan muotoutuivat kustannukset ja vähäiseksi jäävät hyödyt.

Todellinen ongelma lienee keskustalaisten ja sinisten Timo Soinin hellimä kotihoidontuki ja keskustan gallup-luvut. Laskevan kannatuksen kanssa kamppaileva pääministeripuolue tuskin haluaa selitellä eduskuntavaalien lähestyessä, miksi se suostui nakertamaan kotihoidontukea. Tarkkoja tietoja hylätystä mallista ei ole, mutta se olisi ilmeisesti pienentänyt kotihoidontukea loppupäästä.

Kotihoidontuki on yksi olennainen tasa-arvokysymys, sillä se on leimallisesti naisten käyttämä tuki.

Perhevapaauudistukselle on monta perustetta, joista yksi on työllisyysasteen nostaminen. On hiukan ironista, että hallitus haluaa pakottaa milloin milläkin kepillä työttömiä pois kotoa. Kotihoidontukeen ei kuitenkaan saisi koskea, vaikka sen pitkä käyttö saattaa tehdä vakavaa hallaa naisen uralle ja tulevalle työllistymiselle.

Pitkä kotiin jääminen kotihoidon tuella on uhka nimenomaan naisten urakehitykselle. Tukea käyttävät Kelan mukaan eniten maahanmuuttajat ja heikoimmassa työmarkkina-asemassa olevat naiset – siis he, joiden erityisesti kannattaisi keskittyä parantamaan asemaansa työelämässä.

Esimerkiksi lapsi- ja perhejärjestöt ovat puhuneet uudistuksessa joustavuuden puolesta. Perhevapaissa ja työelämässä laajemmin onkin tärkeää, että järjestelmä taipuu tukemaan erilaisia elämäntilanteita ja perheitä esimerkiksi osa-aikaisuuksien ja vapaiden tai tukien siirtojen myötä.

Joskus perheelle ja lapselle parasta voi olla mahdollisuus vanhempien osa-aikaiseen työhön tai tuki siihen, että lasta hoitaakin muutaman kuukauden ajan vaikkapa isovanhempi. Tärkeää on muistaa myös yhden vanhemman perheitä.

Totta on toki se, että arkipalikoita pyöriteltäessä vanhempien tuloeroilla on väliä. Jos toinen ansaitsee merkittävästi enemmän kuin toinen, tuntuu luontevalta pitää suurempituloisen täysi palkka. Kysyä kuitenkin voi, moniko suunnilleen saman verran tienaava pariskunta tosissaan laskee talousvaikutuksia.

Perheiden valinnoissa on osin kyse myös tavoista, toiveista ja tottumuksista, jotka muuttuvat verraten hitaasti. Jos yhteiskuntaa halutaan kehittää johonkin suuntaan, on sitä lainsäädännöllä ohjattava ja houkuteltava sinne.

Kelan mukaan jokainen isien oikeuksia parantanut perhevapaauudistus on lisännyt isien vapaiden käyttöä. Porkkana on siis ainakin toiminut – toki isien osuus perhevapaiden käytöstä on yhä pieni.

Poliittisten päättäjien ei pidä unohtaa syvempien yhteiskunnallisten asennemuutosten tukemista. Vanhempia ollaan alusta loppuun tasavertaisesti. Se on myös lapsen etu, ja sitä ajatusta kannattaa tukea.


Kommentit (5)

 • Uudelleenkasvatusta

  Elämä on karnevaali, jossa kaikki kääntyy nurin. Opin lapsena 50-luvulla, että itänaapurissa Neuvostoliitossa, jonka kanssa juuri olimme sotineet, lapset otetaan yhteiskunnan kasvatettaviksi ja äidit pistetään töihin. Nyt voi vain hieraista silmiään: meillä kokoomus ajaa samaa asiaa kuin muinaiset kommunistit!

  Isä töissä ja äiti kotona lapsia hoitamassa on auttamattomasti vanhentunut malli. Vanhaa mallia voidaan toki käyttää, vaikka se ei olekaan toivottavaa vaan ”häkellyttävää”, jos isän palkka riittää ilman tukia. Hiukan eroa sentään kokoomuksella ja komentotaloudella. Valinnanvapaus?!

  Pääkirjoitus henkii yhteiskunnallista ”uudelleenkasvatusta”, mikä sekin on lapsena oppimani neuvostoliittolainen tapa. Tänään on tuhkakeskiviikko, katolisessa ajanlaskussa karnevaali on päättynyt ja laskeudutaan paastoon. Meillä luterilaisessa (tai uskonnottomassa) maassa jatketaan, jos ei nyt ihan sambakarnevaaleja, niin ainakin kohti eduskuntavaaleja mennään ja kirjoitusten poljento on sen mukainen.

 • Nimetön

  Kummastuttaa, miksi lapsen hoitaminen kotihoidontuella rapauttaa vain naisen urakehityksen? Sama vaikutus kai sillä pitäisi miehellekin olla? Kotihoidontuella lastaan hoitava nainen on työmarkkinoita pakoileva vähä-älykkö, mutta vastaavan valinnan tehnyt mies ylivertainen arjen sankari? Jo nyt isälläkin on täysi vapaus hoitaa lastaan kolmen kuukauden ikäisestä kolmevuotiaaksi asti saaden samaa kotihoidontukea. Tätä ei mikään laki estä tälläkään hetkellä.

  Vaikuttaa siltä, että halutaan nyt hieman tahallaan ymmärtää väärin. Ei kai ole tasa-arvoisempaa pakottaa isiä hoitovapaalle äitien sijasta, jos heillä jo nyt on siihen täydet mahdollisuudet. Tuloerot ovat nykyään yhä arkipäivää. Luulenpa myös, että aika vähissä ovat ne maahanmuuttajaperheet joiden isä jää tuosta vaan muutamaksi vuodeksi kotiin lasten kanssa ja kouluttamaton, kielitaidoton vaimo työllistyy palkalla, jolla elättää monilapsisen perheen vanhempineen. Nykyään tuntuu, että Aamulehden käsitys tasa-arvosta on hyvin asenteellinen, vaikka ette sitä ehkä itse haluakaan nähdä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio