Pelon, toivon ja huomion kierre – elokuva lähes 70 vuoden takaa ennusti aikamme luola- ja pelastusdraamat

Pääkirjoitus: Thaimaan pelastusoperaatio kerää ymmärrettävästi maailman huomion. Välimereen hukkuvien pelastamiseksi voisimme tehdäkin jotain.

Ropi / Zuma wire
Pelon, toivon ja huomion kierre – elokuva lähes 70 vuoden takaa ennusti aikamme luola- ja pelastusdraamat

Tälläkin kumiveneellä Eurooppaan yrittäneet lapset ja aikuiset jäivät vaille maailman huomiota. Välimereen arvioidaan hukkuneen tänäkin vuonna toista tuhatta siirtolaista.

Luolaan, kaivokseen tai vastaavaan loukkuun jääminen on painajaismainen kokemus. Se on siksi myös yleisön kiinnostuksen perässä juoksevan livemedian "ihannetarina".

Sen tiesi jo Billy Wilder, joka ohjasi vuonna 1951 profeetallisen elokuvan Ace in the Hole (Tuhansien silmien edessä).

Wilderin teos kertoi reportterista, joka rahan ja aina uusien uutisvoittojen toivossa tahallaan pitkitti luolaan jumiin jääneen miehen pelastamista pikkukaupungissa.

Elokuvan konsepti näytti tulevan todeksi ensimmäisen kerran vuonna 1987. Puolitoistavuotias Jessica McClure putosi hylättyyn kaivoon Texasissa. Nouseva uutiskanava CNN teki sitä seuranneesta 58 tuntia kestäneestä pelastusoperaatiosta valtakunnallisen spektaakkelin. Silloinen presidentti Ronald Reagan nimesi Jessican "koko Amerikan kummilapseksi".

Vuonna 2010 seurasimme Chilen kaivosdraamaa elokuusta lokakuuhun. Nyt maailma on katsellut, kuunnellut ja lukenut henkeään pidättäen thaimaalaisten jalkapallopoikien pelastusoperaatiota vedellä täyttyvän luolan uumenista.

Voimme vain toivoa, että kaikki kilometrien matkan taakse jumiin jääneet lapset ja heidän nuori valmentajansa saadaan kunnossa ulos painajaisestaan.

Avainsanat tässä ovat "voimme vain toivoa". Äärimmäisen harva meistä pystyy tekemään mitään konkreettista pelastustoimien edistämiseksi. Poikien elämä on harjaantuneiden sukeltajien ja muiden pelastamiseen osallistuvien käsissä.

Jalkapallojuniorien tarinan seuraaminen uhkaa muuttua tositelevisioon rinnastuvaksi ja erisuuntaisia tunteita nostattavaksi ajanvietedraamaksi.

Medialle se on jopa huolestuttavan houkuttava seuranta-aihe. Tapahtumia ei pysty ennakoimaan. Joka päivä tuo uusia uutisia. Ja olivat uutiset hyviä ja helpottavia tai sydäntäsärkevän surullisia, ne kerrotaan mahdollisimman yksityiskohtaisesti.

Sitä tiedostusvälineiltä odotetaan. Sillä media pysyy olemassa.

Samaan aikaan meitä lähempänäkin koetaan hätätilanteita, joihin voisimme jopa vaikuttaa joltain pieneltä osaltamme.

Välimerellä seilaa siirtolaisia kuljettavia huteria kalastusaluksia ja kumiveneitä. Mutta mereen on jo hukkunut niin monta ihmistä, että yleistä kiinnostusta Eurooppaan yrittävien kohtaloon on paljon haastavampaa synnyttää kuin Thaimaan luolatarinaan.

Miten voimme vaikuttaa Välimeren humanitaariseen painajaiseen? Vaikka vain painostamalla poliitikkoja perehtymään asiaan sekä pitämään huolta siitä, ettei siirtolaisten elämää uhrata populistisen rajat kiinni -politikoinnin alttarille.

Maahanmuutosta ja sen hillitsemisestä esimerkiksi kehitysyhteistyöllä toki on syytä keskustella, mutta samalla on kannettava vastuu välittömästi uhkaavista katastrofeista. Nyt siihen on jopa viime vuosia parempi mahdollisuus. Turvapaikkaa hakevien määrä on pienentynyt huomattavasti kesän 2015 huippuhetkistä.

Median ei pidä jättää Thaimaan draaman tapaisia uutisia raportoimatta. Yleisöllä on silti oikeus päästä asettamaan asioita mittasuhteisiin.

Kaikilla on hyvä syy miettiä tätä: miksi loukkuun jääneen pelastamisoperaatio on niin järisyttävän suuri uutinen, mutta kun myöhemmin yritetään kertoa esimerkiksi siitä, millaisten traumojen ja elämänvaikeuksien kanssa pelastetut joutuvat vuosia myöhemminkin taistelemaan, ei klikkejä enää kerrykään samaan tahtiin.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Miten voimme vaikuttaa Välimeren humanitaariseen painajaiseen? Vaikka vain painostamalla poliitikkoja perehtymään asiaan sekä pitämään huolta siitä, ettei siirtolaisten elämää uhrata populistisen rajat kiinni -politikoinnin alttarille.

    Italia on tiedottanut että 93 prosenttia siirtolaisista valehtelee tietonsa. Ovatko he avun tarpeessa vai tulevatko he elintasopakolaisiksi. Hyvillä porkkanoilla on kiva elää. Päätoimittajan kanta on jo vanhastaan tuttu joten ei siinä mitään uutta kunhan löytää jostain maksumiehen näihin miljardin maahanmuuttokuluihin

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio