Paikka ja suunta ovat osa patsasta, niin hyvässä kuin pahassa

Jälkikirjoitus: Valkoisen kenraalin asussa kuvattu

Tamperelaiset eivät olisi tamperelaisia, jos he eivät saisi aikaan ikuista vääntöä patsaistaan. Ja muistakin merkkiteoksista, kuten aikoinaan Hugo Simbergin freskoista Johanneksen kirkossa. Ne pelastuivat päätöksenteossa yhden äänen turvin ylimaalaamiselta.

Työväenmuseo Werstaan museonjohtaja Kalle Kallio avasi uusimman keskustelun ehdottamalla Hämeenpuistossa seisovan Vapaudenpatsaan rintamasuunnan kääntämistä. Siihen aukeaa tilaisuus, kun Viktor Janssonin teosta on joka tapauksessa siirrettävä raitiotien rakentamisen takia.

Se, että patsas osoittaa kohti Työväentaloa, oli aikoinaan provokaatio. Tänään siitä ei tarvitse välittää. Enemmänkin historian ymmärtämisen kannalta on hyvä, jos asento pysyy.

Valkoisen kenraalin asussa kuvattu Mannerheim saa luvan pysyä Leinolassa, poissa keskustasta. Vapaudenpatsas olkoon suunnassaan. Paikka on osa patsasta, tasapuolisesti.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio