Pääkirjoitus: Perustulokokeilun toteutus ei tyydytä

Mika Kanerva
Pääkirjoitus: Perustulokokeilun toteutus ei tyydytä

Björn Wahlroos puhui syyskuun alussa Tampereen yliopiston johtajuussymposiumin Tulevaisuus- ja innovaatioareenalla.

Yksi Juha Sipilän hallituksen kärkihankkeista, perustulokokeilu, on jälleen ottanut muutaman harppauksen kohti maalia. Lakiesitys perustulokokeilusta lähti elokuun lopussa lausuntokierrokselle. Esityksessä ehdotetaan, että Suomessa toteutettaisiin perustulokokeilu vuosina 2017 ja 2018. Toteuttamisesta vastaisi Kela, ja tavoitteena on selvittää, edistääkö perustulo työllistymistä.

Perustulo nauttii ideana yllättävänkin laajaa poliittista kannatusta. Yhtenä viimeisimmistä sen kannattajien joukkoon on liittynyt finanssivaikuttaja Björn Wahlroos.

Wahlroos puhui viime viikolla Suomen Liikemiesyhdistyksen juhlassa ja otti voimakkaasti kantaa perustulon puolesta. Wahlroos ajattelee, että perustulo voi purkaa kannustinloukkuja, ja se voi muodostua jopa Suomen ainoaksi mahdollisuudeksi pärjätä nykymaailmassa – ei kuitenkaan hallituksen esittämässä muodossa.

Perustulo on kerännyt tukijoita sekä oikealta että vasemmalta. Näkemykset siitä, miten kokeilu pitäisi toteuttaa, ovat kuitenkin vaihdelleet suuresti. Jotain yhteistä melko vastakkaisillakin osapuolilla silti on: hallituksen luonnos perustulokokeilusta herättää voimakasta kritiikkiä.

Hallituksen kokeilu käynnistyy ensi vuoden alusta. Tarkoitus on, että siihen osallistuu 2 000 satunnaisesti valittua työtöntä 25–58-vuotiasta suomalaista. Työmarkkinatukien ja työttömän peruspäivärahan sijaan heille maksettaisiin 560 euron vastikkeeton perustulo. Jos kokeiluun tulee valituksi, siihen on pakko osallistua.

Mallia ovat moittineet Wahlroosin lisäksi muun muassa Elinkeinoelämän keskusliitto sekä monet vihreät ja vasemmistolaiset poliitikot.

Yhden näkemyksen mukaan työllistämisvaikutuksiin keskittyvä näkökulma on rajoittunut, ja perustuloa pitäisi tutkia paljon laajemmin. EK:n mielestä hallituksen kaavailema kokeilu ei kokeile oikeaa perustuloa, jossa lisätulot asteittain pienentäisivät käteen jäävää perustuloa. EK haluaisi kokeiluun mukaan työssäkäyviä, eikä 2 000 koekaniinia ole sen mielestä riittävän laaja otos.

Wahlroos puolestaan haaveilee siitä, että perustulo tarjoaisi mahdollisuuden laskea nykyisiä minimipalkkoja, jotka eivät enää pysty takaamaan täystyöllisyyttä.

Harmillista onkin, että nykymuodossaan hallituksen kokeilu jättää ulkopuolelle työssäkäyvien ihmisten lisäksi esimerkiksi kaikista nuorimmat ikäryhmät ja opiskelijat. Myöskään perustulon vaikutuksista uudenlaisiin, epätyypillisiin työsuhteisiin ei nyt saada kokemuksia.

Perustulon on tarkoitus purkaa sosiaalietuuksien byrokratiaa, vähentää köyhyyttä ja kannustaa työntekoon julkistaloudellisesti kestävällä tavalla. Hallituksen kokeilu ohittaa näistä tavoitteista valtaosan.Suomen sosiaaliturvajärjestelmän ongelmista on puhuttu vuosikausia. Järjestelmä on monimutkainen ja vaikeaselkoinen, eikä se aina kannusta työntekoon, vaan johtaa helposti kannustinloukkuihin.

Poliittiset paineet perustulon lanseeraamiseen ovatkin tällä hallituksella kovat. Nyt on kuitenkin kyse niin mittavasta ja perustavanlaatuisesta uudistuksesta, ettei sen kanssa voi kiirehtiä tai hutiloida. Ei ole järkeä luoda uutta valuvikaista järjestelmää jota joudutaan myöhemmin vähän kerrallaan paikkaamaan. Huonosti hoidettu kokeilu antaa myös perustulon äänekkäimmille kriitikoille hyvän syyn vastustaa perustuloa entistä äänekkäämmin. Vahingonilo ei kuitenkaan ole järin pitkäikäistä laatua. Vahingot sen sijaan ovat.


Kommentit (6)

 • Työtön vassari ja ylpeä siitä

  ””Kaikki vastikkeetta annettava raha on varastettu niiltä, jotka sen ovat vastikkeellaan ansainneet.

  Ajatus siitä että varastetaan vieläkin enemmän, jotta osa voitaisiin palauttaa takaisin, on sairas monella tasolla.””

  Jos olet noin kateellinen, niin irtisanoudu töistäsi tai muuta Amerikkaan, työnarkomaani-kapitalistien unelmamaahan.

 • Nimetön

  ””Kaikki vastikkeetta annettava raha on varastettu niiltä, jotka sen ovat vastikkeellaan ansainneet.

  Ajatus siitä että varastetaan vieläkin enemmän, jotta osa voitaisiin palauttaa takaisin, on sairas monella tasolla.””

  Kyllä jokaisen hakemuskäsittelijän palkka on varastettu juuri niiiden toimeentulosta jotka tekevät muuta työtä, sekä myös niiden tuista, jotka saavat yhteiskunnalta tukia.

  JA NIIDEN ”PALKASTA” JOTKA EIVÄT HALUAISI TUKIA VAAN (myös) TYÖTÄ JA PALKKAA.

  Niitäkin on. Varmasti paljon. Huomattavan paljon…

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio