Olisipa osattu uudistaa kuntakartta

Vuoden alkajaisiksi Suomeen saatiin viides pormestarikunta, pieni päijäthämäläinen Kärkölä.

Tamperetta, Pirkkalaa, Helsinkiä ja Tuusulaa seuraavassa uudessa tapauksessa siirtymistä ei kuitenkaan leimannut laaja kunnallinen konsensus vaan suoranainen vastakkainasettelu. Kärkölä on viime kuntavaaleista lähtien ollut yhden, perinteisistä puolueista irrallisen ryhmän hallinnassa. Siitä on tulossa malliesimerkki siitä, mihin johti Suomen kyvyttömyys toteuttaa ajoissa uudistus, jossa olisi terveellä tavalla luotu nykyistä isompia ja hallinnollisesti toimivampia kuntakokonaisuuksia.

Nyt on jo myöhäistä, maakuntamallin tulonkin takia.


Kommentit (2)

  • mitä tapahtunut kärkölässä?

    Kärkölän tapauksesta olisi mielenkiintoista kuulla enemmän! Pääkirjoituksesta ei selviä, millä tavalla Kärkölästä tuli malliesimerkki kirjoituksessa mainituista asioista. Tarkoitan sitä, että jää epäselväksi, onko kunnassa tapahtunut jotain negatiivista, ja jos on, niin mitä? Kun en tunne kunnan tapahtumia ollenkaan…

  • Nimetön

    Isompi ei ole aina kauniimpaa. Kärkölän tapausta en tunne. Mutta tunnen joitain muita tapauksia, joissa pieniä ja taloutensa hyvin hoitaneita kuntia on yritetty laittaa yhteen jonkun isomman ja talouttaan leväperäisesti hoitaneen kunnan kanssa. Siinä pienessä kunnassa on ollut riittävät peruspalvelut, mutta kuntaliitoksen myötä ei olisi tietysti jäänyt paljon mitään jäljelle.

    Oman kokemukseni pohjalta voin todeta: Ne, jotka ajavat pakkoliitoksia vain esimerkiksi asukaslukujen ja pinta-alojen perusteella, eivät tunne realiteetteja tarpeeksi hyvin!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Pääaiheet

Sammio